H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #59 - Septembar 2000

USB, brzina, kvalitet...

   Skener je danas dovoljno mali, jeftin i jednostavan za upotrebu da će mu gotovo svaki korisnik naći po neku primenu. Zato novi modeli niču kao pečurke posle kiše. Uporedili smo 12 jeftinih skenera koji dominiraju YU tržištem.
Milan Četić
Milan Bašić

    Pregledajući dvanaest modela koji predstavljaju presek situacije na našem tržištu, uočili smo tri trenda, od kojih je samo jedan ohrabrujući: USB interfejs je prihvaćen kao primarni - samo četiri modela ga nemaju, ali su od njih dva SCSI uređaji nešto starije konstrukcije. USB interfejs se ugrađuje i na profesionalne skenere (Epson Perfection 1600 Pro) čak i kada imaju SCSI ili Firewire portove. Razlog za to je jasan - USB daje pristojnu brzinu prenosa, ima ga na svakoj novoj matičnoj ploči i dovoljno je jeftin za ugradnju čak i u vrlo jeftine uređaje. Uz brzinu komunikacije, donosi lakšu instalaciju drajvera a nema ni problema sa štampom ako vaš printer koristi paralelni port.


EPSON Perfection 1200U

    Druga dva trenda su da je sunovratni pad cena prestao, a kvalitet skeniranih slika se nije poboljšao. Rezolucije su, doduše, povećaneL četiri modela imaju rezoluciju CCD elementa veću od 600 dpi, ali preciznost CCD elementa, kvalitet AD konverzije, dinamika, kompenzacija šuma i naravno priloženi softver za skeniranje stagniraju. Pokazalo se da prosečni korisnik skenirane fotografije postavlja na Web, stranice štampa na ink-jet štampačima ili koristi za prezentacije zasnovane na digitalnim LCD projektorima. Za sve ove namene vrhunski kvalitet skeniranja nije potreban - razlike između skenova dobijenih na boljim ili lošijim skenerima se gotovo i ne primećuju. Zato postaje sve teže naći stvarno dobar skener - dobri skeneri i dalje koštaju skoro isto kao i pre dve-tri godine, dakle u okolini cifre od 3000 DEM. Doduše, oni po performansama prevazilaze svoje prethodnike.

Kako smo testirali?

    Na testu su se našla po tri skenera firmi Epson, Hewlett-Packard i Mustek, dva Plustek-a i jedan Genius. U konkurenciju za naziv najboljeg je ušlo devet modela - dva Epson-ova smo koristili kao referencu, a jedan Mustek-ov model koji je A3 formata po koncepciji nije za takmičenje sa "običnim" A4 modelima.


HP ScanJet 5370c

    Da bismo što preciznije odredili realne mogućnosti skenera, pristupili smo opsežnim merenjima koja su obuhvatala tri kategorije za koje verujemo da su najvažnije kod ove vrste uređaja. Na prvom mestu je kvalitet skeniranja - svaki od modela prošao je "torturu" u kojoj je najpre pokazao šta zna kada je u pitanju "slikanje" standardnih fotografija, na kojoj su zastupljene boja lica kao i površine u senci i na osvetljenim delovima scene na kojima se jasno prepoznaju konture objekata. Drugi uzorak bio je štampani materijal - uvrstili smo ga nakon "istraživanje na terenu" koje je pokazalo da je ovakva primena veoma interesantna za solidan deo domaćih korisnika. Prvi uzorak smo skenirali sa uključenom i isključenom automatikom u softveru čiji je zadatak da osredi pravilne parametre dok smo drugog uzorka uključivali i isključivali automatsko uklanjanje moare-a. Svaki test smo ponovili dva puta i to na graničnim rezolucijama - maksimalnoj optičkoj i maksimalnoj interpolisanoj. Ovaj segment testa nosi 40% konačne ocene.

    Druga važna karakteristika koju smo merili je brzina rada skenera, koju smo merili na četiri pomenuta testa i zatim je rangirali u opsegu od 1 do 2.5 - što je skener brži, to je ocena veća. Naravno, ove ocene nisu formirane na osnovu apsolutne brzine skeniranja, jer bi tako ispalo da su kvalitetniji skeneri rezolucije 1200 dpi sporiji od slabijih 600 dpi modela. Ocene predstavljaju relativan odnos snaga posmatran u globalu, ali smo jako pazili da skeneri rangirani na osnovu ocena brzine stvarno budu u istom poretku kada je u pitanju stvarna brzina rada. Potom smo četiri pojedinačne ocene sabrali u zbirnu i dali joj težinski faktor u ukupnom skoru od 40%, jer smatramo da je brzina rada podjednako fažan faktor kao i kvalitet.


Mustek Scan Express 1200UB

    Na kraju smo, s težinskim faktorom 20%, u ukupnu ocenu uneli ostale karakteristike - kvalitet izrade i prateće dokumentacije, dizajn i mogućnosti softvera za skeniranje kao i izbor dodatnih programa koje dobijate u paketu sa uređajem. I ovde postoje četiri kategorije koje se mere, a svaka od njih je ocenjena od 1 do 2.5 da bi se konačni sud dobio prostim sabiranjem ocena. Te kategorije su: kvalitet softvera, kvalitet mehanike i kućišta skenera, lakoća instalacije i lakoća korišćenja.

    Za detaljne rezultate testiranja modela Epson Perfection 1200U, Genius HR6, Hewlett-Packard ScanJet 3400C, ScanJet 4300C i ScanJet 5370C, Mustek Paragon A3 SP, ScanExpress 1200 UB i Be@rPaw 1200 te Plustek Optic Pro P12 i U12 pogledajte "PC #59". Pročitaćete i test dva Epson-ova skenera "za grafičare", GT-12000 i Expression 1600 Pro.


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa