K o m u n i k a c i j e
PC home - osnovna strana
PC #52 - Januar 2000

50 najboljih

   Pregled .yu domena i potraga za najboljim domaćim prezentacijama iz godine u godinu je sve zametniji posao. Ne samo što domaći segment Mreže fizički raste, već je i kvalitet sadržaja i atraktivnost prezentacija u brzom usponu. Odluke je bilo tako teško doneti da ćemo iduće godine možda birati top 100 prezentacija...
Voja Gašić

    Počnimo od uobičajene statistike: početkom decembra, po evidenciji Domain Atlas-a, mogli ste da nađete preko 4100 registrovanih domena sa .yu sufiksom (prošle godine bilo ih je oko 2000). Ima tu mnogo "šuma" - možete računati da je četvrtina domena registrovana samo za razmenu pošte ili da ćete na njihovim prezentacijama zateći samo usamljenu stranu koja poručuje da je "prezentacija u izgradnji". Vrhunac, ipak, predstavlja činjenica da je jedan provajder registrovao sve svoje dial-in korisnike kao posebne domene, pa ako spadate među one koji vole da surfuju po tuđim privatnim računarima, ne morate više da se mučite da biste saznali njihov IP broj.

    I ove godine držali smo se pravila da ne uzimamo u obzir sajtove političkih stranaka, računarskih firmi i sajtove namenjene "odraslima" (da, pojavili su se i oni). Računarske firme uglavnom neguju čisto poslovne prezentacije u službi svog marketinga, dok ćete prezentacije političkih stranaka i one "za odrasle" naći i sami, ako vas zaista zanima ono što se na njima nudi. Nismo uzimali u obzir ni lične prezentacije, ma kako lepo izgledale - smatramo da bi mehanizam registracije .yu domena morao da bude malo fleksibilniji i da dopusti privatnim licima da registruju domen - mnoge od ovih (silom prilika) ličnih prezentacija zaslužuju zvanično mesto na Web-u.

    Zanimljivih prezentacija ima više nego ikad, pa su nam predlozi koje su slali posetioci PC Press i SezamPro sajtova pomogli da ne propustimo neke zbilja vredne sajtove. Ako se stvari budu odvijale ovakvim tempom, sledeće godine moraćemo mnogo ranije da se pozabavimo izborom kandidata za Top 50 Yu Web, a vaše predloge i komentare možete da nam šaljete tokom čitave godine, na adresu pc.top@pcpress.co.yu. Do tada, nadamo se da ćete uzivati u našem izboru najinformativnijih i najatraktivnijih mesta u .yu domenu.

Pretraživači

    Sa porastom broj prezentacija, kategorija pretraživača dobija na značaju. Iako još pate od nekih dečijih bolesti, većina pretraživača korektno obavlja svoju funkciju, a na većini ćete naći i druge korisne informacije.


www.yustart.co.yu

    www.krstarica.co.yu

    Solidan pretraživač sa "prozorima" ka četiri svetska pretraživača i nizom kataloga sa adresama i telefonima na prvoj strani. Ipak, stiče se utisak da bi odziv mogao da bude brži.

    www.mse.cg.yu

    Pretraživač crnogorskog domena ima dobar odziv (možda zato što je i baza manja), a po organizaciji prve strane liči na poznati Yahoo. Specijalitet je upotrebljiv e-translator, prevodilac sa engleskog i na engleski, mada ćemo ga malo kritikovati jer je "pao" na jednostavnim frazama poput "dobar dan" i "doviđenja".

    www.yu

    Pored pretraživanja nudi i sadržaje: dnevne vesti, web-cam pogledi na naše gradove, pregled štampe i TV programa, vaš lični bioritam... Za one koji su više naklonjeni računarima, vredi pomenuti besplatan Web-mail, besplatan news server i prilično popunjenu (opet besplatnu) FTP sekciju. Sve u svemu, www.yu je možda najpogodniji za početnike na Internetu.

    www.yusearch.com

    Yusearch je asketski raspoložen prema dodatnim sadržajima, ali ga treba pohvaliti zbog brzog odziva i preglednog ispisa. Vrlo upotrebljivo, pogotovo ako spadate među one koje iritira gomila bespotrebnih sličica i reklama.

    www.yustart.co.yu

    Ako bih birao pobednika među domaćim pretraživačima, Yustart je moj favorit. Veoma jednostavno i veoma efikasno. Posebnost ovog pretraživača su FotoSerlok i GeoSerlok, delovi koji omogućavaju traženje slika ili pretraživanje po geografskoj lokaciji. Da biste koristili rečnik, moraćete da download-ujete deo koda ili baze.

Tačke okupljanja

    Ovo su verovatno najstarija mesta na Yu Web-u, a karakteriše ih upornost autora da obezbede raznovrsnost sadržaja i obilje Internet aktivnosti. Ukoliko uskoro dobijemo neko mesto koje se može nazvati on-line sistemom u punom smislu te reči, treba ga najpre očekivati na sledećim lokacijama.

    www.beograd.com

    Jedno od najstarijih i najposećenijih mesta na kome možete saznati mnoge činjenice o Beogradu i Jugoslaviji, pogledati dnevne vest, prodiskutovati sa zemljacima i dijasporom... Sajt je dobrim delom okrenut stranim posetiocima i našim zemljacima iz inostranstva, ali ga s vremena na vreme treba posetiti i "sa naše strane"...

    www.cafemontenegro.cg.yu


www.cafemontenegro.cg.yu

    Obilje sadržaja među kojim se nije uvek lako snaći. Ako volite šerenilo, naići ćete na obilje novosti, kulturnih i zabavnih sadržaja i rubrika koje vode dobri poznavaoci onoga o čemu pišu. Tu su i mali oglasi, forumi i chat... Nema razloga da ne budete jedna od "dusha" koja svraća u ovu "kafanu".

    www.serbiancafe.com

    A gde će Jugovići nego u kafanu.. Čuveni SerbianCafe se dobro drži: tu su verovatno najposećeniji javni forumi u kojima možete učestvovati na maternjem jeziku (domovinu izaberite sami). Kao u svim svetskim Cyber zajednicama, ovde možete otvoriti svoja mail i postaviti malu prezentaciju u kojoj ćete o sebi reći sve ili barem ono što želite da i ostali znaju. Hit, naravno, ostaje chat.

    www.sezampro.yu

    Iako je "glavna žurka" otvorena samo za članove sistema SezamPro, javnih sadržaja ima dovoljno da vas zainteresuju: vesti iz kulture, aktuelni gradski događaji, modni kutak... Uzgred možete prelistati časopis "Reč" ili pročitati nove aforizme, naučiti nešto o sviranju gitare, a najnovija pogodnost je mnoštvo slika i utisaka iz naše prelepe zemlje koju biciklima prolaze poklonici slobodne vožnje (freebiking). Ipak, da znate, sve ono o čemu se šuška dostupno je samo članovima, kroz staromodne, ali još uvek efikasne konferencije.

Dnevne informacije

    vreme.yunet.com

    Iako se meteorološki podaci sve češće povlače pred važnijim informacijama (ili njihovim nedostatkom), tvorci ovog sajta ne odustaju od namere da vam serviraju ažurne meteorološke informacije u lepo pakovanom obliku. Želimo im samo da njihove informacije dobiju na značaju - setite se samo da se dokoni Englezi siti napričaju o tome "kako je danas lep dan iako pada kiša".

    www.beta.co.yu


www.srbija-info.yu

    Iako možete da mu zamerite krajnju dizajnersku neinventivnost, sajt agencije Beta pruža baš ono što treba - ažurne dnevne vesti. Malu zabunu oko nemogućnosti navigacije možete da prevaziđete tako što ćete upotrebljavati adresu http://beta-press.com.

    www.blic.co.yu

    Kad neko pravi dobre novine, šteta je da to ne pretoči u dobar sajt. "Blic" se zaista trudi, strane su aktuelne, atraktivne, ali nisu pretrpane. Svako jutro ćete zateći aktuelni broj dnevnog "Blic"-a, a nakon nekog vremena ćete konstatovati da niste uskraćeni ni za jednu informaciju. Naravno, pod uslovom da pristajete na "ekranske" novine. Prijateljima iz sveta možete preporučiti izdanje na engleskom.

    www.inet.co.yu

    Čak i ako ostavimo po strani dane kad nam je bilo najteže, Inet je mesto na Web-u koje je teško preskočiti. Neopterećeni paralelnim projektima, momci iz Inet-a su iskoristili ovaj medij na najbolji način. Ako želite da saznate najnovije vesti u roku kraćem od sat vremena, Inet je vaša startna strana. Iz meseca u mesec, uvode se i novine: komentari, zbivanja u kulturi, sportu, umetnosti, stranačka hronika, dnevni kuvar, tehno šop u kome možete dograditi računar neophodnim sitnicama... Sve pohvale!

Časopisi na mreži

    Periodika je važan izvor informacija za one koji ne stižu ili ne žele da se bave dnevnom politikom. Nekada je čak bolje pročitati "ohlađenu" informaciju, a časopisi koji drže do svoje reputacije, obavezno imaju svoj kutak na Web-u.

    www.blicnews.co.yu

    Blic News je vrlo mlada nedeljna novina, pa je i sajt vrlo svež. Naći ćete tu i nekolicinu strana "u konstrukciji", ali utisak je odličan. Tu je uredna arhiva prethodnih brojeva, detaljan pregled novog broja, sve zavijeno u atraktivnu oblandu savremenih prezentacija.

    www.gamer.co.yu

    Časopis Gamer napreduje, a sajt sve bolje izgleda. Čini se da je udaljavenje od sadržaja časopisa (sada možete naći samo preglede najnovijeg i prethodnog broja Gamer-a) donelo svežinu sajtu. Vesti su dnevne, otvoreni forum je pomalo prepun "pametnjakovića" koji međusobno "diskutuju", a posetioci posebno cene sveži spisak demoa, patch i cheat datoteka.

    www.mikroelektronika.co.yu

    Mnogi zameraju našem časopisu što je zapostavio samograditelje i, uopšte, one koje interesuje elektronika. Na Internet izdanju časopisa Mikroelektronika naći ćete dosta toga: pregled novog broja, arhivu starih brojeva, download sekciju sa kompletnom dokumentacijom za razne uređaje i berzu delova koje morate da ugradite. Malo li je?

    www.nin.co.yu

    Nedeljna novina sa najdužom tradicijom, najboljim kolumnima i uvek zanimljivim rubrikama može da se čita i na Web-u. Uz apstrakte svih članaka, naćićete i probrane kompletne priče i pristojnu arhivu koja obezbeđuje pretraživanje.

    www.pcpress.co.yu

    Pre neki dan začudi se jedan moj sagovornik iz ugledne računarske firme, da "PC" uopšte ima sajt. Još kad sam mu pokazao da može da ukuca naziv proizvoda i dobije naslov, autora i apstrakt teksta u kome se njegov proizvod pominje, bio je zaista iznenađen. "Vidiš", reče, "tu bih mogao da stavim reklamu". Videćemo sledeće godine...

    www.vreme.co.yu

    Poput ostalih Internet-digest izdanja, Vreme nudi pregled aktuelnog broja, nekoliko izabranih članaka i arhivu (na žalost bez pretraživanja) poslednjih desetak brojeva. Uz pretplatu, mogu se čitati svi tekstovi iz "Vremena".

Razne informacije

    www.autoberza.co.yu

    Iako ovaj sajt (privremeno) radi na adresi members.xoom.com/autoberza, nadamo se da će se vratiti na svoj stalni domen. Pre svega treba istaći obilje informacija: na sajtu ćete naći sve, od prodavnica novih automobila, do informacija o svim vrstama servisa (Rent-A-Car, pranje, tehnički pregledi, osiguranje, auto škole). Sve je upotpunjeno berzom delova i forumom za lubitelje "četvorotočkaša".

    www.beograd.org.yu

    Zvanična prezentacija našeg glavnog grada pruža obilje podataka o privrednom i kulturnom životu Beograda. Gradskim ocima možete postavljati pitanja i čitati odgovore na njih, a novost je on-line mapa Beograda sa dobrim pretraživanjem (još kad se ne bi "zbunjivala" ako unesete više reči...) i pokazivanjem položaja ulica i značajnijih objekata.

    www.decani.yunet.com

    Uređen od Eparhije Raško-Prizrenske i sveštenika Dečanskog manastira, ovaj sajt je namenjen pre svega strancima koji se interesuju za Pravoslavlje. Na žalost, u poslednje vreme ovo je i potresna hronika uništavanja pravoslavnih spomenika, a radi naše dece nadamo se da ćemo ove stranice uskoro moći da pročitamo i na srpskom jeziku.


www.freeserbia.org

    www.freeserbia.org

    Ne kaže se uzalud "dva Srbina - tri mišljenja". Juče mi saopšti prodavac benzina na ćošku za koga će da glasa - nije lud, kaže, da izgubi posao. Na FreeSerbia saznaćete šta misle oni koji ne mogu ili ne žele da pretaču benzin, a informacije su dnevne.

    www.servis.co.yu

    Vratimo se prozaičnijim stvarima. Nemate pare za novo, ali zato možete da popravite staro. Baza servisera za sada nije velika, ali se popunjava, a sajt je izuzetno brz - ne biste valjda da čekate na učitavanje animiranog GIF-a dok se po podu razliva voda...

    www.srbija-info.yu

    Zanimljiva je činjenica da je, poput zvaničnog sajta Beograda, i ova prezentacija Srbije dobro održavana. Stalni deo pruža detaljan uvid u statistiku, privredu i zakone Srbije (na žalost, nedostaje kultura), a za pohvalu je o odeljak sa ažurnim dnevnim vestima.

    www.telekomunikacije.co.yu

    Pregršt informacija o svim vidovima elektronske komunikacije. Najpopularni je, svakako, odeljak o telefoniji, pa se možete upoznati sa novim tarfinim sistemom, uslovima i cenama uvođenja ISDN veze ili najnovijim mobilnim telefonima. Za većinu ovih uređaja možete i da download-ujete uputstvo za rukovanje u PDF formatu.

    www.yuyellowpages.co.yu

    Gde biste, inače, tražili adrese i telefone servisa ili prodavnica nego na "žutim stranama". Odziv ovog registra je dobar, uprkos stalnom smenjivanju reklama u vrhu strane, a popunjenost solidna. Naročitih inovacija nema, ali je sve funkcionalno.

Računarske strane

    www.beolink.co.yu

    Vredan izvor informacija o registrovanim YU domenima, jer se ne oslanja na podatke koje šalju tvorci sajtova. Podaci o domenima se iz DNS baza provajdere, pa ste uvek sigurni u informaciju da neki domen jeste ili nije registrovan. Na početku će vas dočekati informacije o svim YU provajderima (po gradovima), a za spisak domena moraćete da "skočite" na svetski Domain Atlas. Kad se nešto dobro uradi, šteta je da to i svet ne vidi.

    www.download.cg.yu

    Sada sa već pozamašnim stažom, ovaj sajt nudi gotovo sve ono što biste satima download-ovali sa stranih servera. Prva strana više nije onako naporna za učitavanje, obezbeđen je pristup i preko FTP porta, a novost je i pozamašna MP3 sekcija.


www.vrsac.com

    www.download.co.yu

    Nešto je drugačije koncipiran od "crnogorskog kolege" i manje skoncentrisan na zabavu, a najviše na podršku onima koji traže najnovije alatke za podešavanje računara, posao ili surfovanje po Internetu. Bliska saradnja sa sajtom www.zastita.co.yu razrešiće vas i mnogih briga oko bezbednosti vašeg računara.

    www.maas.co.yu

    Pored onih koji se guraju, čovek često ne zapazi ono što je vredno pažnje. Štata bi bila propustiti svakodnevne kratke vesti iz računarske sfere, lepo ilustrovane i duhovito pisane.

    www.pctv.co.yu

    Ovo je Web izdanje emisije PCTV na Studiju B. Iskustvo govori da su najzanimljivije stvari one koje su nedavno pokrenute, pa možete pronaći zanimljive prikaze, ali i uštedeti pri nabavci nekih komponenti prateći akcije PCTV-a u saradnji sa nekim firmama.

Sport

    www.delije.net

    Ako ste pristalica fudbalskog kluba "Crvena Zvezda", sigurno već znate za ovaj sajt. Iako je veći deo sajta posvećen baš navijačima, naći ćete dobar odeljak s aktuelnostima.

    www.fsj.co.yu

    Zvanični sajt Fudbalskog saveza Jugoslavije. Jedva smo otkrili kako se ulazi (klikom na teško uočljivu zastavicu), ali je unutra prijatno, a sve je lepo raspoređeno. Zanimljivo je da nema nikakve arhive, ali sajt obiluje aktuelnim podacima o tekućem fudbalskom prvenstvu, kupovima i nastupima reprezentacije.

    www.partizan.net

    Dvoumili smo se između prezentacije fudbalskog tima "Partizan", ali nas je ovaj prikaz Sportskog društva Partizan prosto povukao da ga dublje istražimo. Činjenica je da su od celog sportskog društva zastupljeni još samo košarkaši, ali ovde možete naći čak i Partizanov ScreenSaver ili navijačke pesme u MP3 formatu.

    www.sport.co.yu

    Obilje vesti o raznim sportskim događajima, ali samo za prethodnih sedam dana. Svaku vest prati i opširniji prikaz, pa je prava šteta što ne postoji neka dobro organizovana arhiva koja bi pomogla u pregledu starijih zbivanja.

    www.yuba.co.yu

    Prezentacija je organizovana slično prezentaciji Fudbalskog saveza - možete da saznate sve o svim timovima (muškim i ženskim) i svim ligama tekućeg prvenstva. Zanimljiv je pokušaj dobijanja komplikovanijih statističkih podataka pomoću apleta, ali nam nije uspevalo da dobijemo ništa osim poruka o grešci. Niko nije savršen...

Kultura i unetnost

    www.artmagazin.co.yu

    Prezentacija "Art magazina" se održava na visokom nivou. Iako ćete vesti iz kulturnog života naći na mnogim sajtovima, ipak je drugačije kada o tome pišu ljudi koji umetnost vole...


www.knjiga.com

    www.kis.org.yu

    Iako grafički nije naročito inventivna, ova prezentacija nas na zanimljiv način vodi kroz život i delo pisca Danila Kiša.

    www.knjiga.com

    Veoma dobro Web mesto za one koji vole da čitaju. Ovde ćete, između ostalog, naći mnoštvo podataka o drugim domaćim sajtovima (ili delovima sajtova) posvećenim pisanoj reči.

    www.paskaljevic.com

    Predstavljanje reditelja Gorana Paskaljevića je sušta suprotnost prezentaciji Danila Kiša. Niz fakata i fotografija, bez "verbalnog začina", upakovan je u obskurnu, ali vrlo atraktivnu prezentaciju, kroz koju se krećete pokazujući na vremenskoj liniji godinu Paskaljevićevog rada koja vas zanima. Još da počeci nisu početci...

    www.rastko.org.yu

    I projekat Rastko još uvek živi, a čudno "zamešateljstvo" istorije, nauke i umetnosti ima jedninstveni prsten koji ga povezuje. Misiju njihovog sajta svakako treba podržati.

Zabava

    www.agitprop.co.yu/irp-web/

    Mada se malo "ubajatila", stalna arhiva Indeksovog radio pozorišta spada među mesta na kojima ćete se sjajno zabaviti.

    www.exxtreme3d.co.yu

    Nije vezana za časopis, niti za TV emisiju, a prezentacija (gle čuda) ipak živi. I to je prilično živahna: ima dosta računarskih tema, a prvenstvena namena prezentacije je zabava na računaru. Dakle, kompjuterske igre, sa svim dodacima: mnogo vesti, malo fajlova i obavezna diskusija.


www.exxtreme3d.co.yu

    www.garden.co.yu

    Ako vas zanima baštovanstvo ili gajenje biljaka u saksiji, sigurno će vas zanimati i ovaj opširan i lepo uređen sajt za ljubitelje biljaka. Za one koji ne mogu da se snađu, pri ruci je jednostavan, ali efikasan pretraživač tekstova.

    www.zoopage.co.yu

    Nisu zapostavljeni ni ljubitelji faune - prezentacija je posvećena prvenstveno vlasnicima kućnih ljubimaca, ali se može naći i nepoznato o poznatim (i poznato o manje poznatim) životinjskim vrstama iz divljine. Tu su i saveti veterinara, berza ljubimaca i adrese koje vam mogu biti od koristi, ako ste (ili tek želite da postanete) vlasnik kućnog ljubimca.

Ostale prezentacije

    www.budva.com

    Prezentacija lokalnog provajdera koja ozbiljno preti da, u dogledno vreme, postane tačka okupljanja. Zagrebite malo ispod površine i otkrićete da prezentacija ima šta da pokaže.

    www.verano.co.yu

    Naš redakcijski stručnjak za automobile tvrdi da Peugeot već nekoliko godina proizvodi najbolje evropske automobile. Čak i ako ne delite njegovo mišljenje, svratite na ovu prezentaciju. Vrlo je atraktivna, a saznaćete sve o svom sledećem Peugeot-u... makar to bio samo bicikl.

    www.vrsac.com

    Još jedna veoma lepa i obimna prezentacija grada. Sa Vršačanima možete da proćaskate u chat-u, pa čak i da se prijavite na lokalni ILS (NetMeeting) server.

    www.webaid.org.yu

    Pravi psiholog na internetu, prvobitno zamišljen kao čuvar mentalnog zdravlja u ratnim uslovima. Interesovanje posetilaca ne jenjava, pa na ovom sajtu možete da potražite pomoć za svoje probleme, a odgovor stiže najkasnije za 24 sata. Kako je rečeno na prvoj strani, sajt nije tu da zameni pravog psihologa, ali vam može pomoći da rešite problem ili prebrodite otpor i obratite se živom psihoterapeutu.

    Toliko za ovu godinu - možda se nećete potpuno saglasiti sa našim izborom, ali trudili smo se da bude raznovrstan. Sledeće godine izbor će sigurno biti još teži (barem za nas), pa ako primetite da neki Web često i rado posećujete - pišite nam o njemu!


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa