PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 

Sadrzaj
Sadrzaj

52 
    Na 136 strana januarskog "PC"-ja testiramo 11 kompletnih računara koje su sastavile velike domaće firme, poredimo 20 mobilnih telefona koji dominiraju YU tržištem kao i laserske štampače srednje klase, predstavljamo Samsung monitore, Quantum i IBM diskova, skenere, digitalne foto aparate i druge komponente. U softverskom bloku detaljno analiziramo finalnu test verziju paketa Windows 2000 Advanced Server, opisujemo novitete koje je doneo Outlook 2000 i predstavljamo programe trueSpace 4, Symantec SystemWorks 2000, Flight Simulator 2000... U bloku posvećenom komunikacijama objavljujemo tradicionalni izbor 50 najboljih YU Web strana, test kartice koja omogućava da povežete postojeću satelitsku antenu sa PC-jem i koristite je za surf Internetom uz brzinu download-a od 400 kbps i pogled na partiju šaha koju je Kasparov, posredstvom Interneta, igrao protiv "ostatka sveta". Programeri će čitati o automatskom oporavku oštećenih DBF fajlova i XML editorima.
    Specijalni dodatak je, po tradiciji, štivo uz koje ćete provesti prijatne novogodišnje i Božićne praznike: saradnici "PC"-ja pripremili su 12 priča iz života koje se odnose na razne bagove i probleme koje su susretali i rešavali baveći se računarima.
    Kupovinom "PC #52" učestvujete u nagradnoj igri firme PC Centar koja je obezbedila atraktivne novogodišnje nagrade.

    Hardverski blok je u znaku dva velika uporedna testa. Sakupili smo 11 kompletnih konfiguracija koje prodaju domaće firme u zadatom rangu cena, pa smo detaljno testirali njihove performanse - iako su platforme slične, pokazuje se da su distributeri stavili akcenat na različite karakteristike. Drugi veliki Snaga u malomtest bavi se mobilnim telefonima - uporedili smo 20 modela koji trenutno dominiraju YU tržištem. Zainteresovaće vas i uporedni test laserskih štampača srednje klase (od 900 do 1800 DEM), prikazi nove serije Samsung monitora, Quantum i IBM diskova, skenera Linotype Circon, HP PhotoSmart S20 i HP ScanJet 6390C, Canon-ovog digatalnog foto-aparata A50, Wacom Graphire grafička table i drugih komponenti.
    Softverski blok počinje detaljnim prikazom finalne test verzije paketa Windows 2000 Advanced Server - upoznaćete aktivne direktorijume, rad sa diskovima, klastere, mrežne, Web i multimedijalne servise i ostale novitete koje će doneti sledeći Windows. Sledi detaljan pregled mogućnosti Microsoft Outlook-a 2000, prikazi programa TrueSpace 4 i Symantec SystemWorks 2000, analiza mogućnosti zaštite PDF dokumenata i opširan prikaz nedavno objavljene verzije 2000 popularnog Flight Simulator-a.
    U bloku posvećenom komunikacijama objavljujemo tradicionalni izbor 50 najboljih strana na domaćem Web-u - sajtovi su podeljeni po Dobitnici nagrada iz proslog brojaoblastima, pa ćete upoznati najbolje pretraživače, sajtove sa dnevnim vestima i drugim informacijama, časopise na Mreži, računarske sajtove, popularne tačke okupljanja kao i Web stranice koje se bave kulturom, umetnošću, sportom, zabavom... U nastavku bloka čitaćete o kartici koja je poslednjih meseci izazvala veliko interesovanje: šta mislite o mogućnosti da postojeću satelitsku antenu povežete sa PC-jem i koristite je za surf Internetom, uz brzinu download-a od 400 kbps? Tu je i pogled na šahovsku partiju koju je Kasparov, posredstvom Interneta, igrao protiv "ostatka sveta" kao i nova primena Interneta - frankiranje klasičnih pisama. Programeri će čitati o automatskom oporavku oštećenih DBF fajlova i XML editorima.
    Specijalni dodatak je, po tradiciji, štivo uz koje ćete provesti prijatne novogodišnje i Božićne praznike: saradnici "PC"-ja pripremili su 12 priča iz života koje se odnose na razne bagove i probleme koje su susretali i rešavali baveći se računarima. Neke od priča se bave vremenom velikih računara, neke su posvećene tradicionalnim programerskim problemima, govori se i o bagovima u časopisima, pa čak i o računaru na koji su se uselili duhovi...

Narucite brojeve PC-ja

    "PC #52" se od ponedeljka, 27. decembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 87 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 95 dinara. Broj možete naručiti i preko weba.

Rec urednika
Dejan Ristanovic


    Bliži se kraju godina koju ćemo pamtiti, ali ne po događajima vezanim za računarsku industriju: posle decenija spektakularnog rasta, PC svet kao da ulazi u mirnije vode. Tokom prethodnih 12 meseci nije se pojavila nova generacija procesora niti operativnih sistema, ali to ipak ne čini 1999. neinteresantnom. Primetan je napredak u domenu masovnih memorija: diskovi od neverovatnih 20 gigabajta su, uz cenu od 300 DEM, nadohvat svačijeg džepa, dok je DVD hit godine, mada se i dalje traga za primenama tog ogromnog skladišta podataka. Korisnici time nisu oštećeni – dok očekuju računarske DVD naslove, mogu da iskoriste novu igračku da bi pogledali Matrix sa laserskog diska. Za to vreme, meteorski rast Interneta se nastavlja, kako u svetu tako i kod nas: provajderski sistemi osnivaju se maltene u svakoj ulici, a konkurencija donosi niže cene i kvalitetniji servis.
    Kada bih ovde završio „godišnji izveštaj“ i iskoristio priliku da vam preporučim knjigu i CD „PC 2000“ koji upravo izlaze, niko ne bi primetio bilo šta neobično. Prvi pasus je u potpunosti „recikliran“ iz 13 godina starog teksta (pogledajte www.sezampro.yu/~dejanr/g1986.htm) u kome sam komentarisao računarsku 1986. Samo sam „zamenio toner“: umesto diskova od 20 GB pominjani su diskovi od 20 MB, umesto DVD-a CD, umesto Internet provajdera BBS-ovi, a umesto Matrix-a Kameronov kult film Aliens, koji je 1999. stigao i na DVD-u, u vidu ko zna kog nastavka Resurrection (eh, šta vreme, kloniranje i bodi bilding učiniše od Ripli). Da ne zaboravim nulu sklonjenu sa cene diskova – 1986. smo smatrali da je cena od 3000 DEM za disk od 30 MB „konačno pristupačna“.
    Šta da očekujemo u 2000. godini? Možda će se istorija i dalje ponavljati: 1987. smo zapamtili po revolucionarnom hardverskom napretku, PS/2 porodici (od koje su ostali samo PS/2 konektori za miša), bezbrojnim klonovima, računarima koji rade pod ne-DOS operativnim sistemima kao i po velikom padu cena kompjuterske opreme koja, nažalost, nije mogla da uhvati korak sa devalvacijom dinara. Te godine ARPANET se povezao sa DDN-om u mrežu koju danas zovemo Internet, dok je prvi domaći BBS zatvoren na zahtev poštanskih vlasti. Budimo skromni: neka se istorija ponovi samo 75% (devalvaciju i sukobe sa poštom mogli bismo i da preskočimo) pa ćemo krajem 2000. imati razloga da budemo dobro raspoloženi. Predupredite probleme koje bi Y2K bag mogao da vam napravi, provedite prijatne novogodišnje i Božićne praznike i... vidimo se 5. februara. Srećna Nova!