H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #59 - Septembar 2000

Duron ili Celeron 2?

   Dobijanje procesorskih duela u najvišoj klasi bitno je za imidž i tehnološki prestiž, ali novac leži u masovnom tržištu, gde su na ceni jeftine konfiguracije. Intel i AMD su odmerili snage modelima Celeron 2 i Duron.
Aleksandar Veljković

    Pre dve godine Intel je lansirao jedan od najuspešnijih procesora u svojoj istoriji, Celeron. Formula je bila jednostavna: ponuditi performanse vrhunskih procesora po ceni procesora iz ekonomske klase. Rezultat je bila potpuna dominacija Intel-a u tom segmentu tržišta. AMD je ovog leta učinio istu stvar - koristeći Athlon jezgro kao osnovu, stvorili su Duron. Iako su i u Intel-u pristupili modernizaciji Celeron jezgra korišćenjem Coppermine arhitekture, izgleda da nisu ciljali dovoljno visoko. Da li će novi Celeron zavladati tržište ili će morati da ga prepusti konkurentu? Tokom proteklih meseci na Internetu smo više puta čitali da je AMD izvanredno odradio posao, ali je bilo teško poverovati da je superiornost toliko izražena kako su to na kraju i naša merenja pokazala. Krenimo redom...

    Celeron 2 je zapravo Coppermine (Pentium III) kome je prepolovljena količina sekundarnog keša. Iako je bilo najava da će razlike u arhitekturi Intel-ovog "skupog" i "jeftinog" procesora biti veće (nagoveštavana je i promena u širini interne magistrale), Intel je izabrao jednostavniju soluciju, pre svega da bi proizvodni proces bio pojednostavljen - Celeron 2 i Coppermine prave se na istim proizvodnim linijama, a onda se primerci sa slabijim kvalitetom keša odvajaju da bi u završnoj fazi zatvaranja u FC-PGA kućište od njih nastali Celeron-i (2). Ovo je veliko olakšanje za Intel, koji i dalje ima problema sa 0.18 mikrometarsku tehnologiju proizvodnje koja izaziva nestašice procesora. U poređenju sa starim, Mendocino jezgrom Celeron procesora, novi Celeron ima SSE multimedijalne instrukcije ali i četvorostruko jaču magistralu preko koje komunicira sa 128 KB sekundarnog keša. Ova dva aduta treba da obezbede bitan napredak u performansama.

    Evolucija Athlon jezgra najavljivana je prošle zime, a u rano proleće se iskristalisalo da će ona ići u pravcu proizvodnje "naslednika" Athlon-a u višoj klasi, kao i jeftinijeg derivata, kojim bi Athlon arhitektura pokrila sve segmente tržišta, šaljuči konačno K6 i Socket 7 ploče "u penziju". Zajedničko za oba procesora je konačna integracija sekundarnog keša u jezgro, što je stvorilo uslove da i AMD konačno napusti nezgrapni Slot koncept procesorskog podnožja. Žurba AMD-a da se "oslobodi" Slot nasleđa predstavlja hladan tuš za korisnike koji su tokom ove godine nabavili Slot A ploče za Athlon procesore, jer pokopava njihove nade u nadogradnju bez zamene ploče (ostaje slabašna nada da će se adapteri na kraju ipak pojaviti i da će biti dovoljno jeftini i pouzdani). Istina, Thunderbird varijante Athlon-a pojavljuje se u Slot A izdanju, ali u ograničenim količinama, te ne treba računati da ćete do njih lako doći. Duron procesori postoje isključivo u Socket A (PGA462) varijanti. Važna razlika između Thunderbird i Duron procesora je u veličini sekundarnog keša: Thunderbird ima 256, a Duron samo 64 KB.

Kako smo testirali?

    Osnovu test konfiguracija činile su trenutno najbrže, najpouzdanije i opcijama najbogatije matične ploče za obe vrste procesora: Asus CUSL2 (i815 čipset) za Celeron 2, odnosno Asus A7V (KT-133) za Duron. Uz njih je korišćena pouzdana Kingmax PC-133 memorija (modul od 128 MB), kao i Creative Anihilator 2 kartica iz trenutno najbrže GeForce 2 GTS familije. Ukratko, stvoreni su preduslovi da iz procesora bude izvučen maksimum. Što se tiče softvera, odlučili smo se za jednostavnu, ali veoma informativnu kombinaciju sintetičkih testova iz Sisoft Sandra 2000 paketa koji će precizno razložiti pojedinačne aspekte procesorskih performansi (efikasnost CPU i FPU jedinice, multimedijalnih instrukcija u CPU i FPU domenu, kao i brzinu pristupa memoriji), kao i praktičnu proveru dobijenih rezultata kroz seriju 3D testova, bilo sintetičkih kakvi su 3D Mark 2000 (D3D, uz puno iskorišćenje T&L potencijala grafičke kartice) ili Specviewperf 6.1.1 (simulacija efikasnosti rada u ozbiljnim OpenGL aplikacijama). Napokon, izvršili smo i benčmark merenja u igrama kao što su Quake III Arena, Expendable i MDK 2.

    Za dodatne detalje o ovim procesorima, rezultate merenja i detaljnu analizu mogućnosti overklokinga svakog od procesora pogledajte "PC #59".


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa