H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #57 - Jun 2000

Canon FB 630P i 630U

Marijana Anastasijević
Milan Četić

    Skeneri su sve manji i sve kvalitetniji. Za one koji žele lak (svega 1.5 kg) i vizuelno atraktivni uređaj, koji pritom zauzima malo radnog prostora (36*25*3 cm), dva nova Cannon-ova modela su odličan izbor. Spolja gledano ova dva uređaja (CanoScan 630P i 630U) izgledaju isto, a razlikuju se samo po tipu veze sa kompjuterom - prvi koristi paralelni, a drugi USB kabl.


Canon FB 630P

    Paralelni priključak dozvoljava upotrebu i na "starijim" PC pločama, a instalacija je jednostavna, dok LIDE (LED Indirect Exposure) tehnika omogućava dobar sken u rezoluciji i do 1200 dpi. Hardverska rezolucija skeniranja je 600 tačaka po inču, kada se dobija najbolji kvalitet. Dobro izbalansiran servo motor za posledicu ima brz i gotovo bešuman proces skeniranja. Iako paralelnu vezu ne treba ni porediti sa USB ili SCSI interfejsom, korektno napisan softver svrstava ovaj skener u veoma brze uređaje u svojoj klasi.

    Skener pre priključivanja treba "otkočiti" prekidačem koji je smešten sa donje strane uređaja - ne yzaboravite ovaj detalj, jer uključenje "zakočenog" skenera može oštetiti uređaj. Uz skener stiže CD sa nekoliko programa koji će vam olakšati posao. Drajver je optimizovan za rad sa operativnim sistemima Windows 95/98 i NT 4.0. Automatski će se instalirati dva osnovna programa, uz TWAIN podršku: CanoCraft CS-P 3.7 za skeniranje i CanoCraft CS-P Copy, koji olakšava štampanje skeniranih kopija. Opciono su ponuđeni i ScanGear Toolbox CS 2.1 za skeniranja i učitavanja slika direktno u aplikacioni program, Ulead Photo Express 2.0 SE editor za doradu slika, Caere OmniPage Limited Edition OCR program za prepoznavanje teksta i Adobe Acrobat Reader 3.0. Kompletna instalacija će zauzeti oko 144 MB prostora na disku i bićete njom zadovoljni - postoji čak i opcija Descreening koja uklanja moire sa štampanih materijala, ali produžava vreme skeniranja. Naravno, ako ste navikli na moćnije programe kao što je Photoshop, koristićete njih za obradu slike.

    CanoScan 630U je skener istog dizajna i tehničkih karakteristika kao i model 630P, ali se povezuje sa računarom korišćenjem USB kabla. On nema ispravljač za napajanje, već struju "vuče" iz kompjutera - snaga skenera je samo 2.5 W. Poseban kvalitet (kao i kod 630P) donosi TWAIN drajver na nivou mnogo ozbiljnijih skenera, "napakovan" opcijama među kojima su podešavanje krive zasićenja, descreen, podešavanje na histogramu i mogućnost memorisanja svakog podešenog skupa parametara. Oni koji nisu previše upućeni u tajne skeniranja mogu sasvim lepo raditi i bez ikakvih podešavanja, na osnovu podrazumevanih vrednosti parametara.


Canon FB 630U

    S obzirom na to da skeneri koriste LIDO (LED) tehnologiju, kvalitet skeniranja je zadivljujuće dobar. Optički senzor je CIS (Contact Image Sensor) tipa, nalik onima koji se koriste u faks mašinama. Očigledno je da je najveću ulogu kod ovih modela odigrao softver (kako onaj u skeneru tako i onaj koji se instalira na PC-ju) jer oni po kvalitetu skeniranja mogu da se mere sa većinom modela iz ekonomske klase, a neke čak i primetno prevazilaze. Maksimalna rezolucija skeniranja kod 630U je veća nego kod 630P (9600 prema 2400), ali se i dalje najbolji rezultati postižu pri 600 dpi. I brzina skeniranja je veća, zahvaljujući USB interfejsu. Tako se A4 strana u punom koloru i 300 dpi skenira za oko 45 sekundi (ako ne koristite nikakve korekcije ili modifikacije slike), a prescan traje samo 15 sekundi.

    CanoScan FB 630P i FB 630P privlače kako izgledom i kvalitetom skeniranja, tako i veoma pristupačnom cenom. Preporučujemo ih onima koji se DTP-om bave u kućnim (amaterskim) uslovima, dok su za Web dizajn više nego dovoljni.

    Cena: 220 (630P) / 270 (630U) DEM

    Kontakt: DirectLink, Jevrejska 32, Beograd, tel. 011/3111-515

    Za: Male dimenzije, pristojna brzina skeniranja, tih rad

    Protiv: Cena nešto viša nego kod konkurencije


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa