H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #52 - Januar 2000

Snaga u malom

   Vremena kada je notebook bio tek nešto više od portabl pisaće mašine daleko su iza nas. DTK 540-I nas još jednom navodi da se zapitamo: ima li i dalje razloga da od notebook-a ne očekujemo sve ono što može i naša stona konfiguracija?
Aleksandar Veljković

    Posle testa Portocom notebook-a u prošlom broju, susrećemo se sa DTK-om, našim starim znancem sa tržišta prenosivih računara. Ako niste imali prilike da pročitate neki od ranijih prikaza DTK notebook-a, pre svega treba reći da ova tajvanska kompanija nudi pristojne cene i kvalitet uporediv sa udarnim modelima američkih proizvođača. Tako je i sa ovom poslednjom rečju portable tehnologije: procesorom na 433 MHz, 96 MB memorije i disk od 6.4 GB mogli bi da predatavljaju osnovu solidnog stonog računara.

Sve manji gabariti

    Šta se promenilo za godinu dana? Čak i ako brži procesor, veću memoriju i disk već podrazumevamo, još uvek dosta toga. Pre svega, prijatno smo iznenađeni novim DTK kućištem - gabarit je bitno smanjen, pa su u neverovatnih 1.5 cm debljine (ekran dodaje još nepun centimetar) i samo 2.8 kg smeštene komponente koje su ne samo modernije, već i brojnije nego u prethodnim modelima. Setimo se samo računara "od prošle zime" baziranog na K6-2 procesoru, koji je bio gotovo duplo deblji i toliko se grejao da je pod prstima ponekad znalo da bude vruće. Ovaj model se po tom pitanju ponaša mnogo bolje, a pri tom sistem za hlađenje procesora pravi daleko manju buku. Umesto malog otvora sa jednako malim ventilatorom sa strane, sada se topao vazduh izbacuje kroz finu mrežastu masku površine desetak puta veće nego kod prethodnog modela. Maska je smeštena sa gornje strane, u desnom uglu između tastature i ekrana.

    U centimetar i po smeštena je matična ploča bazirana na setu čipova koji se i dalje smatra referentnim i kada su stoni računari u pitanju: BX. Izabran je procesor Celeron 433 MHz, što doprinosi povoljnijoj ceni u odnosu na Pentium II, a ne uskraćuje performanse (doduše, mobilni Pentium II procesori koncipirani su jednako kao i Celeron, dakle sa sekundarnim kešom pune brzine na samom procesoru, s tim što je količina keš memorije duplo veća). Radna memorija od 96 MB je sasvim dovoljna, čak i ako poželimo da ovaj računar pretvorite u minijaturnu grafičku radnu stanicu. Toshiba disk od 6.4 GB je adekvatan snazi ostalih komponenti, a pomenimo i multimediju: ESS Maestro zvučni čip, 24x Mitsumi CD, mikrofon, kao i zvučnike ugrađene u prednje uglove gornje maske, koji su iznenađujuće snažni za svoje dimenzije. Naravno, možete priključiti i eksterni mikrofon, slušalice ili zvučnike.

Dodatna oprema

    Sve pobrojano smo već navikli da viđamo u prenosnim (doduše, obično duplo debljim) računarima, ali se kod DTK 540-I spisak komponenti ovime ne završava - integrisan je 56k modem sa, u našim krajevima vrlo popularnom, Lucent elektronikom, tako da je PCMCIA slot ostao slobodan za druge vrste periferija kojih biste se mogli dosetiti. Tastatura je standardna notebook DTK, dok glide point zamenjuje miša. Na PS/2 konektor možete priključiti eksternog miša ili tastaturu, dok paralelni port, osim uobičajene funkcije, može poslužiti i za priključenje flopija (priložen je i odgovarajući kabl). Zanimljiva je činjenica da bilo flopi ili CD nude hot-swap mogućnost, što znači da ih možete zameniti ili priključiti bez isključivanja računara. Tu su i serijski, kao i USB port, tako da praktično nema periferije koju nije moguće povezati.

    TFT ekran je maksimalnih dimenzija za današnje notebook-e, dakle dijagonala je 14.1", a radi u rezolucijama do 1024*768. Možete koristiti i eksterni monitor (postoji odgovarajući priključak), a na raspolaganju je i S-Video konektor, tako da se lako može koristiti i televizor. Sylicon Motion LynxEM grafički čip interesantan je po tome što nudi paralelni rad sa dva monitora, slično onome sa Matrox Dual-head grafičkim kartama, što je prvi takav slučaj koji smo zabeležili na notebook računaru. Drugi navod iz uputstva, da se radi o 3D AGP akceleratoru, je diskutabilan, s obzirom na to da ga nijedna igra ili test program nisu detektovali kao takvog. Na računaru smo zatekli Windows 98 SE i pregršt multimedijalnog i Internet softvera: ACDSee, Gozilla, FTP Voyager, Net2Phone, Media Ring, Soft GSM...

    Na kraju se vraćamo pitanju da li notebook može da zameni stoni računar? DTK 540-I je svakako korak ka potvrdnom odgovoru: jedino što nedostaje (ako hoćemo da postignemo potpunu univerzalnost) jeste pojačavanje 3D mogućnosti grafičkog podsistema. To ne bi trebalo da predstavlja problem, pošto su najveći proizvođači grafičkih čipova uglavnom izbacili notebook verzije svojih 3D proizvoda. Hardver je isuviše napredovao da bismo i dalje tolerisali bilo kakve hendikepe notebook računara - ne treba zaboraviti da je uloga bogatije pisaće mašine i organizatora sa nešto poslovnog softvera prepuštena Windows-u CE i tržištu palmtop računara.

    U svakom slučaju, DTK 540-I je blizak maksimumu onoga što kupac odgovarajuće kategorije hardvera danas može da traži: kompaktan je, lak, lagan, proširiv, a pritom izuzetno brz, bogato hardverski opremljen i univerzalan. Dok nam ne stigne na test nešto što će nadmašiti viđene kvalitete, možemo samo da ga preporučimo svima koji žele moćan notebook po razumnoj ceni.


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa