H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #56 - Maj 2000

Konkurencija bez kompromisa

   Jesenas smo se pitali šta se kuva u AMD kuhinji, a sada je mnogo toga jasno: Intel je dobio konkurenta koji ne pravi kompromise po pitanju brzine, stabilnosti ili kompatibilnosti. Nove Athlon ploče pokazuju da su aduti na strani AMD-a...
Aleksandar Veljković

    Doskora je na tržištu matičnih ploča sve bilo jasno: BX je bio izbor onih koji traže najviše, dok su za one sa nešto plićim džepom bili rezervisani ostali Intel setovi čipova; nabavka VIA ili ALI ploče (za bilo koji tip procesora) predstavljala je neku vrstu avanture. Vremena se menjaju: dok je Intel spavao na lovorikama, inženjeri konkurentskih proizvođača vredno su usavršavali svoje proizvode...

Preskupa memorija


ASUS K7V

    Dovoljna je bila jedna greška pa da se kriterijumi radikalno izmene. Ta greška bila je Intel-ova odluka da se uđe u kampanju promovisanja nerazumno skupe RDRAM memorije i novih setova čipova (i820, i840) čiji se rad prvenstveno bazira na njoj. Pod kritičkim okom medija, od priča o "memoriji budućnosti" ostala je konstatacija da je to bio Intel-ov pokušaj da, zahvaljujući većinskom vlasništvu nad Rambus korporacijom, proširi monopol na tržište memorijskih čipova. Ako želite sami da procenite kakva je budućnost RDRAM memorije, pregršt korisnih tehnoloških i poslovnih informacija možete naći na Web sajtovima poput Tomovog hardverskog vodiča (www.tomshardware.com).

    Dok je Intel pokušavao da opravda orijentaciju na RDRAM, VIA je unapređivala svoju ponudu logičnijim putem, usavršavajući postojeću, dokazano efikasnu i bitno jeftiniju tehnologiju. Novi setovi VIA čipova (prvenstveno 694x za Intel i KX-133 za AMD Athlon procesore) koriste potencijal PC-133 SDRAM memorije. U najavi su setovi čipova koji će koristiti DDR SDRAM memoriju, čija propusna moć prevazilazi RDRAM, a zbog znatno manje latencije SDRAM-a, garantuje bitno veću efikasnost u radu. VIA je prva ponudila UDMA 66 režim rada diskova i AGP*4 podršku u okviru samog čipseta, tako da je bio potreban samo još jedan korak da bi ploče bazirane na njihovoj kontrolnoj elektronici zaista postale konkurentne. Trebalo je dovesti brzinu, stabilnost i kvalitet drajvera na nivo koji nude referentna Intel-ova rešenja.


Soyo 7VCM

    Na osnovu onoga što smo izmerili na ovom testu matičnih ploča, VIA je postigla većinu tih ciljeva. Na tržištu se pojavljuje obilje matičnih ploča renomiranih proizvođača baziranih na VIA 694x čipsetu za Intel procesore, čije performanse su iste ili simbolično slabije od onih na BX pločama, ali uz korišćenje PC-133 memorije mogu postati i nešto jače na istom taktu. Na drugoj strani, KX-133 je postao udarna platforma za Athlon procesore, nudeći brzinu, stabilnost i transparentno funkcionisanje podsistema za kakvo smo do sada mislili da se može dobiti samo od BX čipseta i Intel-a.

    Za analizu funkcionisanja pojedinih procesora na matičnim pločama, detaljni prikaz 11 testiranih matičnih ploča (Epox EP-7KXA, Epox EP-6VBA2, Abit KA-7, Abit VT6X4, Asus K7V, Microstar K7 Pro, Microstar MS-6309, AOpen AX6BCII Pro (Millenium Edition), Aopen AX6BC Gold, Soyo 7VCM i Chaintech 6ATA4), rezultate brzinskih testova i njihovo tumačenje pogledajte majski broj časopisa "PC".


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa