PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

56

Hardver 

Intel 1 GHz

Majkl Mijatović

Kada dođemo do gigaherca, Athlon je u prednosti dok se intenzivno računa, a Intel traži šansu u poslovnim aplikacijama i igrama... Isprobali smo Dell-ov gigahercni PC.

I dalje ravno

Voja Gašić

Samsung odavno vodi računa o tome da nas zadivi i sitnicama, ne zapostavljajući naravno ni tehnološke prodore po kojima je dobro poznat. Isprobali smo kompletnu gamu monitora ove poznate koreanske firme: 15" 550s, 17" inčne 750b i 750s, ravne 17" 700IFT i 19" 900IFT, još ravnije 700NF i 900NF kao i tehnološke hitove, TFT monitore 570s, 570b i 570p.

CTX-ove serije

Branko Nikitović

Na našem testu našlo se pet monitora firme CTX, koje neko vreme nije bilo na domaćem tržištu: 15" VL500, i 17" modeli VL710T, PL7, PR705F i PR711F.

Konkurencija bez kompromisa

Aleksandar Veljković

Nove Athlon ploče pokazuju da su aduti na strani AMD-a: Intel je dobio konkurenta koji ne pravi kompromise po pitanju brzine, stabilnosti ili kompatibilnosti. Isprobali smo modele Epox EP-7KXA i EP-6VBA2, Abit KA-7 i VT6X4, Asus K7V, Microstar K7 Pro i MS-6309, AOpen AX6BCII Pro (Millenium Edition) i AX6BC Gold, Soyo 7VCM i Chaintech 6ATA4.

Gde su granice sile G?

Aleksandar Veljković

Koliko su GeForce 256 kartice brže od konkurenata, naročito kada se udruže sa modernijim i bržim procesorima? Isprobali smo modele Asus V6600 Deluxe i V6800 Pure i Guillemot Prophet DDR.

TV tjuneri

Stevan Josimović

Televizijska slika lako može da postane podstanar ekrana vašeg monitora. Potrebna vam je samo odgovarajuća TV kartica, pa smo testirali Guillemot Maxi TV Video 3, Genius Video Wonder II Series, APAC ViewComp 878, ATI TV Wonder i Pinnacle Systems Studio PCTV USB.

Sve bolje i sve jeftinije

Milan Četić

Stalni pad cena ink-jet štampača redefinisao je srednju klasu, u koju sada spadaju modeli čija je cena između 250 i 500 DEM. Napravili smo presek domaće ponude u srednjoj klasi i uporedno testirali Canon BJC 3000 i BJC 6100, Epson Stylus Color 660, Hewlett-Packard DeskJet 840C i DeskJet 930C kao i Lexmark Z31.

Dva nova Xerox-a

Milan Četić

Xerox trenutno nudi tridesetak modela ink-jet i laserskih štampača, koji su odskora raspoloživi i na našem tržištu. Isprobali smo Docuprint P8ex i Docuprint N2125

Ethernet bez kabla

Pavle Pulek

Mobilna telefonija je odavno postala deo svakodnevnice. Da li nas nešto slično čeka i na polju računarskih mreža?

Mreža bez žica

Pavle Peković

Ako vam uslovi ne dozvoljavaju da napravite klasičnu kompjutersku mrežu, pokušajte bez žica - wireless. Izlažemo iskustva stečena tokom praktične realizacije jednog takvog projekta.

Digitalnu sliku tvoju ljubim

Voja Antonić

Postoji mnogo načina da se od digitalne dobije papirna slika, spremna za album. Bavimo se različitim principima, ali i praktičnim pitanjima...

HP DeskJet 1220C ili Canon BJC 6500

Milan Četić

Ink-jet štampači formata A3 su postali pristupačni širem krugu korisnika čim se njihova cena spustila ispod 500 DEM. Bolji modeli ipak i dalje koštaju preko 2000 DEM, a za ovaj prikaz izabrali smo dva štampača koji se po ceni nalaze u donjoj polovini pomenutog opsega - Hewlett-Packard DeskJet 1220C i Canon BJC 6500. Radi o štampačima sličnih dimenzija i performansi, koji se ipak po nekim parametrima značajno razlikuju, što ih kvalifikuje za sasvim drugačije namene.

HP DeskJet 950C

Milan Četić

U drugoj polovini prošle godine HP je predstavio DeskJet 970C i PhotoREt III tehnologiju, koja je donela do sada neprevaziđen kvalitet štampe fotografija na ink-jet štampačima koji koriste četiri boje. U skladu sa oprobanom formulom, svaki model iz serije 800 je dobio (ili će uskoro dobiti) naslednika iz serije 900. Tako DeskJet 950C u hijerarhiji zamenjuje model 880C.

HP ScanJet 5300C

Milan Četić

Trend prelaska na rezoluciju skeniranja od punih 1200 dpi se polako preliva i na niže kategorije skenera, pa model 5300 nasleđuje ScanJet 5200C. I pored visoke rezolucije, modem 5300C prilagođen je pre svega kancelarijskim primenama, a ne DTP-u...

Toshiba SD-R1002

Milan Četić

Potreba za DVD uređajima je sve veća, ali smo daleko od toga da se odreknemo CD-ROM-ova i CD pisača. Jednostavno rešenje je da u istom PC-ju imamo CD pisač i DVD ROM, ali odnedavno postoji i alternativna: Toshiba je napravila kombo drajv, koji u jednom uređaju objedinjuje CD čitač, CD-RW pisač i DVD čitač.

IC Internet

Saša Krstić

Tek svaki dvadeseti vlasnik mobilnog telefona sa IR portom koristi taj port za razmenu podataka. Vredi se potruditi, pa smo analizirali neke od praktičnih problema koji mogu nastupiti kada pokušate da povežete Windows CE računar sa mobilnim telefonom.

Prvi utisci

Voja Gašić

Quantum LM i Maxtor Diamond Max IDE diskovi, Kingtech i Viking memorije, Hollywood+ DVD dekoder, Genius EasyPen grafička tabla, Guillemot Maxi Booster 160 zvučnici sa ugrađenim radio-aparatom, Logitech SoundMan zvučnici i volani firmi Dexxa i Logitech.

Softver 

Vizija u rukama Microsoft-a

Branko Nikitović

Najpopularniji program za kreiranje dijagrama je krajem prošle godine promenio vlasnika i priključio se Microsoft Office-u. Nova verzija je nazvana u skladu sa ostatkom porodice - Visio 2000.

Mreža kao vrhunski test

Vlada Ćalić

Windows 2000 doživljava očekivani uspeh na poslovnom tržištu, koje je zasnovano na mrežnom radu. Zato smo testirali Advanced Server verziju novog Windows-a.

Office Service Release 1

Dragan Grbić

Microsoft je 21. marta objavio Service Release 1 za Office 2000. Da li da požurite sa download-om "zakrpe" od 50 megabajta?

Zrele godine

Bojan Stojanović

Nova verzija FreeHand-a, veterana među alatima vektorske grafike, u znaku je preorijentacije na Web dizajn...

Prvi pogled na Netscape

Aleksandar Petrović

U trenutku kada je izgledalo da je "rat Web browser-a" završen, pojavila se prva javno dostupna beta verzija Netscape-a 6.

Hermes - poslovna pisma

Dejan Ristanović

Da li ste, listajući rečnik ili klikćući po njemu, poželeli da, umesto prevoda neke reči ili idioma, pronađete prevod kompletnog pisma na engleski jezik? HERMES je upravo to...

Era krađe lozinki

Kristijan Lazić

Otkrivanje modernih trojanaca koji se šire Internetom daleko je jednostavnije od "čišćenja" računarskih virusa. To, naravno, ne znači da vaša opreznost sme da popusti...

Windows 2000 na vašem PC-ju

Slobodan Ljubišić

Razrešavamo nekoliko čestih i zanimljivih dilema vezanih za Windows 2000.

Uslužni programi

Jovan Bulajić

CuteZIP, GoBack, KeyText 2000, Turbo Browser 2000 i Weather 1

Multimedija

Aleksandar Veljković

Komptonova enciklopedija 2000, The Complete Career IQ Test, Treasures of Yugoslavia i Welcome to Thailand

Komunikacije 

Cisco ili Juniper?

Berislav Todorović

Da li je Cisco Systems konačno dobio pravog konkurenta na tržištu core rutera? Juniper ruteri su privukli pažnju mnogih velikih provajdera...

Certus - GPS u praksi

Voja Gašić

Certus je osmislio i nedavno predstavio sistem zaštite automobila zasnovan na GPS-u i GSM-u. Kako sve to funkcioniše?

U svetu akcija

Vesna Milošević

Day trading je "zabava" koja je okupirala ljude širom sveta: uz redovan dnevni posao, oni se upuštaju u trgovinu akcijama koje će istoga dana prodati, uz zaradu... ili gubitak. Kako da počnete novu karijeru?

Web "lanser" za poruke

Miloš Nikolić

Elektronska pošta je moćno sredstvo komunikacije, ali kada treba proslediti informaciju na više strana, dobro je imati i dodatna "oruđa".

Preporod filatelije

Ivan Sekulović

Filatelija doživljava renesansu, ali na Internetu. Kako pronaći i zameniti zanimljive i vredne marke?

Internet vodič

Ladislav Struharik

Programiranje 

Još malo o GJ-u

Zoran Budimlić

Pre dva meseca opisali smo dijalekt Generic Java. Ovoga puta pozabavićemo se detaljima implementacije GJ prevodioca u Java okruženju.

Aktuelnosti 

Vesti

Milan Bašić

Za zadovoljnog kupca

Aleksandar Veljković

Sa gospodinom Jarom Travnikom, direktorom prodaje firme Belinea za Evropu, Afriku i Bliski Istok, razgovarali smo o planovima ove firme i nastupu na našem tržištu.

Komentari 

Informatički vek

Miloš Nikolić

Munjeviti razvoj informacionih tehnologija kome prisustvujemo, podstakao je skoro dramatične strukturne promene u svetskoj privredi i životima mnogih ljudi.

Monopol i berza

Sava Zdravković

Početkom aprila sudija Džekson je objavio da je Microsoft nelegalno koristio svoj monopolski položaj. Akcije mnogih IT kompanija su tada počele da padaju...

Razglednice 

Ponovo na vrhu

Jelica Protić

YU INFO, najveći domaći simpozijum o računarskim naukama i informacionim tehnologijama ponovo je okupio brojne domaće informatičare, koji su proveli prijatne dane na Kopaoniku, od 27. do 31. marta. Uz ekskluzivna predavanja stranih stručnjaka (gosti skupa bili su dva naučnika iz Italije i po jedan iz Španije i SAD), izložen je veliki broj radova domaćih autora, a nije zanemaren ni društveni život...

Nazovi YU radi hakerisanja

Jelena Rupnik

Ako niste znali, srpski hakeri su strah i trepet računarske industrije, a i šire. Takav zaključak biste izvukli čitajući englesku štampu, koja ovih dana izražava ozbiljnu zabrinutost nad bezbednošću Interneta.

Chaintech dani

Voja Gašić

Od 21. do 23. aprila u Aranđelovcu je održan prvi susret korisnika Chaintech proizvoda, u organizaciji firmi Tehnicom i MD&Profy. Bila je to prilika da se posetioci upoznaju sa ambicioznim planovima Chaintech-a za nastup na YU tržištu.

Rubrike 

Metronom

Bojan Petrović

Office bajtovi

Dragan Grbić

Odabrani bajtovi

Aleksandar Veljković

Vedra strana računara

Sve je počelo čipom zanimljivog imena koji smo otkrili na jednoj od testiranih matičnih ploča, nastavilo se porukama o greškama koje (ne) ispisuje Windows kao i novim "ćiriličnim" simpozijumom, da bismo najzad posumljali u đavola koji se sakrio u računaru. A prva programerka u istoriji je "golicave" probleme rešila matematički...

Specijalni dodatak 

Word 2000 - osnovne tehnike

Dragan Grbić

Microsoft Word je najpopularnija komponenta paketa Office i ujedno najčešće korišćeni program za obradu teksta za PC računaru. Za toliku popularnost zadlužna je pre svega koncepcija Word-a, koji omogućava jednostavno obavljanje svakodnevnih operacija, ali donosi i paletu dodatnih mogućnosti koja ga čini upotrebljivim u raznim poslovima. Ovaj priručnik opisuje osnovne tehnike rada sa Word-om 2000: rad sa dokumentom i prozorima, osnovni prelom korišćenjem stilova i šablona, operacije sa fontovima, liste, tabele, fusnote i endnote, automatske oparacije sa tekstom, umetanje slika i objekata iz drugih programa, grupni rad u Internet/intranet okruženju...