S o f t v e r
PC home - osnovna strana
PC #56 - Maj 2000

Prvi pogled na Netscape 6

   U trenutku kada je izgledalo da je "rat browser-a" završen, pojavila se prva javno dostupna beta verzija Netscape-a 6. Šta nam ona donosi?
Aleksandar Petrović

    Da počnemo od rezimea za one koji su propustili događanja na tržištu browser-a u poslednjih nekoliko godina. Posle apsolutne dominacije na tržištu, Netscape je počeo da gubi tlo pod nogama posle uključivanja velikog Microsoft-a u "trku". Od početnih sedamdesetak posto korisnika, Netscape je stigao do jedva dvocifrenog segmenta tržišta.

    Mnogo toga se u međuvremenu desilo sa Netscape browser-om, baš kao i sa samom matičnom kompenijom. U pokušaju da zadrži tržište i iskoristi trenutnu medijsku buku oko tzv. "otvorenog softvera" kompanija Netscape je najpre svoj glavni proizvod ponudila besplatno, da bi nešto kasnije otvorila i izvorni kod ovog popularnog browser-a u nadi da će se, po ugledu na Linux, milioni programera širom sveta uključiti u poboljšanje programa. U isto vreme kompaniju Netscape je kupio AOL, deo serverskih tehnologija je ustupljen firmi Sun Microsystems, a deo zaposlenih u Netscape-u je, po preuzimanju od strane AOL-a, potražio posao u nekoj drugoj firmi.

Navigator se vraća

    Govorilo se da će sledeća verzija browser-a biti maksimalno saglasna sa Internet standardima (što do sada nije bila stvar sa kojom je Netscape Navigator mogao da se podiči), te da će upotrebljavati novi, od početka napisani "motor" (engine) za renderovanje HTML sadržaja nazvan Gecko. Da li je vreme predstavljanja prve javno dostupne beta verzije namerno "tempirano" u vreme najvećih Microsoft-ovih nevolja sa američkim sudstvom ili ne, ostavljamo čitaocima da procene; mi ćemo se zadovoljiti konstatacijom da se u trenutku kada priča o odvajanju Internet Explorer-a od ostatka Windows-a počinje da dobija realne osnove, sa mnogo strana pojavljuju razmišljanja o vraćanju Navigator-a na Internet tržište.


Novi izgled podseća na "skinovani" Internet Explorer

    Netscape Navigator 6.0 Preview Release 1, kako je puno ime paketa, se može preuzeti sa Netscape-ovog sajta u "pakovanjima" namenjenim najpopularnijim operativnim sistemima (Windows, Mac, Unix); ako ste korisnik Windows-a, možete da birate između preuzimanja kompletne arhive koja sadrži sve komponente paketa (ta arhive za Windows i Linux se mogu preuzeti i sa SezamaPro) ili malog Setup programa (oko 300 KB) koji će vas najpre upitati koje komponente želite da instalirate, posle čega će relevantni fajlovi biti preuzeti. Korisnici ostalih operaticnih sistema nemaju ovaj izbor: prinuđeni su na preuzimanje kompletne arhive. Ukoliko se odlučite za pandan Microsoft-ove Active Setup instalacije, dočekaće vas relativno elegantno izvedena procedura preuzimanja fajlova sa matičnog sajta, koja se može pauzirati i ponovo pokrenuti u slučaju prekida veze. Jedini je problem što nismo uspeli da preneseni sadržaj sačuvamo za neku drugu priliku.

    Stari korisnici Netscape proizvoda primetiće promenu u imenu i označavanju - paketu je vraćeno staro ime Navigator umesto naziva Communicator, a preskočena je i verzija 5 u nazivu; verovatno ovim činom Netscape naglašava krupnu promenu u odnosu na prethodnu zvaničnu verziju 4.7x. Modularnost novog proizvoda se naglašava na svakom mestu - pored browser-a koji ovoga puta sadrži samo podršku za HTML, može se instalirati Sun Java 2.0 Plug-In, Mail i News klijent, Netscape Instant Messanger, Spell Checker, poznati Net2Phone program za Internet telefoniranje te Shockwave Flash plug-in. Upadljivo je odsustvo WinAmp-a, te izmeštanje Jave iz osnovne konfiguracije; kada je IE 5.0 prvi ponudio opciono instaliranje Java virtuelne mašine, Microsoft-ov potez je protumačen kao udar na Sun-ove pokušaje da ustoliči Javu kao standardno cross-platform okruženje. Zanimljivo je da i Netscape, Sun-ov partner, sledi istu logiku.

    Zauzvrat, pomenuti Java plug-in nije upotrebljiv samo u Netscape Navigatoru, već se ugrađuje u operativni sistem (posle instalacije će se pojaviti "Java Plug- In" ikonica u Control Panelu). Novi plug-in će, dakle, moći da |koriste i Java apleti koji se izvršavaju u Internet Explorer-u, ako autori HTML stranica slede Sun-ovu sintaksu za pozivanje ovog dodatka umesto uobičajenog <APPLET> taga.

Okruženje

    Po završetku instalacije i (podužeg) čekanja na rekonfigurisanje sistema, novi Navigator se najzad pojavljuje pred radoznalim korisnikom. Najpre pada u oči potpuno promenjeni izgled, pa će upravo taj izgled izazvati najviše polemika. Umesto više-manje standardnog osnovnog prozora, Netscape izgledom najviše podseća na "skinovane" verzije Internet Explorer-a kao što je NeoPlanet. Gornjim (upravljačkim) segmentom prozora dominiraju četiri velika tastera (napred, nazad, učitaj ponovo i prekini učitavanje) te polje za unos URL-a, dok su ostale funkcije raspoređene u menijima. Meniji su urađeni nestandardno, ali u duhu ostatka aplikacije. Inicijalno je uključen i Sidebar, velika novost u ovoj verziji Navigator-a, barem kako ga opisuju na Netscape sajtu.

    Podrobniji pregled izgleda novog Navigator-a ostavlja utisak da se radi o nekakvoj mešavini DHTML-a i "pravog" koda - glavni prozor programa je po svemu sudeči "kontejner" za DHTML (XML?) sadržaj koji opisuje izgled browser-a i u kome se prikazuje sadržaj Web strana. Netscape najvljuje da će se već u sledećoj (beta) verziji pojaviti nekoliko dodatnih "skinova" (izgleda prozora), a za očekivati je da će način pravljenja novih "koža" za Navigator-a biti javno publikovan; tako će svako moći da podesi izgled ekrana svom ukusu.


Postignuta je zavidna uniformnost izgleda raznih modula

    Eventualnim autorima novih "koža" za Navigator pomoći će unifikovani izgled koji se provlači kroz sve aplikacije u paketu - Mail klijent, Netscape Messanger i Composer izgledaju slično glavnom prozoru, što je verovatno zasluga zajedničkog (DHTML?) koda zaduženog za izgled. O ukusima ne vredi raspravljati, ali moramo da kažemo da novom izgledu nedostaje funkcionalnost. Nema, primera radi, ni govora o lakom premeštanju i kombinovanju elemenata prozora na koje nas je navikao Internet Explorer (recimo, kombinovanje Address bar-a i linije sa menijima u jednu "traku", čime se povećava korisna površina prozora).

    Iako se Netscape u promotivnim materijalima hvali da je "novi browser potpuno podređen svojoj osnovnoj funkciji - pregledu Internet sadržaja", možemo samo da poželimo da do finalne verzije još malo porade na korisničkom interfejsu. Neke od stvari koje fale iskusnijem Internet surferu, kao što je spisak posećenih URL-ova, pojaviće se u finalnoj verziji, dok se neke sitnice na koje nas je navikao Internet Explorer ne pominju, pa ostaje samo da se nadamo da će novi Navigtor u finalnoj verziji imati automatsko dopunjavanje započetih adresa, sređenu History listu koju je moguće sortirati na nekoliko načina, dobar off-line rad... Voleli bismo i opciju koja bi učinila Netscape sličnim drugim Windows programima, pošto Navigator na trenutke liči na X-windows aplikaciju starije generacije, sa neatraktivnim default fontovima i kontrolama koje ne izgledaju i ne ponašaju se uvek na način na koji smo navikli.

Sidebar - glavna novina

    Ako se nešto u računarskoj industriji ne menja, onda je to večni entuzijazam sa kojim marketing računarskih firmi pokušava potencijalnim korisnicima da proda osvežene stare ideje za nešto novo i neviđeno. Ako sliku o novom Navigator-u sklapate na osnovu tekstova sa Netscape-ove Web stranice, možete steći utisak da je najveći napredak učinjen upravo uključivanjem Sidebar-a, koji će dati novi kvalitet vašem surfu. Sidebar je zaista potencijalno koristan pomoćnik, ali je pitanje koliko će se taj potencijal koristiti. U najkraćem, radi se o nečemu što već odavno gledamo u Internet Explorer-u - Sidebar je deo prozor "prilepljen" uz levu ivicu ekrana u kome se prikazuju različiti sadržaji, nalik Explorer bar-ovima.

    Ideja je slična, ali su tehnologije koju Microsoft i Netscape primenjuju za svoje sidebar-ove drugačija - dok Internet Explorer koristi COM objekte sprecijalno prilagođene prikazivanju u obliku Explorer-ovog panela, Netscape za Sidebar koristi specijalno pisan HTML kod. Teoretski, u Sidebar-u se mogu nalaziti sadržaji koje ćete preuzeti sa zanimljivih stranica te je (opet teoretski) moguće napraviti neku vrstu ličnog informativnog centra - vi surfujete, a Sidebar kontaktira vama zanimljive stranice i popunjava se najnovijim vestima, vremenskom prognozom, izveštajima sa berze, sportskim rezultatima... Zvuči poznato? Sidebar nije ništa drugo do pokušaj da se na tržište ponovo plasira jedan vid push tehnologije, koja je digla popriličnu prašinu pre nekoliko godina da bi se posle toga vratila na margine Internet ponude.

    Netscape smatra Sidebar jednom od važnijih opcija paketa, pa je ovaj panel inicijalno uključen u svim delovima programa - gledaćete ga (dok ga ne isključite, naravno) ne samo tokom surfa, već i u Composer-u, Mail klijentu itd. Za početak Sidebar sadrži šest listova (CNN, What's Related, Search, Buddy list, Stock i News), a korisnici ga mogu dopunjavati sadržajima... ako autori Web strana nažu za shodno da informacije sa svojih stranica ponude i na ovaj način.

    Pored Sidebar-a, novine su (barem u odnosu na ranije verzije browser-a) i Password Manager, tj. mogućnost da browser pamti sve šifre koje ste otkucali na Web stranama i kasnije ih popunjava umesto korisnika, te Cookie Manager, uz koga možete fleksibilno podesiti ponašanje browser-a kada naiđe na stranicu koja želi da ostavi neki "kolačić" - moguće je uključiti ili isključiti prijem "kolačića", ali i podesiti da browser pita korisnika šta da radi sa svakim "kolačićem" na koji naiđe. Cookie Manager nudi i mogućnost pregleda sadržaja svih "kolačića" koji se nalaze na lokalnom disku i njihovo eventualno brisanje.

Problemi

    S obzirom da pričamo o beta verziji softvera, problemi se očekuju. Netscape se nije loše pokazao - povremeni problemi tokom testiranja uglavnom su bili "benigni". Kolege iz časopisa PC Magazine su prijavljivale nepravilno prikazivanje nekih Web stranica, posebno strana koje upotrebljavaju dosta DHTML-a, ali mi na takve probleme nismo nailazili; Netscape 6 je Web stranice prikazivao korektno, više-manje identično kao i Internet Explorer 5. Većih problema je bilo jedino na stranama koje sadrže dosta Java apleta koji se brzo osvežavaju: poseta izuzetno zanimljivoj stranici na adresi sodaplay.com, na kojoj se nalazi veliki Java aplet koji simulira ponašanje figure u ravni pod različitim uticajima, je "oborilo na kolena" Windows 2000 - desktop se osvežavao nekoliko puta u sekundi, bilo je nemoguće pristupiti Address polju... Isti aplet se u IE 5 savršeno normalno prikazivao.

    Kada pričamo o problemima, moramo pomenuti i činjenicu da je novi Netscape "tužibaba" kakva se retko viđa. Ako instalirate novi browser na mašinu koja ima stalnu Internet vezu, možda i nećete ništa primetiti (doduše, nismo sigurni da je to pozitivno), dok će korisnici sa modemom imati prilike da uživaju u kompletnom doživljaju. Prosto je neverovatno u kojim sve trenucima Navigator pokušava da pristupi matičnom sajtu; za početak je tu Activation prozor koji će korisnika provesti kroz proces prijavljivanja na Netscape "portal". Proces prijavljivanja je obavezna tačka - nema načina da odustanete, a Activation prozor će vas, ako ga isključite, dočekati pri sledećem startovanju browser-a.

    Još manje razumevanja imaćete u situaciji kada se Netscape u pola podešavanja mail naloga javi sa porukom da ne može da pristupi matičnom sajtu. Onda otvorite browser da biste pogledali neki sadržaj na lokalnom disku a Netscape zakuka da ne može da nađe sidebar.netscape.com, a kada kliknete na opciju koja zvuči krajnje benigno (npr. Personal Toolbar Folder), a Netscape pokuša da pristupi matičnom sajtu (zanimljivo je da odabir ove opcije kada ste na vezi daje poruku o grešci, tj. tražena stranica ne postoji na Netscapeovom sajtu). Ako slučajno kliknete na Buddy List, od vas će odmah biti traženo da se prijavite na AOL Instant Messanger.

    Pored iritirajuće upućenosti na Web (HTML je ipak postao standard za formatiranje dokumenata, pa se browser pali i da bi se pogledalo nešto na lokalnom disku, ne samo da bi se pristupalo Internetu), smeta i velika "komercijalizacija" programa, nesumnjivo rezultat AOL-ovog vlasništva nad Netscape-om. Ako se odlučite za novi Netscape, u startu se pomirite sa sudbinom - bićete vezani za AOL i tretirani kao potrošač kada god je to moguće. Primer: Sidebar će vam ponuditi lak način da pretražujete Internet, ali ne i da odaberete preferirani search engine; osuđeni ste na Netscape portal (sreća u nesreći da Netscape kao pretraživač koristi odlični Google.com). Sa druge strane, veze ka komercijalnim stranicama su, barem u ovoj verziji, trajno "zakucane" u korisnički interfejs i mi nismo uspeli da ih isključimo koristeći tastere Channels, Tools, Business, Fee Time, Shopping... u dnu prozora. Sreća u nesreći je što su ovi linkovi prilično neupadljivi.

Zaključak

    Nezahvalno je na osnovu beta verzije nekog proizvoda davati bilo kakve ocene; ipak, iz nje se mogu videti ideje i smernice kojima su se rukovodili ljudi koji su stvarali Netscape 6. Utisci su podeljeni: sa jedne strane čvrsto insistiranje na važećim standardima je dobrodošla promena u poslovnoj politici Netscape-a. Sam browser se, s obzirom na beta fazu u kojoj se nalazi, pokazao prilično stabilnim - zlobnici bi rekli da je čak stabilniji od aktuelne verzije Communicator-a. Tu je i Sidebar, koji izgleda kao zanimljiva ideja (barem korisnicima sa stalnom Internet vezom), ali treba videti da li će zaživeti. Za pohvalu je i to što Navigator "mirno koegzistira" sa instaliranim softverom na računaru - nismo imali nikakvih problema u paralelnom korišćenju Internet Explorer-a i Navigator-a 6. Sa druge strane, nismo oduševljeni DHTML-izacijom korisničkog interfejsa, bez obzira na gromoglasnu najavu novih "koža" i (najavljanim) mogućnostima podešavanja prema svom ukusu. Igranje sa skinovima brzo dosadi pa ostaje suština, a suština je da je trenutno izdanje Navigator=a sporo, tromo u osvežavanju ekrana i da ne sledi neke uobičajene standarde kad je korisnički interfejs u pitanju. Od nove HTML mašine (Gecko) smo očekivali više - najavljivana su velika ubrzanja, a ispalo je da je novi Navigator ako ne sporiji onda "tu negde" sa trenutnom konkurencijom.

    Ako vam je dosadio vaš browser i želite nešto novo, predlažemo da pre ove beta verzije pogledate NeoPlanet, NetCaptor ili neki drugi "omotač" oko Internet Explorer-a - oni, ako ništa drugo, imaju proverenu IE "mašinu" ispod "haube". Web majstori nemaju izbora, ali se nadamo da će proklamovano praćenje standarda koje uvodi novi Navigator-a olakšati posao beskonačnog udešavanja Web stranica kako bi se one dobro videle u svim browser-ima.


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa