H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #57 - Jun 2000

Iščekivanje raspleta

   AMD i dalje ambiciozno nastupa, ali je onima koji su požurili da kupe KX-133 ploču priredio neprijatna iznenađenja. Još gore su prošli kupci Intel-ovih ploča sa hardverskim bagom koji je već nazvan "Caminogate"...
Aleksandar Veljković

    Intel-ov veliki problem zove se MTH - Memory Translator Hub. To je čip koji je neophodan i820 (Camino) čipsetu da bi ovaj mogao da komunicira sa SDRAM memorijom. Suočen sa nestabilnim radom mnogih ploča opremljenih MTH čipom, Intel je morao da prizna da se radi o konstrukcijskoj grešci i da najavi momentalno povlačenje MTH čipa, a samim tim i svih ploča na koje je on ugrađen. Pošto se MTH2 ne očekuje pre jeseni, Intel je pred potrošače izašao sa ponudom koja deluje velikodušno: sve ploče sa MTH čipom biće zamenjene i820 pločama koje rade sa RDRAM memorijom, a postojeća SDRAM memorija koju korisnici imaju biće (takođe besplatno!) zamenjena petostruko skupljim RDRAM modulima.

    Realizacija zamene prepuštena je proizvođačima ploča, što znači da će se u najtežoj situaciji naći oni koji su prodali najviše ploča. Za razumevanje problema treba znati da je prodaja i820 ploča išla vrlo loše i da su prodavale praktično samo i820 ploče opremljene MTH čipom i SDRAM memorijom, te je i obim proizvodnje bio u skladu s tim. Sada treba zameniti veliki broj ploča modelima koji još nisu ni proizvedeni u dovoljnom broju i pronaći dovoljno RDRAM modula na tržištu, što se može pokazati još većim problemom. Intel će troškove zamene snositi retroaktivno, što stavlja firme poput Asus-a (čija P3C2000 spada u najprodavanije i820+MTH ploče) u tešku finansijsku situaciju. Činjenica da su Asus-ove akcije pale za čitavih 10% nakon Intel-ovog saopštenja govori sama za sebe.


ASUS P3C20000

    U sklopu svega što se dešavalo, Intel je revidirao sopstvene planove najavivši da će se početkom juna, na Computex-u, pojaviti novi setovi čipova: i815, i815e i i820e. Zašto je ponuđena tako komplikovana zamena ako će i815 ploče, koje će podržavati PC-100 i PC-133 SDRAM memoriju, biti raspoložive u najskorije vreme? Da li se možda radi o još jednom pokušaju Intel-a da ipak "progura" RDRAM?

    Nevezano za to šta se sve valja iza Caminogate brega, pojave novih Intel setova čipova će svakako obradovati onaj ne mali broj korisnika tradicionalno vernih najvećem svetskom proizvođaču čipova. Oni će zaključiti da je napokon stigla zamena za njihovu pouzdanu, ekonomičnu i brzu BX ploću. Ubrzo ćemo saznali da li će AGPx4, UDMA66 i PC-133 SDRAM podrška biti propraćeni i nekim iznenađenjima kao što je UDMA100 ili DDR SDRAM kompatibilnost.

AMD-ove vrline i mane

    AMD i dalje nastupa uverljivo, koristeći "lutanja" konkurenta kako bi uverio kupce da je Athlon samo uvertira u ono što će biti ponuđeno tržištu u toku ove godine. Na Computex-u će biti predstavljeni Duron procesori, što je zvanični naziv za proizvod razvijan pod imenom Spitfire - to je procesor koji konkuriše Celeron-u u klasi jeftinih računara.


Soyo K7AIA

    Vlasnicima ploča sa VIA KX-133 setom čipova ovih dana je stigao hlada tuš: Duron i Thunderbird (možda) neće biti kompatibilni sa njima. To je stvorilo pravu pometnju u sistemu vrednosti na Athlon tržištu, gde nedostatak AGPx4 i PC-133 SDRAM podrške kod "starih" AMD 750 ploča prestaje da bude važan nedostatak, u svetlu činjenice da će one biti kompatibilne sa novim procesorima.

    Za detaljnu analizu ovih tokova na tržištu i pregled Intel-ovih i AMD-ovih najava pogledajte junski broj časopisa "PC".

Ponuda veća od potražnje

    Na domaćem tržištu matičnih ploča i dalje dominiraju trendovi zacrtani početkom godine. Ponuda ploča sa VIA setovima čipova je sve bogatija i kvalitetnija, mada se ni Intel BX ne predaje: dve godine nakon promocije, i dalje se pojavljuju nove BX ploče. Beležimo i da su svi novi modeli ploča za Intel procesore opremljeni Socket 370 podnožjem, što je jasan znak da Slot 1 odlazi u istoriju. Pristižu i novi modeli Athlon ploča, pa prosto ne stižemo da testiramo sve novitete.


Chaintech 6BJM

    Presek tržišta koji smo pripremili za ovaj broj na neki način je komplementaran prikazu iz "PC #56", mada je kompletniji utoliko što smo isprobali i Apollo Pro (VIA 693) ploče, kao i reprezentativni primerak jedne od ploča iz najnovije "afere", Asus P3C2000. U rezultate merenja smo uvrstili i one koji su postignuti na našim referentnim pločama (Soyo 6BA+IV za Intel i Asus K7V za Athlon procesore), kako bismo vam dali bolju sliku o performansama testiranih modela.

    Za testove ploča Asus CUBX i P3C2000, Chaintech 6BJM i 6AJA4, 6AJR4 i 7AIA, Gigabyte 6VX7-4X i GA-6VA7, Shuttle AI61, Soyo 7VCA i K7AIA, kao i za dijagrame performansi pogledajte junski broj časopisa "PC".


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa