PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

59

Hardver 

Duron ili Celeron 2?

Aleksandar Veljković

Intel i AMD ne prestaju sa procesorskim duelima pa su u ekonomskoj klasi odmerili snage modelima Celeron 2 i Duron. Oba su stigla i do nas - koji će preovladati?

Ploče u petoj brzini

Aleksandar Veljković

Novi setovi čipova i novi procesori diktiraju pravu bujicu modela svih značajnijih proizvođača. Tražeći modele koji će se kod nas kupovati ove jeseni, testirali smo i815/E i KT-133 ploče: Abit SE-6, Acorp 6VIA89, Asus A7V, CUV4X i CUSL2, Chaintech 7AJA i 6OJV, Epox 8KTA, Gigabyte 6OMM7 i 6OXM7E, Microstar MS-6334 i K7T Pro, Soltek SL-77KVB i SL-75KV, Soyo SY-7ISM i SY-K7VIA...

NVidia era

Aleksandar Veljković

Dok ATI kasni sa isporukom jeftinijih modela Radeon-a, NVidia je bez ikakve najave izbacila superbrzi (ali i odgovarajuće skup) GeForce 2 Ultra. Zanimljivo je i na YU tržištu: isprobali smo Creative Anihilator 2 i Elsa Gloria II.

Nokia za profesionalce

Branko Nikitović

Iako je ime Nokia kod nas najpoznatije po mobilnim telefonima, računarski svet zna da oni prave i odlične monitore. Na našem testu našli su se modeli 445, 446 i 447 koji u nazivu nose i sufiks PRO.

Monitori za kraj leta

Branko Nikitović

Isprobali smo proizvode firme LG - svakom segmentu tržišta namenjen je po jedan model, dok "tačku na i" stavlja izvanredni TFT monitor Studioworks 880LC.

Novi Centrični Duron

Stevan Josimović

AMD procesori su ozbiljan izazov za kupce, pa je beogradska firma "PC Centar" predstavila računar Centra 4030Duron.

Labtec-ova zvučna baterija

Stevan Josimović

Već prvo slušanje opravdava visoku reputaciju koja prati Labtec zvučnike. Ova firma nudi za svakoga po nešto: Spin seriju za osnovne multimedijalne primene, LCS seriju za zahtevnije korisnike i F/X Theater za one koji teže vrhunskom zvuku.

11, 10, 01, kreni...

Voja Gašić

Digitalizacija pokretnih slika možda ne napreduje brzim tempom, ali DV (Digital Video) postaje sve zastupljeniji. Glavnu reč vodi, naravno, japanski Sony.

Skeneri

Milan Četić i Milan Bašić

Skener je danas dovoljno mali, jeftin i jednostavan za upotrebu da će mu gotovo svaki korisnik naći po neku primenu. Uporedili smo 12 skenera koji dominiraju YU tržištem. U centru naše pažnje bili su jeftini modeli firmi Epson, Genius, Hewlett-Packard, Mustek i Plustek, ali smo isprobali i dva modela "za grafičare": Epson GT-12000 i Expression 1600 Pro.

I autonomija i stabilizacija

Saša Krstić

Domaća firma ENEL sada nudi novu porodicu UPS-ova, koje i dalje karakteriše mogućnost višečasovnog napajanja vašeg računara.

Xerox Docuprint M750 i M760

Milan Četić

Xerox se na našem tržištu predstavio širokim asortimanom proizvoda, među kojim dominiraju laserski štampači. Ipak, i ponuda ink-jet-ova zaslužuje da je analiziramo: koncentrisali smo se na dva nova modela, Docuprint M750 i M760.

Lexmark Z32 i Z52

Milan Četić

Dva nova Lexmark printera pariraju izazovu koji je postavio Hewlett-Packard serijom DeskJet 900. Suština odgovora je u povećanju brzine, rezolucije i tehnike štampe.

Canon BJC 6200

Milan Četić

Najnoviji Canon-ov ink-jet štampač BJC 6200 sledi put koji su utrli prethodnici, BJC 3000 i BJC 6100. Radi se o doteranoj verziji modela 6100, koja donosi bolje performanse...

Epson EPL 5700L

Milan Četić

Iako po ceni pripada ekonomskoj klasi, EPL5700L obezbeđuje solidnu brzinu štampe, a Epson-ovoa RITech i MicroGray tehnologija poboljšanja rezolucije daje kvalitet štampe fotografija blizak onom koji imaju 1200 dpi laseri.

Xerox C6

Milan Četić

C6 je osnovni ink-jet model iz Xerox-ove ponude, namenjen prvenstveno kućnoj upotrebi. Ipak, neke mogućnosti ga približavaju ozbiljnijim modelima...

Epson StylusScan 2500

Milan Četić

Multifunkcionalne mašine postaju popularne otkad je cena spala ispod 1000 DEM. Epson StylusScan je najbolji primer ovog trenda: on integriše štampač, skener i kolor kopir mašinu.

Alo, ođe zračenje

Voja Antonić

Mnogo se govori o štetnosti zračenja monitora i mobilnih telefona. Panične reakcije sve češće se zasnivaju na glasinama, a optimistička gledišta na rezultatima naučnih istraživanja...

Prvi utisci

Voja Gašić

Compaq Aero 1500 palmtop, Ekstremni kuleri, Creative Encore DVD 12X, Hansol 2100A monitor, Micronet Wireless adapteri, Phone Genius 99 mini-telefon, ProComp BST1M matična ploča, Quantum lct15 diskovi, Wisecom modemi i Xwave DVD plejer.

Softver 

Windows Millennium

Voja Gašić

Milenijumsko izdanje najpopularnijeg operativnog sistema na svetu biće tema brojnih prikaza i diskusija. Rezime svih postavljenih pitanja glasi: da li se radi o Windows-u tekućeg ili narednog milenijuma? Odgovor ćete dati sami, kada pročitate detaljan test Millennium edicije Windows-a.

Kolumbo 21. veka ploviće Mrežom

Dragan Grbić

Microsoft crta nove horizonte, koji su ovoga puta dobili ime Microsoft .NET tehnologija. Dok jedni aplaudiraju, drugi smatraju da još nije pravo vreme...

Particije uz pomoć magije

Bojan Stojanović

Partition Magic 5.01 i dalje odlično obavlja osnovni zadatak tj. pomaže da efikasno organizujete podatke na hard disku. Poboljšanja koja je nova verzija donela namenjena su pre svega zahtevnijim korisnicima...

Aktivna prezentacija snova

Dragan Krstić

UltraDev je prvi editor dinamičkih Web strana koji, zahvaljujući zanimljivoj kombinaciji programa Dreamweaver 3.0 i Drumbeat 2000, omogućava korisniku da pripremi kompletnu Web aplikaciju bez ijedne linije napisanog koda.

Animacija i sreća

Stevan Josimović

Nijedan ozbiljni program za 3D modeliranje ili animaciju nije uspeo na tržištu dok neki majstor njime nije napravio prizor ili sekvencu vrednu pažnje. Veliki adut pete verzije Amapi-ja je film Megalex...

Matematičko oružje

Goran Kujundžić

Matematika, mašinstvo, elektrotehnika i medicina samo su neke od oblasti koje se oslanjaju na paket MATLAB. Isprobali smo najnoviju verziju i potražili njene primene.

Ipak zajedno

Vlada Ćalić

Windows i Linux u isto vreme na istom desktop-u? Nekada je ovo zvučalo kao naučna fantastika, a danas je implementacija jednostavna. Samo nabavite VMWare... i pročitajte naše uputstvo za konfigurisanje.

OpenType Pro fontovi

Bojan Stojanović

Višejezička podrška, veliki broj alternativnih slovnih oblika i bogatstvo kerning parova, samo su neke od odlika novih fontova koje za sada uspešno koristi jedino InDesign 1.5. To se dokazalo i prilikom pripreme ovoga teksta - da bismo ga složili, demonstrirajući u njemu sve prednosti OpenType Pro standarda, morali smo da odustanemo od proverenog QuarkXPress-a...

Uslužni programi

Jovan Bulajić

Axialis AX CD Player, Download Accelerator Plus, Easy Recovery, Quick View Plus i System Cleaner.

Multimedija

Aleksandar Veljković

Guinness Multimedia Disc of Records, New Millennium World Atlas deluxe, Planetary Missions i World Encyclopedia of Organized Crime.

Komunikacije 

Muzika iz podzemlja

Vladimir Cerić

Odavno neka kompjuterska tema nije toliko uzburkala i podelila javnost kao projekat Napster. O programu se živo raspravlja u američkom Kongresu, a pune ruke posla imaće čak i Vrhovni sud. Kako rade su Napster i Gnutella i zašto su postali toliko popularni?

Java Server Pages

Ivan Sekulović

Java Server Pages predstavljaju Sun-ov pokušaj da preuzme deo tržišta na kome dominira Microsoft-ov ASP. Osnovni aduti ove tehnologije su bolje performanse i širi izbor operativnih sistema i servera.

Palm i Internet

Zoran Životić

Razmišljate o kupovini palmtop računara pre svega zbog veze sa Internetom preko GSM telefona? U praksi smo isprobali jednu zanimljivu kombinaciju: Palm V i Nokia 7110.

Internet knjižare

Brankica Rakić

Iako ne može zameniti odlazak u velike i dobro opremljene knjižare, on-line kupovina knjiga nudi niz pogodnosti i predstavlja uzbudljiv doživljaj. Zavirili smo u nekoliko velikih prodavnica...

Ergonomija na Mreži

Vesna Milošević

Nauka i napredak tehnologije doveli su do toga da se čovek više ne prilagođava stvarima koje koristi. Dizajneri bi sada trebalo da prilagode proizvode korisnicima, štiteći tako njihovo zdravlje. Zato posetite sajtove koji se bave ekologijom...

Internet vodič

Ladislav Struharik

Programiranje 

My Desktop

Predrag Drljača

PRILOG

Može li desktop da bude više od skladišta prečica i sličica? Uz malo Visual Basic Script-a...

Aktuelnosti 

Vesti

Milan Bašić

Komentari 

Od industrije do manufakture

Miloš Nikolić

Kada se kaže e-commerce, svi najpre pomisle na već "izlizani" Amazon.com. Prava uzbuđenja, međutim, danas treba tražiti u graničnim područjima on-line biznisa...

Internet snovi i surova realnost

Sava Zdravković

Veliki skandal potresao je Silikonsku dolinu: Patrick Naughton, jedan od tvoraca jezika Java, osuđen je zbog virtuelnog seksa sa maloletnicom...

Razglednice 

Obucite Internet

Zoran Kehler

Garderoba sa "ugrađenim Internetom" više ne predstavlja samo scenu iz "Zvezdanih staza" - proizvođači odeće se trude da obezbede prostor za mobilne telefone, palmtop-e i druge naprave, a Philips i Levi's najavljuju pravu cyber odeću, za rad i zabavu. Ipak, računari su i dalje daleko od savršenstva - ponekad nam naprave veliki problem...

Ima li pilota u avionu?

Voja Gašić

U Budimpešti su ovih dana promovisani novi Logitech proizvodi. Press ekipa je imala prilike da i u praksi isproba znanja stečena na raznim Logitech volanima - svaki od novinara seo je na pilotsko sedište pravog aviona i provozao ga malo iznad metropole...

Gutenberg na digitalnom putu

Esad Jakupović

Diseldorf je pune dve nedelje bio pozornica najvećeg svetskog sajma štamparskih tehnologija, oblikovanja papira i proizvodnje ambalaže drupa. Ovoga puta sve je u znaku digitalizacije.

Rubrike 

Metronom

Bojan Petrović

Office bajtovi

Dragan Grbić

Odabrani bajtovi

Aleksandar Veljković

Vedra strana računara

Jedno od prvih kloniranih prasića nazvano je Dotcom, a njemu u čast pušten je u rad prvi UPS sa svinjusnim oscilacijama napona. Varate se ako mislite da je bizarnostima kraj, jer ćete na Internetu pronaći i aktuelni kanibalski jelovnik, a "Politika" lepo upozorava da zloupotrebe Interneta datiraju još od 1958. godine...

Specijalni dodatak 

Microsoft Excel 2000 - osnovne tehnike

Dragan Grbić

Microsoft Excel, najpopularniji spreadsheet program današnjice, svoj uspeh zasniva ne samo na moćnim opcijama, već i na jednostavnoj upotrebi. Pošto pročitate uputstvo koje objavljujemo, sa lakoćom ćete koristiti Excel ne samo za osnovna izračunavanja, već i za crtanje grafikona, rad sa referencama, listama i manjim bazama podataka, štampanje izveštaja...