H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #52 - Januar 2000

Uvek mobilni

   Mobilni telefon se afirmisao kao važna alatka poslovnog čoveka, postajući most između klasičnih i računarskih komunikacija. "PC" po treći put analizira ponudu mobilnih telefona na našem tržištu.
Dejan Ristanović
Zoran Životić

    Tri godine posle promocije GSM mreže, mobilna telefonija ne prestaje da bude tehnološki hit - trenutno je pokriveno gotovo 75% teritorije Srbije, sa više od 100 gradova i urbanih oblasti. Ako je suditi po oglasima, kod nas možete nabaviti skoro sve modela telefona koji su popularni u svetu. Najviše reklama će te pronaći za Ericsson, jer ova poznata firma ima zvaničnog zastupnika, ali ne zaostaju ni Nokia, Motorola, Alcatel, Samsung i Panasonic. Pri nabavci ipak možete imati manjih problema jer se na tržištu nalaze uglavom jeftiniji modeli koji se prodaju u većim količinama. Naprimer, Nokia 5110 ili 6110 se može kupiti svuda i u svako doba, ali pri pokušaju da nabavite model 6150 možete dobiti informaciju da tog telefona trenutno nema na tržištu i da će ga biti za koji dan. Pored firmi koje očito imaju dobre zalihu telefona, prisutni su i brojni mali dileri, kod kojih se može pronaći i model koga trenutno nema kod većih prodavaca. Naravno, pri ovakvim kupovinama treba dobro proveriti pitanje garancije.

    Proizvodni programi većih firmi su retko predstavljeni u celosti pa se neki modeli ne mogu naći u redovnoj prodaji. Uglavnom se radi o skupljim modelima koji u tom trenutku nisu u centru interesovanja našeg tržišta, te je pravljenje zalihe za prodavce veoma rizično. Cene telefona iz dana u dan padaju: redovna je pojava da novi i atraktivni modeli samo u početku budu veoma skupi. Tako je Nokia 8810 počela od 1800 DEM da bi se danas mogla nabaviti i za manje od 900 DEM. Stalni pad cena nije samo posledica stanja na svetskom tržištu, već i načina nabavke. U inostranstvu se mobilni telefoni najčešće prodaju pod povoljnijim uslovima u paketu sa pretplatom na neku GSM mrežu - takav telefon se tzv. "prekodiranjem" može osloboditi ograničenja da radi samo u mreži iz paketa u kome je prodat i tada je identičan modelu koji je iz fabrike izašao bez ograničenja. Funkcionalno gledano, između "prekodiranog" i "nekodiranog" telefona obično nema razlike (mada se povremeno čuju priče o "nestručno prekodiranim telefonima" koji loše rade u našoj mreži) niti se na osnovu pregleda telefona u prodavnici može zaključiti da li je na njemu obavljena neka intervencija. Pravni aspekti ovakve operacije se kod nas, kao i slučaju drugih računarskih tema, za sada zanemaruju.

    Jedan od većih problema korisnika mobilnih telefona kod nas - uputstvo na srpskom - je rešen skoro u potpunosti. Distributeri su, naravno, detaljno preveli uputstva modela koji se zvanično prodaju, ali se na tržištu mogu naći i prevodi uputstava za telefone pristigle svim mogućim kanalima. Ako uz telefon dobijete uputstvo na španskom, češkom ili nekom drugom vama nepoznatom jeziku a volite da pročitate engleski original, posetite www.telekomunikacije.co.yu - na sajtu koji, uz puno entuzijazma, održava Zoran Buhavac pronaćićete engleska uputstva za mnoge popularne telefone u PDF formatu. Konačno, mobilna telefonija je kod nas dobila i svoje časopise što je siguran znak formiranja ovog segmenta tržišta.

Kako smo testirali

    Izbor mobilnog telefona uvek predstavlja kompromis čitavog niza parametara: za nekoga su presudne dimenzije i masa, neko obraća pažnju na prijem u graničnim uslovima, nekoga prvenstveno zanima jednostavnost korišćenja ili bogatstvo opcija, a svi su uvek zainteresovani za cenu. Cilj ovog testa nije bio da izaberemo jedan, "najbolji" telefon, već da prikupimo što više informacija o raznim karakteristikama testiranih modela, prepuštajući ponderaciju tih karakteristika čitaocima. Verujemo da će od pomoći biti tabela u kojoj su sumirane karakteristike telefona i koja zahteva nekoliko objašnjenja.

    Tabela počinje fizičkim karakteristikama telefona: dimenzije (podatak u zagradi se odnosi na antenu koja "štrči" izvan gabarita telefona), masa, ekran, poklopac tastature, tip i kapacitet baterije itd. Podaci o masi odnose se na telefon u varijanti u kojoj smo ga dobili - većina modela se može kupiti i sa baterijom manjega kapaciteta (u kom slučaju je telefon lakši) ili sa težom baterijom koja obezbeđuje duži rad. U tabeli smo dali stand-by i talk vreme za datu bateriju koje navodi proizvođač - realno vreme je obično kraće, pošto merenja podrazumevaju idealne uslove i rad telefona minimalnom snagom, što se u praksi ne može obezbediti; ipak, ova vremena daju dobru osnovu za poređenje telefona.

    Sledi niz parametara kojima smo pokušali da dočaramo bogatstvo softvera telefona - svi modeli obezbeđuju osnovne usluge, ali neki od njih mogu da zamene rokovnik, budilnik, štopericu, diktafon... Sve te parametre pokušali smo da sumiramo u ukupnu ocenu bogatstva softvera, koja se kreće od 1 do 5. Softver je ocenjen još jednom, prema kvalitetu korisničkog interfejsa - neki telefoni možda nemaju previše opcija, ali se do najvažnijih komandi dolazi brzo i lako, što uvek treba ceniti. Tu je i ocena koja se odnosi na "hardver" - ocenjujući jednostavnost rukovanja, koncentrisali smo se na dostupnost važnih tastera, lako korišćenje telefona levom i desnom rukom, u zimskim i drugim teškim uslovima.

    Najkontraverznija je svakako ocena kvaliteta prijema/predaje u graničnim uslovima. GSM tehnologija je poslednjih godina napredovala toliko da svi modeli nude veoma dobar prijem ako je pokrivanje mrežom dobro - razlike ćete tada teško primetiti. Međutim, kada se nađete u nekom podrumu ili daleko od GSM ćelije, razni telefoni se ponašaju različito. Ocena u tabeli je nastala na osnovu poređenja različitih uređaja u uslovima za koje iz višegodišnjeg iskustva znamo da mogu biti problematični. Ipak, nije moguće doneti čvrst zaključak na bazi ovakvih testova, jer kvalitet prijema u nekom trenutku i na nekom mestu zavisi od suviše parametara, među kojima su konfiguracije terena, atmosferski uslovi i mnogih drugih parametara). Zato date ocene posmatajte pre svega kao aproksimaciju - u normalnim uslovima svi telefoni će obezbediti veoma kvalitetan razgovor.

    Za uporednu tabelu karakteristika i detaljan opis svakog od modela pogledajte januarski "PC".

Alcatel Easy DB
Alcatel Max
Alcatel View
Ericsson T10
Ericsson T18S
Ericsson T28S
Motorola CD930
Motorola V3688
Nokia 3210

Nokia 6150
Nokia 8810
Panasonic GD90
Philips Savvy
Samsung SGH600
Siemens C25
Siemens S25
Sagem RC 820
Sony CMD-C1


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa