H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #52 - Januar 2000

Nagradna igra

   U decembru se očekuju razne stvari: sneg, Nova godina, dva broja časopisa "PC"... i imena dobitnika u nagradnoj igri firme DirectLink.
Voja Gašić

    Kad se nešto ponovi dva puta, u ozbiljnoj je opasnosti da postane tradicionalno. I zaista, DirectLink nam obećava da će i dalje organizovati novogodišnje nagradne igre sa vrednim poklonima. A izbor je atraktivan: Belinea monitori, kompletan ASUS program i Canon štampači su dobre ideje i kada sami kupujete, a naročito kada vam ih neko poklanja.

Dok čekamo...

    Period pred Novogodišnje praznike pretvorio se u veliko računarsko iščekivanje, mahom zato što mnoge najavljene stvari nisu stigle na vreme ili se čak ne zna koliko će kasniti: tu pre svega mislimo na Camino set čipova. Čak nam se i naš urednik požalio da ove godine ne zna kojom bi se računarskom komponentom obradovao svoj PC za Novu godinu - u to vreme obično menja računar, a ove godine ga ne privlači baš ništa, jer nema komponenti koje bi donele bitan napredak u odnosu na kraj 1998.

Dobitnici nagrada

15" Belinea monitor: Milan Vlajić iz Žarkova
Canon BJC 200 Star ink-jet štampač: Perica Nikolić iz Bajmoka
Asus AGP-V3800 TNT2 grafička kartica: Ivana Kikinđanin iz Zrenjanina
Canon FB 320P stoni skener: Zdravko Perenčević iz Sremske Mitrovice
Promise Ultra66 disk kontroler: Ivan Ristović iz Kragujevca
Logitech WheelMouse: Marija Simić iz Žarkova, Tomislav Nikolić iz Sombora, Aleksandar Pjanović iz Beograda, Igor Stojičić iz Beograda i Ana Dragojlović iz Bajine Bašte

    Ipak, poslednih nekoliko nedelja je GeForce, novi nVidia grafički čip, stvar oko koje se lome koplja i vezu diskusije. ASUS je odmah napravio karticu sa GeForce čipom, prosto da bi potvrdio da se i u tom domenu bori za mesto vrhunskog proizvođača. Zagovornici i protivnici nove tehnologije koju forsira nVidia retko se usuđuju da dosegnu pravu prirodu inovacija, već se ograničavaju na debatu o tome da li će i kada ova tehnologija biti primenjena u softveru (sa naglaskom na igre).

    Pomenimo da novi nVidia čip ima oko 23 miliona tranzistora, što je uporedivo sa najnovijim AMD Athlon i Intel Copermine procesorima. Zašto je potreban toliki broj tranzistora? Sama nVidia naziva svoj čip prvim GPU-om (Graphics Processing Unit), što treba da nas uputi na to da čip vrši intenzivna izračunavanja. Svakome ko barem elementarno poznaje 3D grafiku poznato je da "projekcija" 3D prostora na ravan "troši" mnogo matematike, i to one koja ne može da se svede na cele brojeva. Zato je nVidia odlučila da ode korak dalje u 3D akceleraciji i komplikovana izračunavanja koja se tiču položaja. rotacije (transform) i efekata na scenu koje ostavlja osvetljenje (lightning) poveri grafičkom čipu, a ne glavnom procesoru.

    Među hardverkim komentatorima, koplja se najviše lome oko toga da li će ova hardverska podrška uopšte biti primenjena u softveru, ali treba primetiti da je Microsoft odmah reagovao izdavanjem DirectX-a 7.0 koji podržava hardverski T&L. Ubrzo se pojavio i 3D Mark 2000, test program koji ga takođe podržava, a rezultati najnovijih merenja su impresivni. Ako primetimo da, trenutno najprodavanije kartice (Voodoo3 i TNT2) daju rezultate od oko 1700 3DMark-a, a GeForce preko 3000, možemo samo da poželimo da ova tehnologija što pre počne da se koristi.

...i već sada

    ASUS-ov AGP-V6600 je druga po redu GeForce kartica na našem tržištu. Ako se zbog nešto više cene i ne odlučite za nju, znajte da je gotovo svaka ASUS-ova video kartica odličan izbor, a većina modela se može nabaviti u varijantama sa TV ulazom, izlazom ili 3D naočarima. Za 3D naočari će vam biti potreban i dobar monitor, pa se možete odlučiti za neki od Belinea modela. U prvim mesecima sledeće godine stići će barem pet novih modela monitora i ploče koje nestrpljivo iščekujemo: P3C (Camino) i K7M (za Athlon), a ko zna šta sprema Canon... verovatno još niže cene i novi skok kvaliteta.

    Od oko vaših 700 kupona, koji su stigli na adresu Redakcije, morali smo da izaberemo deset najsrećnijih koji će ove godine dobili nagrade. Prijatno iznenađenje nam je pripremila i firma Spectrum, koja je odlučila da svakom nagrađenom pokloni i CD "Istorija starog veka". koji su izdali u saradnji sa Zavodom za izdavanje udžbenika. Recenziju ovog zaista zanimljivog CD-a mogli ste da pročitate u 49. broju našeg časopisa. A onima koji ove godine nisu dobili nagrade, više sreće želimo dogodine ili u nekoj sledećoj nagradnoj igri. Pogledajte karton karton u ovom broju "PC"-ja - očekuje vas nova nagradna igra sa nagradama iz PC Centra. Biće sigurno još vrednih nagrada iz DirectLink-a sledećeg decebra, jer u DirecLink-u kažu da su se ipak oni prvi dosetili da obraduju čitaoce "PC"-ja i da je šteta da "izgube tako dobar termin". Srećna Nova!


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa