H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #56 - Maj 2000

Sve bolje i sve jeftinije

   Stalni pad cena ink-jet štampača redefinisao je srednju klasu, u koju sada spadaju modeli čija je cena između 250 i 500 DEM. Na našem testu se našlo šest štampača, koji na najbolji način reprezentuju stanje na domaćem tržištu.
Milan Četić

    Tržište ink-jet štampača je u svetu 1999. godine poraslo u odnosu na 1998. za neverovatnih 43%, a i ove godine se očekuje dvocifren rast. To se desilo prvenstveno zbog toga što ink-jet tehnologija za sve manje novca nudi sve bolji kvalitet kolor štampe, uz crno-belu štampu koja može da se meri sa otiscima proizvedenim na laseskim štampačima. Ink-jet-ovi su se pokazali idealnim za kućnu primenu i manje kancelarije, ali i za grafičke i dizajnerske studije, gde su niska cena i visok kvalitet kolora dovoljni razlozi da se "zažmuri" na i dalje relativno sporu štampu.


Epson Stylus Color 660

Lexmark Z31

Šest na testu

    U srednju klasu danas spadaju modeli koji koštaju između 250 i 500 DEM u dinarskoj protivvrednosti. Ovi klasa ima najširu primenu u svetu ink-jet-ova: koriste se i po kućama, kada ono što pružaju modeli iz ekonomske klase nije dovoljno, interesantni su za dizajnere i upotrebljivi kao dodatni štampač (uz laser) u firmama koje povremeno štampaju u boji. Idealni su za tzv. SOHO primenu - u malim firmama koje nemaju veliki obim štampe pa im laserski štampač nije neophodan.

    U neprekidnoj fluktuaciji modela, na tržištu se obično može naći osam do devet modela koji konkurišu jedan drugome. Na našem testu se skupilo šest štampača - to je skroman deo onoga što se danas u svetu može kupiti u ovoj klasi, ali i uzorak koji dobro prezentuje ponudu. Isprobali smo štampače četiri velika svetska proizvođača - Hewlett-Packard, Canon, Epson i Lexmark.

    Opšti trend na tržištu ink-jet-ova, koji potvrđuje i ovo testiranje, jeste prelazak na USB interfejs, koji koegzistira sa paralelnim. USB će za godinu ili dve definitivno istisnuti paralelni interfejs, ali je ipak potrebno da većina vlasnika računara pređe na modele sa USB interfejsom i da podrška za ovaj interfejs postane standardna i na drugim platformama. Ostali parametri se kreću utabanim stazama: kvalitet crno-bele štampe je dostigao visok nivo, pa i proizvođači koji su na ovom polju zaostajali hvataju priključak. Kvalitet štampe u boji se permanentno poboljšava - fotografije odštampane na foto ink-jet papiru se vrlo malo razlikuju od onih koje možete dobiti u fotografskoj radnji, a u nekim osobinama (npr. oštrina) ih čak i prevazilaze. Brzina sporije raste - štampači iz ove klasi ne služe za osvajanje brzinskih rekorda, ali ako ih poredimo sa modelima od pre dve godine, brzina je porasla između 50 i 100%.


Hewlett-Packard DeskJet 930C

Hewlett-Packard DeskJet 840C

Kako smo testirali

    Glavni kriterijum pri vrednovanju ink-jet-ova srednje klase bio je kvalitet štampe, a onda i brzina. Ostali parametri su lakoća korišćenja, kvalitet drajvera i buka koju štampač stvara. Za testiranje su pripremljena četiri dokumenta koji su dobro "namučili" svaki od modela i pokazali sve njihove dobre i loše strane.

    Prva dva su tekstualni dokumenti štampani iz Microsoft Word-a 97 - jedan sadrži crno-beli tekst sa prosečnih 1500 karaktera po strani (12 tačaka, jedan font i osnovno formatiranje), a drugi je "teško" formatirani tekst sa nekoliko fontova, u raznim bojama, raznim veličinama slova (od 2 do 32 pointa). Treći fajl je Web dokument koji "troši" tri strane, a četvrti fotografija formata 18*24 cm i rezolucije 180 dpi.

    Za svaki dokument mereno je vreme štampe svake strane pojedinačno, a nije uzimano vreme koje prođe od izdavanja komande za štampu do "povlačenja" prvog lista papira, pošto to vreme zavisi od računara sa kog se štampa. Indeks brzine se formira kao zbir brzine štampe na svakom testu, pomnoženih sa težinskim faktorima.

    Na ocenu kvaliteta štampe utiču kvalitet štampe crno-belog teksta (sve ocene kvaliteta su od 0 do 3) sa 40%, kvalitet teksta u boji sa 20% i kvalitet fotografija (40%). Na kvalitet fotografija štampa na običnom papiru utiče sa 30, a ona na foto ink-jet papiru sa 70%. Ostale osobine takođe formiraju indeks čija vrednost se kreće od 0 do 3, na osnovu izabranih težinskih faktora. Ova tri indeksa se opet množe težinskim faktorima (0.4 za brzinu, 0.45 za kvalitet i 0.15 za ostale karakteristike) i onda sabiraju, kako bi se dobila konačna ocena za svaki štampač kao kriterijum za rangiranje.

    Za detaljne prikaze štampača, karakteristike i ocene pogledajte majski broj časopisa "PC".


Canon BJC 6100

Canon BJC 3000

    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa