PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

57

Hardver 

Sony za posao

Branko Nikitović

Testirali smo nove Sony monitore različitih dijagonala: CPD-E100 (15"), CPD-G200 (17") i CPD-G400 (19"). Karakterišu ih potpuno ravne FD Trinitron cevi i orijentacija ka profesionalcima.

Iščekivanje raspleta

Aleksandar Veljković

AMD je onima koji su požurili da kupe KX-133 ploču priredio neprijatno iznenađenje. Još gore su prošli kupci modernih Intel-ovih ploča sa hardverskim bagom koji je već dobio ime Caminogate... Neizvesnost je sve veća, a u našu Redakciju iz meseca u mesec pristiže sve više matičnih ploča...

Vreme čuda

Aleksandar Veljković i Voja Gašić

Iako tek očekujemo Voodoo 5, ATI Radeon i GTS2 lideri grafičke scene već su pokazali adute koji predstavljaju pravi praznik za oči.

Štampanje u mreži

Milan Četić

Zahtevi koji se postavljaju pred mrežne štampače po pravilu su veoma visoki, a njihova nabavka uvek je predmet ozbiljnih razmatranja. Zato smo napravili presek domaće ponude štampača za vašu mrežu.

Compaq za profesionalce

Aleksandar Veljković

Na Zapadu je uobičajeno da se za ozbiljne CAD/CAM primene koriste grafičke radne stanice. "Zavirili" smo u jednu od njih - egzotični Compaq SP700.

RAID za svakoga

Stevan Josimović

Promise efikasno nastupa na tržištu disk kontrolera: prvi je uveo jeftino IDE RAID rešenje, a mali trik sa Ultra66 kontrolerom može da mu obezbedi lidersku poziciju u narednom periodu...

Ekonomičan notebook

Stevan Josimović

Trend pada cena notebook računara učinio je Compaq Presario 1200 - XL103 veoma interesantnim za domaće tržište.

Standardizovani kablovi

Goran Ćirić

Kategorija 5, 5e, 6, 7... Situaciju na tržištu kablovskih sistema karakteriše mnogo naziva koji stvaraju priličnu zbrku. Pomoći ćemo vam da se snađete.

Video telefon

Zoran Dimić

Da li je došlo vreme da klasični telefon zamenite modernijim uređajem koji će osim glasa prenositi i sliku? Ako imate ISDN priključak, svakako pogledajte Siemens T-View 100.

Šta se krije iza rezolucije?

Milan Četić

Moderni ink-jet štampači dele tačku na komponente, licitirajući sve većim rezolucijama. Šta je od toga stvarnost a šta privid?

Zvuk uz sliku

Dejan Veselinović

Malo je poznato da je najveći deo onoga što zovemo "bioskopskim doživljajem" stvar kvalitetnog zvuka, čak i više nego velikog platna. Predlažemo nekoliko sistema različitih cena koji će kućnoj multimediji dati novu dimenziju.

Okipage 10ex

Milan Četić

OkiPage štampači, koji izgledom i kvalitetom štampe jako podsećaju na laserske, za osvetljavanje fotoosetljivog valjka koriste niz LED dioda. Zbog toga su veoma jeftini, ali se primećuju i određene mane. Šta je novi model 10ex učinio da te mane budu ispravljene?

Canon BJC 8200

Milan Četić

Canon se sve ozbiljnije interesuje za foto ink-jet tehnologiju koja, koristeći šest boja mastila, postiže fotorealistični efekat štampe fotografija. BJC 8200 je prvi Canon-ov "čisti" foto ink-jet štampač...

Canon FB 630P i 630U

Marijana Anastasijević i Milan Četić

Dva nova Canon-ova skenera predstavljaju dobar izbor za one koji žele lak, vizuelno atraktivan i upotrebljiv uređaj. Jedan od njih koristi paralelni, a drugi USB port...

Digitalne kamere

Milan Četić

Isprobali smo četiri digitalna foto-aparata iz različitih kategorija: pre svega modele PowerShot S20 i PowerShot Pro70 firme Canon, a onda i Mustek-ove kamere VDC-100 i VDC-300.

Tektronics Phaser 750

Milan Četić

Vladavina Hewlett-Packard-a na tržištu kolor laserskih štampača je uzdrmana: Tektronics Phaser 750 je izvanredan uređaj koji po mnogim parametrima prevazilazi konkurenciju.

Boje u džepu

Janja Bobić

Lider na polju handheld računara, Palm Computing, izneo je na tržište svoj prvi kolor model čija je oznaka IIIc...

Prvi utisci

Voja Gašić

Apacer memorija, ASUS V6600 Pro/64M i MSI-8809 grafičke kartice, Genius NewSketch 1212 grafička tabla, Genius Wireless tastatura, Millennium DVD-2200/1500 region free plejeri, Samsung VoicePen digitalni diktafon i Micronet mrežne kartice koje komuniciraju preko telefonske instalacije.

Softver 

Web-centrični projekti

Branko Nikitović

Microsoft Project 2000 je napravio veliki korak napred i to tamo gde je unapređenje bilo najpotrebnije - na polju timskog rada.

Gradilište: Office 2000 Developer

Dragan Grbić

Šest godina i četiri verzije nakon prve najave, Microsoft je ispunio obećanje i ponudio kompletan sistem za izradu integrisanih aplikacija u Office-u. Kako radi Office 2000 Developer?

Čista desetka

Branko Nikitović

Delrina godinama objavljuje sve bolje verzije paketa WinFax Pro. Taman kada smo pomislili da ovom popularnom programu za prijem i slanje faksova nema šta da se doda, stigla je verzija 10 koja nas je prijatno iznenadila...

Hash-ova animatorska radnja

Stevan Josimović

Filmska umetnost približila je animaciju najširem sloju ljudi, ali su ti ljudi bili samo pasivni posmatrači. Da bi se stvari promenile bio je potreban PC, pa naša priča govori o smelom pokušaju firme Hash da omogući "smrtnicima" da pričaju animirane priče...

Dijakritička avantura

Bojan Stojanović

Pravilan dizajn karakterističnih slova naše latinice predstavlja tipografski izazov. Pokušali smo da pronađemo "unutrašnju logiku" ovog postupka i testirali alat koji veliki deo posla obavlja automatski.

PostScript drajveri

Bojan Stojanović

Za dobijanje maksimalnog kvaliteta i performansi prilikom štampanja na PostScript izlaznim uređajima neophodno je poznavanje tehnologije koja se nalazi u osnovi ovog procesa. Kako rade PostScript drajveri za razne verzije Windows-a?

Ljubavni problemi

Kristijan Lazić

Sredinom maja bilans je glasio: preko 5 miliona zaraženih kompjutera, preko 20 milijardi dolara procenjene štete i barem 25 varijanti ILOVEYOU virusa. Kako se zaštititi?

Administratorske Win2000 nevolje

Slobodan Ljubišić

Windows 2000 je, na zadovoljstvo korisnika, sa sobom doneo brojne novitete i originalne koncepte rada u mreži. Kao i obično, priča ima i svoju tamniju stranu...

Uslužni programi

Jovan Bulajić

McAfee VirusScan 5.0, Microangelo OnDisplay, Napster, NewZPrint i Winzip 8.0

Multimedija

Aleksandar Veljković

U srcu Hilandara, Attenborough's Antarctic, Encarta Reference Suite 2000 i History of the World 2.0.

Komunikacije 

Web statistika za programere

Pavle Peković

Pre dva meseca opisali smo korišćenje Web servisa za praćenje poseta Web stranicama. Sada ćemo zaviriti "pod haubu" i pogledati kako sve to funkcioniše...

HTML nije dovoljan

Ivan Sekulović

HTML kao osnovni jezik za izradu Web stranica i skript programi koji se izvršavaju na računaru klijenta sami po sebi nisu dovoljni. Potrebni su i skriptovi na serverskoj strani, a Microsoft-ovo rešenje nosi naziv ASP - Active Server Pages.

Kad mašina progovori

Jelica Protić

Davno pre Windows-a i Interneta, kada su korisnici od računara prvenstveno očekivali da ih oslobodi tegobnih izračunavanja, najveći umovi kompjuterskih nauka postavljali su isto pitanje kao i potpuni laici: da li će kompjuter ikada moći da zameni ljudsko biće?

Listovi naših gora

Brankica Rakić

Ukoliko želite da saznate nešto više o našim priznatim i poznatim naučnicima, književnicima ili umetnicima koji su živeli i stvarali u raznim istorijskim periodima, bićete iznenađeni obiljem kvalitetnog sadržaja na Internetu...

Internet vodič

Ladislav Struharik

Programiranje 

Tehnička realnost

Nenad Batoćanin

Jedan od centralnih elemenata poslovnog softvera su izveštaji, pa generatore izveštaja smatramo veoma važnim programerskim alatima. Kakva se rešenja mogu primeniti u Clipper-u?

XML šeme

Nebojša Vasiljević

Tek što ste objasnili direktoru kako da sa stranim poslovnim partnerom komunicira elektronskom poštom, kad od partnera stiže preporuka da mu narudžbenice šaljete u XML formatu...

Aktuelnosti 

Vesti

Milan Bašić

Komentari 

Zaštićeni Office

Sava Zdravković

Zabrinuli ste se zbog najave da će Office uskoro moći da se koristi samo ako ga legalno registrujete? Niste jedini...

I Love You

Miljan Jovanović

Velike ljubavi često imaju tužan kraj... naročito kada se umešaju virusi najnovije generacije.

Razglednice 

Las Vegas u svetu bez žica

Jelena Rupnik

Posetili smo dva velika sajma u Las Vegasu: NetEvents i Networld+Inetrop. I pored razlika u strukturi izlagača i posetilaca, oba sajma pokazala su isti trend: komunikacije bez žica osvajaju svet...

Samsung Digital

Voja Gašić

Samsung-ovi ambiciozni planovi predstavljeni su novinarima sredinom maja, na glamuroznoj prezentaciji u Budimpešti. Zavirili smo u lavirinte digitalne budućnosti...

Kalenić i Đeram na Web-u

Milan Bašić

Da informacioni sistemi, ako su dobro zamišljeni i realizovani, uvek donose napredak u poslovanju potvrđuje primer JKP "Gradske pijace". Uz puno entuzijazma i znanja i sa relativno skromnim sredstvima, učinjeno je mnogo...

Rubrike 

Metronom

Bojan Petrović

Izlog knjiga

Aleksandar Veljković

Vodič kroz SQL Server 7, Vodič kroz Word 2000, Vodič kroz Excel 2000.

Office bajtovi

Dragan Grbić

Odabrani bajtovi

Aleksandar Veljković

Vedra strana računara

Računari su iz dana u dan sve korisniji - vaš PC će vam čak reći da li ste čovek ili mačka. Dok konobari održavaju računare a korisnici Outlook-a u detalje upoznaju Mocartov "Rekvijem", informatičari su redefinisali inč i zainteresovali se za trgovinu belim robljem... naravno, samo na Vedroj strani junskog "PC"-ja.

Specijalni dodatak 

Digitalni foto-aparati

Milan Četić

Digitalni foto-aparati su, od nezgrapnih sprava skromnih performansi prerasli su u kvalitetne uređaje koji u mnogim primenama potiskuju aparate sa filmom. Opisujemo tehničke osnove digitalne fotografije, poredimo digitalne i klasične kamere, analiziramo parametre koje treba uzeti u obzir kod izbora digitalnog foto-aparata i detaljno predstavljamo stanje na tržištu, kroz uporednu analizu modela firmi Agfa, Canon, Epson, Fuji, Hewlett-Packard, Kodak, Minolta, Nikon, Olympus i Sony.