H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #56 - Maj 2000

Hewlett-Packard ScanJet 5300C

Milan Četić

    Modelom SJ 6300C Hewlett-Packard konačno prelazi na rezoluciju skeniranja od punih 1200 dpi. Sada se ovaj trend polako preliva i na niže kategorije skenera, pa je logičan i dalji razvoj serije 5xxx. Tako je napravljen model 5300, koji je nasledio SJ 5200C. Osim rezolucije od 1200 tačaka po inču, koja se interpolacijom može "doterati" do 9600 dpi, 5300C liči na 6300C i po gomili (četiri) tastera na prednoj strani. Oni pokreću skeniranje, kopiranje, slanje elektronskom poštom i slanje faksom. Priloženi softver omogućava da se dejstvo ovih tastera precizno konfiguriše.

    Osnovni softver za skeniranje je HP PrecisionScan LT, koji je predviđen skoro isključivo za poslovnu primenu. On može da automatski odbaci sve izvan papira koji smo skenirali, ako je ovaj manji od maksimalnih dimenzija 216*297 mm. Zatim na tako određenoj površini program automatski odredi regione sa slikama ili tekstom, skenira ih u fajl, pošalje grafičkoj aplikaciji ili (ako se radi o tekstu) "progura" kroz OCR i prebaci u tekst procesor. Proces je potpuno automatizovan i radi bez problema kada su dokumenti kvalitetni. U drugim situacijama moguće je ručno konfigurisanje nekih parametara skeniranja, ali je i dalje sloboda izbora vrlo mala. Nema, primera radi, mogućnosti da se podesi kontrast skeniranja kako bi se "skinuo" sivi (ili bilo koje drugi) ton papira.

    Brzina skeniranja je pristojna - za sliku 10*15 cm, pri rezoluciji od 150 dpi i u punom koloru potrebne su 54 sekunde, od pritiska na taster do pojave slike u Adobe Photoshop-u. Za 49 sekundi A4 strana teksta se skenira, tekst se prepozna OCR programom i prosledi u Word. Kvalitet skeniranja je dobar, ali nedostaju elementarne funkcije za podešavanje, kao što su crna, bela i siva tačka, te kontrast i osvetljenje. Utešno je to što automatsko podešavanje parametara skeniranja u najvećem broju slučajeva radi dobro - slike i tekst su vrlo dobrog kvaliteta. Problemi nastaju kada skeniramo odštampani materijal - nedostatak makar i rudimentarne descreen funkcije je tada veliki problem.

    Na skener može da se doda i ADF (opcija), koji olakšava obradu dokumenata u kancelariji. Takođe, sa ADF-om je moguće skeniranje formata do 8.5*14 inča (216*356 mm). Dakle, radi se o skeneru za tipičnu mainstream poslovnu primenu - nikakve "egzibicije" i ispadanja iz predviđenog načina skeniranja na njemu nisu preporučljiva.

    Cena: 570 DEM

    Kontakt: Comtrade, 011/3112-060

    Za: Rezolucija od 1200 dpi, tih rad, pristojna brzina

    Protiv: Rigidan program za skeniranje, visoka cena


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa