H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #59 - Septembar 2000

Ploče u petoj brzini

   Već smo gotovo zaboravili na mesec kada se na tržištu matičnih ploča "ništa nije dešavalo" - novi setovi čipova i novi procesori diktiraju pravu bujicu modela svih značajnijih proivođača. Šta će se kod nas kupovati ove jeseni?
Aleksandar Veljković

    Sve je teže formulisati kompletnu informaciju o dešavanjima na tržištu matičnih ploča. Modeli se veoma brzo smenjuju, pa 16 ploča koje smo ovog meseca testirali predstavljaju samo deo ponude na našem tržištu. To je ujedno i priznanje domaćim distributerima, koji su, čak i u sezoni odmora, agilno pribavljali sve što je aktuelno na svetskom tržištu.

    Hiperprodukcija ploča posledica je novog, Socket A standarda za AMD procesore kao i činjenice da je Intel konačno promovisao nove setove čipova. Ploče za AMD Duron i Athlon (Thunderbird) procesore koriste VIA KT-133 čipset, koji baš i nije sasvim nov - u pitanju je diskretna modifikacija KX-133 čipseta, prilagođena brzinskim specifikacijama novih procesora. Ploče su opremljene Socket A podnožjem koje se razlikuje od Socket 370 podnožja namenjenog Intel procesorima razlikuje po rasporedu i broju pinova (462 umesto 370). Ploče sa KT-133 čipsetom prate aktuelne trendove, uključujući AGP*4 podršku, asinhroni rad sistemske i memorijske magistrale (korišćenjem PC-133 memorije možete osetno poboljšati performanse), UDMA66 disk transfer u okviru čipseta (revizija B South Bridge čipa posedovaće i UDMA100 sposobnosti), kao i povećan broj USB portova, čak do sedam u slučaju Asus A7V.

i815... konačno!

    Intel-ov Solano je konačno stigao, i to kako u klasičnoj i815 tako i u pojačanoj, i815E varijanti. Za razliku i820 i i840 čipova, na koje je teško gledati drugačije nego kao na eksperimentalne, i815 ne nameće tehnologije čiju je primenu teško opravdati. Intel je kroz ovaj čipset predstavio svoje izdanje onoga što konkurencija već prodaje - modernu platformu opremljenu svim aktuelnim tehnološkim diktatima, baziranu na oprobanoj PC-100 i PC-133 memoriji. BX je konačno dobio naslednika.


Soltek SL-77KVB

    Neobično je Intel-ovo pozicioniranje i815 čipseta u srednju klasu, odnosno dosledno insistiranje na tome da njihove RDRAM platforme predstavljaju višu stepenicu, bez obzira što su svi testovi potvrdili da je SDRAM memorija superiorna u većini primena. Time se još uvek ostavljaju odškrinuta vrata za forsiranje RDRAM-a, mada verujemo da će ih drastična disproporcija u broju prodatih primeraka i820 i i815 ploča brzo zalupiti. Ovakav pristup i815 čipsetu doneo je i nekoliko nelogičnosti. Prva je ograničenje na 512 MB ukupne memorije, što je iz perspektive kućnih korisnika sasvim dovoljno, ali ne zaboravimo da VIA Apollo Pro 133A i KX/KT-133 podržavaju 2 GB ukupne memorije. Drugi kontroverzni detalj je odluka da i815, pored AGP porta, ima i integrisanu grafiku, čime podseća na proizvode iz niže klase (i810). To samo po sebi nije loše, ali utiče na cenu, pa je i815 zbog toga skuplji od 133A (694x). Naravno, deo korisnika biće zadovoljan mogućnostima integrisane grafike koju će smatrati velikim plusem i815, ali ipak smatramo da će većina korisnika koji se opredele za ploče sa ovim čipsetom želeti od grafike nešto više, pa će potrošiti novac na dodatnu karticu.

    Videćemo da li će VIA uspeti da iskoristi Intel-ova "lutanja": ploče sa 694x čipovima su zreo proizvod, jeftinije su, njihova stabilnost u radu je u proseku čak i viša nego na i815, a performanse su, zahvaljujući 4.24 VIA drajverima, praktično izjednačene sa i815. Kada u čitavu kombinatoriku uključimo i ploče za novu generaciju AMD procesora koje za sličan novac nude bolje performanse, dolazimo do zaključka da je ukupna ponuda na tržištu bogatija i kvalitetnija nego ikada.

Testovi i iskustva

    Šesnaest testiranih ploča podelili smo u tri kategorije, prema procesorskom podnožju: ploče sa Socket 370 podnožjem za Intel procesore (i815, i815E, VIA 694x i SIS-630), ploče sa Socket A podnožjem za AMD Duron i Athlon/Thunderbird (VIA KT-133 čipset) i ploče sa Slot A podnožjem, za stari tip Athlon procesora (KX-133 čipset). Namera nam je bila da obezbedimo što zahtevnije radne uslove za sve ploče, kako bi njihovi limiti, odnosno eventualni problemi sa stabilnošću u graničnim uslovima, lakše došli do izražaja.


Epox 8KTA

    Izabrali smo proverenu Kingmax PC-133 memoriju i odlučili da takt pri memorijskim testovima obavezno bude 133 MHz, sa što je moguće manje konzervativno podešenim parametrima BIOS-a (po mogućnosti CAS 2 memorijskim tajmingom). Na ovaj način se vrlo brzo mogu diferencirati ploče koje rade savršeno stabilno i one kod kojih je za postizanje adekvatne stabilnosti nužno posegnuti za konzervativnijim parametrima. Socket 370 ploče smo probali sa Pentium III procesorom na 733 MHz (namenjenom radu na magistrali od 133 MHz), a Slot A ploče sa Athlon-om na 700 MHz (sistemska magistrala 100 MHz DDR, memorijska 133 MHz). Na žalost, za Socket A ploče nismo uspeli da obezbedimo Thunderbird varijantu Athlon-a, pa smo testiranje obavili sa Duron 600 procesorom. Ipak, smatramo da uslovi za njihovo testiranje nisu bili ništa manje zahtevni, jer smo i kod njih radili sa memorijskom magistralom od 133 MHz - jedino su rezultati u tabeli slabiji, usled nižeg takta procesora.

    Za detaljne rezultete testa i opis ploča Abit SE-6, Acorp 6VIA89, Asus A7V, CUV4X i CUSL2, Chaintech 7AJA i 6OJV, Epox 8KTA, Gigabyte 6OMM7 i 6OXM7E, Microstar MS-6334 i K7T Pro, Soltek SL-77KVB i SL-75KV, Soyo SY-7ISM i SY-K7VIA pogledajte "PC #59".


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa