H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #59 - Septembar 2000

Nokia za profesionalce

   Iako je ime Nokia kod nas najpoznatije po mobilnim telefonima, računarski svet zna da oni prave i odlične monitore. Pred nama su se našla tri pripadnika najviše klase, sa potpuno ravnim ekranima.
Branko Nikitović

    Kada počnete da testirate nove generacije monitora sa ravnim ekranom, najpre se suočite sa njihovom masom - model 447PRO, "običan" 17" monitor, je tako težak čitavih 19 kilograma, o čemu treba voditi računa pri pozicioniranju i dimenzionisanju stola. Ipak, karakteristike vas brzo ubede da zaboravite (u bukvalnom smislu te reči) težak trenutak kada ste vadili uređaj iz kutije...

Nokia 447PRO

    Katodna cev modela 447PRO ima dijagonalu od 17", od čega je vidljivo 16", što je i uobičajeno. Gabariti su prilični, ali velika "stopa" omogućava stabilnost i podešavanje nagiba. Po dizajnu odmah prepoznajete ko je proizvođač, a na prednjoj strani dominiraju točkić za kretanje kroz menije i podešavanja, prekidač, kao i kontrole osvetljaja i kontrasta. Ugrađen je četvoroportni USB hab čiji značaj u današnje vreme ne moramo posebno objašnjavati, a tu je i odgovarajući kabl. Povrh svega, ugrađeni su i zvučnici od po 5 W i mikrofon; sa leve strane monitora su priključci za eksterne slušalice i alternativni mikrofon. U kutiji ćete naći sve potrebne kablove, dok se kontrola svih parametara, uključujući i biranje mikrofona, 3D stereo, kontrolu zvuka i balans obavlja iz menija. Zvuk je sasvim zadovoljavajući za uobičajene multimedijalne primene, ali ako vam je slušanje muzike prioritet, moraćete da nabavite kvalitetnije zvučnike.

    Meniji su očekivano bogati, mada nema funkcija kao što je podešavanje frokusa. Biranje i podešavanje opcija je izuzetno jednostavno i brzo. Posebnu pogodnost predstavlja USB veza sa računarom, a uz monitor se dobija i program DisplayWare kojim opcije iz menija možete menjati korišćenjem miša. Sve ovo čini podešavanje ugodnim - podržane su sve komande iz menija (osim multimedije), a tokom rada se može aktivirati i test slika.

    Primenjena je Trinitron katodna cev sa tačkom širine 0.24 mm i poznatim tankim horizontalnim linijama koje su primetne na svetloj pozadini. Kvalitet slike u rezoluciji 1024*768 tačaka pri osvežavanju od 85 Hz (može se ići do 120 Hz) je jednostavno fantastičan. Geometrija ekrana je odlična, konvergencija vrlo dobra, čitljivost odlična, a oštrina slike odlična kako u sredini tako i u uglovima, osim u samom gornjem desnom uglu, gde dolazi do minimalnog pada (možda je to anomalija testiranog primerka). Istu pojavu primetili smo kod konvergencije i čitljivosti, ali je slika ukupno gledano zaista izvanredna. Utisak upotpunjava kvalitet boja, koje su ravnomerne i na najvišem nivou, a toplina im se može menjati od 5000 do 10000 K.

    Slična priča važi i za mode 1152*864, dok u režimu 1280*1024 pri 85 Hz (maksimum je 90 Hz) dolazi do manjeg pada kvaliteta, mada je slika i dalje veoma dobra. Najviše se gubi na oštrini - u centru ekrana je i dalje veoma dobra, ali u uglovima blago padne, dok je čitljivost i dalje odlična, baš kao i boje. Povremeno se pojavljuje moare, koji se može korigovati. Problem se oseća kod geometrije tj. linearnosti slike, koja je poremećena - razvlači se u blizini ivica ekrana. Stoga ovaj mod nije preporučljivo koristiti u CAD primenama. Režim 1600*1200 je upotrebljiv, ali nije na profesionalnom nivou - poslužiće kod obrade teksta ili pregleda velikih tabela.

Nokia 446PRO

    Dolazimo do 19" monitora, koji se od prethodnog modela ne razlikuje samo po dijagonali ekrana od 18 vidljivih inča. Slika je i dalje vrlo dobra, ali njen kvalitet nije na nivou "manjeg brata", mada je primenjena potpuno ravna Trinitron katodna cev sa tačkom 0.24 mm. Oštrina je slabija, a živost boja manja. Nema točka za kretanje kroz menije - za navigaciju su zadužena tri tastera, koji solidno obavljaju isti posao. Sami meniji su nešto slabije opremljeni, mada su dodate kontrole konvergencije, što je svakako pohvalno. Nema USB haba, zvučnika niti mikrofona.

    Pri rezoluciji 1280*768 tačaka pri preporučenom osvežavanju od 85 Hz (manje od toga nema smisla na ovako raskošnom ekranu), geometrija slike je veoma dobra, a konvergencija izvanredna. To čini čudnim nalaz da je oštrina slike slaba, jer je fokusiranje očigledno loše podešeno. Ne znamo da li je to anomalija konkretnog testiranog primerka, ali je svakako treba proveriti pre kupovine. Boje su vrlo dobre kao i sivi klin, uz vrlo blago potamnjenje u blizini vertikalnih ivica ekrana. Dizanje rezolucije na maksimalnih 1600*1200 tačaka pogoršava utisak, pošto slika postaje mutna i samim tim slabo upotrebljiva.

Nokia 445PRO

    Najveći model na testu ima dijagonalu 21", od kojih je vidljivo 20". Koristi se potpuno ravna Trinitron katodna cev širine proreza od 0.24 mm. Monitor izgleda praktično isto kao 446PRO, ali donosi znatno bolju sliku. U menijima, koji su vrlo slični, našla se i kontrola čistoće boje, što je vrlo značajno za ovaj monitor.

    Slika je generalno vrlo dobra, mada i dalje ne na nivou modela 447PRO. Geometrija i konvergencija su odlične, ali oštrina i čitljivost (iako solidni) nisu ono što očekujemo posle pogleda na 447. Boje su ravnomerne i dobre, kao i sivi klin. Prelaz na rezoluciju 1600*1200 tačaka, koja je za ovu dijagonalu sasvim uobičajena, daje mutniju sliku što utiče i na čitljivost, pa ga ne poreporučujemo za dugotrajan rad. Boje su veoma dobre, geometrija i konvergencija su izvanredni, pa je prava šteta što fokusiranje nije bolje rešeno. Postoji i mod 1800*1440 koji nije mnogo upotrebljiv.

    Sve u svemum, model 447PRO preporučujemo svakome ko provodi puno vremena za računarom ili jednostavno želi da ima vrhunsku spravu na svom stolu. 446PRO, barem primerak koji je bio na našem testu, nije opravdao očekivanja, dok je 445 znatno bolji, mada i on ima mesta za unapređenja. U svakom slučaju, pri sledećoj kupovini monitora sada imate još jednu firmu koju treba posetiti - Nokia modeli predstavljaju zanimljiv izbor.

Korisna adresa:
Adacom
Kneza Miloša 9, Beograd
tel: 3241-496


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa