H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #57 - Jun 2000

Boje u džepu

   Tržišni lider na polju handheld računara, Palm Computing, izneo je na tržište svoj prvi kolor model - Palm IIIc. Hoće li mu on pomoći da učvrsti lidersku poziciju?
Janja Bobić

    Tržište handheld računara je jedno od retkih na kojima Microsoft nije uspeo da ostvari dominaciju. Kompanija 3Com, odnosno ogranak Palm Computing, su zadržali veliku tržišnu prednost u odnosu na proizvođače Windows CE računara. Prednost Palm-a nad Windows CE modelima je oduvek bila ekonomičnost: Palm modeli nisu imali ambiciju da od PDA (Personal Digital Assistant) stvore džepne kombinacije MP3 player-a i paketa Microsoft Office, već su se ograničili na male, brze i jeftine računare koji služe upravo za ono što je većini potrebno - PIM (Personal Information Manager).

    Džepni računari se često koriste i za igranje (starih) arkadnih igara, tekstualnih avantura i čitanje knjiga ili zanimljivih tekstova, a za to nipošto nije potrebna tako glomazna podloga kao što je Windows OS. Sledeći tu logiku, Palm Computing je stekao veliku tržišnu prednost, iako Windows CE koristi brži procesor i četiri do 16 puta više memorije. Palm je dokazao da ne treba od handheld računara praviti "notebook u malom".

Uz novi izgled

    Izgled Palm IIIc modela je unekoliko novi - boja je nešto tamnija od Palm III serije i modela Palm VII, dok je najprimetnija razlika ekran. Disolej i Grafitti zona (prostor na dnu ekrana namenjen za pisanje) su potpuno crni, što daje računaru profesionalniji izgled - do sada je Palm ličio na gadget namenjen tehnički orijentisanim korisnicima. Tamna Grafitti zona donekle otežava pisanje u slabo osvetljenom prostoru, ali zato kolor ekran ukida potrebu za posebnim backlight-om.

    Izmenjeni su neki od zaštitnih znakova Palm handheld računara: klasični tasteri koji pokreću Date Book, Address Book, To Do i Memo Pad su "udubljeni", a nepopularni srednji taster za skrolovanje je zamenjen sa dve nove dirke. Infrared port je pomeren na vrh kućištma, što olakšava prenos podataka sa Palm-a na drugi handheld računar ili mobilni telefon. Serijski port sa zadnje strane računara nije više prekriven poklopcem, uz ne preterano uverljivo objašnjenje kako ni port kod Hewlett Packard-ovog Jornada handheld-a nema zaštitu. Uprkos nekim najavama, i ova verzija Palm III je ostala bez USB porta.

    Dimenzije novog Palm-a su neznatno povećane - to je ujedno i razlog zbog koga se na kolor verziju čekalo toliko dugo. Skoro godinu dana Palm Computing je radio na smanjivanju dimenzija uređaja, pa je dimenzijama 13*18 cm i masom od 200 g Palm IIIc osvojio titulu namanjeg i najlakšeg džepnog PC-ja u boji. Na tronu će ostati dok se ne pojavi (takođe dugo najavljivana) serija Windows CE 3.0 handheld-a. Treba reći i da proizvođači Windows CE handheld računara imaju prednost u domenu zvuka - Palm nikako da podrži multimediju. Pažnju nam je privukla i činjenica da na kutiji nema znaka firme 3Com, što je najava odvajanja Palm Computing-a od matične kuće.

    Korisnike će obradovati što Palm IIIc ugrađene litijumske baterije koje se pune dok je računar na postolju, koje ujedno služi za sinhronizaciju podataka sa PC-jem. Ovo nije prvi model Palm-a koji je odustao od AAA baterija - popularna serija V je takođe sadržavala puneću bateriju.

Najbolje sa oba

    Palm IIIc je objedinio najbolje osobine serija III i V. Procesor preuzet od serije Palm V (Motorola DragonBall EZ na 20 MHz) predstavlja odličan izbor, budući da je serija V i dalje neprevaziđena po brzini rada. Ipak, čudno je što nije izabrana verzija DragonBall-a koja radi na 33 MHz. Možda je brzina žrtvovana zarad uštede energije: iskustvo pokazuje da među često korišćene programe za ranije modele Palm-a spadaju programi za "anderklokovanje", koji čine da baterija duže traje.

    Poređenje Palm-a IIIc sa dva najbrža Palm modela (Palm V i Palm IIIx) pokazuje da je IIIc nešto sporiji u svakodnevnim operacijama. Doduše, prema rezultatima CPU benchmark-a, Palm IIIc je potpuno ravnopravan sa ova dva modela, iz čega možemo zaključiti da je za usporenje "zaslužno" iscrtavanje slike. Osvežavanje kolor ekrana, osim procesorske snage, zahteva i više energije, tako da je litijumska baterija koju koristi model IIIc znatno veća nego kod modela iz serije V, a i vreme punjenja baterije je produženo.

    Kao i Palm Vx, Palm IIIc ima 8 MB RAM-a i 2 MB flash memorije. I dalje mu nedostaje mogućnost dodavanja memorijskih modula, što i nije toliko velika mana kako izgleda: optimalno korišćenje memorije je osnovna prednost porodice Palm u poređenju sa Windows CE računarima. Čak i sa usporavanjem koje donosi osvežavanje ekrana, ne oseća se nedostatak memorije čak ni prilikom korišćenja zahtevnijih Palm aplikacija kao što su spreadsheet programi ili programi za pregled fotografija.

    Active Matrix TFT LCD sa 256 boja daje izuzetno jasnu sliku. Dimenzije ekrana su ostale iste kao kod prethodnih modela (160*160 piksela), ali je kontrast poboljšan pa je slika vidljiva i na prilično jakom svetlu, što nije bio slučaj sa grayscale ekranom. Mala zamerka je što ekran ima izuzetno veliku refleksiju, što smeta ako je svetlo usmereno pravo na ekran.

Softverski noviteti

    Osim kolor displeja i baterija koje se mogu puniti, Palm IIIc donosi još jednu veliku novinu - verziju 3.5 Palm operativnog sistema. Glavna osobina novog OS-a je podrška kolor ekranu, uz održanje kompatibilnosti sa programima koji su pisani za starije verzije Palm OS-a (obezbeđen je puni grayscale i vrlo oštar crno-beli prikaz starijih programa koji nemaju kolor podršku). Zgodno je i što se padajući meniji sada mogu aktivirati pritiskom olovke na vrh ekrana, umesto samo pritiskom na ikonu levo od Grafitti zone.

    Pojačan je i paket korisničkih programa koji stižu uz računar. Osim standardnih aplikacija, tu je sada i PocketMirror (Chapura), program za razmenu informacija sa Microsoft Outlook-om. Ranije verzija Palm OS-a su bile kompatibilne sa Outlook-om, ali se osim u slučaju IIIxe i Vx modela softver za sinhronizaciju prodavao u posebnom paketu. U skladu sa novim "kolor imidžom", uključeni su i programi za pregled i organizaciju kolor slika - AlbumToGo je inače poznat po on-line servisu koji omogućava kreiranje ličnih foto-albuma na Web-u (www.clubphoto.com), a tu je i Web Channel Manager (AvantGo) koji omogućava off-line surfovanje.

    Standardni programi su obogaćeni novim osobinama. Na primer, Address Book omogućava kopiranje adresa, čime je ispravljena glavna mana ove aplikacije - u slučajevima kada pravite više sličnih profila (npr. nekoliko ljudi iz iste firme ili članovi porodice) morali ste svaki put kreirati potpuno novu stavku u adresaru. Novost je i delimična integracija Date Book i ToDo aplikacija: stavke iz ToDo liste koje su vezane za određeni datum se automatski pojavljuju u DateBook listi za taj datum. Ova novina olakšava organizaciju dnevnih obaveza u tolikoj meri da nije jasno zašto dva programa nisu ranije bila povezana.

Džepna multimedija

    Sa novim kolor modelom, Palm se približio ideji džepnog multimedijalnog kompjutera kao što su Windows CE računari, prvenstveno Cassiopea. Trenutno, Palm omogućava offline surfovanje (model Palm VII je obezbedio i pravi pristup Internetu), razmenu pošte putem GSM-a, kolor interfejs, a od prošle godine mogu se nabaviti i aplikacije koje omogućavaju navigaciju uz pomoć GPS-a (proizvođač softvera je firma DeLorme, poznata i našem tržištu).

    Ipak, konkurencija polako zalazi i na Palm-ov teren: ovog meseca bi trebalo da se pojavi dugo očekivana serija Windows CE 3.0 računara. Impresivan spisak proizvođača (Hewlett-Packard, Casio, Compaq, Siemens) dala je velika obećanja: optimizovani OS koji je dva puta brži i isto toliko stabilniji, manji i lakši kompjuteri, IR port, poboljšani način unosa i prikaza podataka, prepoznavanje rukopisa, dva načina korišćenja olovke (običan tap i tap-and-hold), kao i džepne verzije programa Word, Excel, Money i Internet Explorer... sve bi to moglo da uzme deo tržišta Palm modelima.

    Ne verujemo da će Palm lako izgubiti svoju popularnost - bez obzira na raskoš Windows CE modela, džepu onih koji žele običan PIM svakako će mnogo više prijati Palm IIIc koji, kao trenutno najskuplji Palm model, košta oko 900 DEM. Poređenja radi, cena prosečnog Windows CE računara je oko 1200 DEM, a jeftiniji Palm modeli (npr. Palm IIIe) se mogu naći već za oko 300 DEM.


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa