H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #52 - Januar 2000

Carstvo Celerona

   Test kompletnih konfiguracija domaćih firmi samo je potvrdio ono što već neko vreme naslućujemo - napredak hardvera je malo usporio korak. Veoma smo zadovoljni kvalitetom isporučenih računara, ali je u osnovnim crtama sve slično sistemima koje smo testirali prošlog decembra...
Aleksandar Veljković

    Da li su dobre PC konfiguracije postale jeftinije? Izmena uvoznih propisa i trenutna međunarodna pozicija našeg tržišta govore da su zlatna vremena ultra-jeftinih PC-ja prošla. Zato smo bili fleksibilniji u zahtevima prema distributerima hardvera - nismo strogo definisali cenu u koju bi konfiguracije trebalo da se uklope, već smo prepustili firmama da odrede najbolji način kojim bi svoju ponudu predstavili publici.

    Ispostavilo se da je raspon cena onoga što je stiglo na test popriličan: od 1300 do 2700 maraka u dinarskoj protivvrednosti. To znači da će se u ponudi naći ponešto za svakoga. Da bismo vam omogućili da napravite što bolju subjektivnu procenu, nećemo se postavljati kao arbitri, birati najbolje ili najlepše, već ćemo biti dobri posmatrači koji će vas informisati o dobrim i lošim stranama svake konfiguracije. Najviše smo se koncentrisali na usklađenost komponenti na nivou konfiguracije (zbog nekih "uskih grla", dobre komponente mogu biti loše iskorišćene) i procenu na kojim komponentama ima smisla štedeti, a na kojima ne. Nadamo se da ćete sa priloženih grafikona i iz tabele moći da procenite fleksibilnost i dugoročne mogućnosti koje pruža svaka konfiguracija, kao i da bolje razumete šta utiče na rast ukupnih performansi računara, a šta vam donosi veći komfor u radu sa nekim podsistemima.

    Nije se mnogo toga promenilo tokom 1999: prošle godine sumeđu dominirali Celeron-i, a ove godine su sve konfiguracije, od najjeftinijih do najskupljih, bazirane na njima (doduše, radni takt je skočio). Zašto je tako, kada su se tokom 1999. pojavili Pentium III i Athlon? Odluke distributera da "preskoče" procesore najnovije generacije nas ne čude - radi se o pragmatičnom razmišljanju. Zasnivanje konfiguracije na nekom od pomenutih procesora dovelo bi do bitnog povećanja cene, koje ne bi bilo u skladu sa (skromnim) rastom realnih performansi. Povoljan odnos cene i mogućnosti koji krasi Celeron teško da će u skorije vreme biti prevaziđen, tako da ne naziremo pad interesovanja za njih. Interesantno je zapaziti da u ceni konfiguracije takt procesora ne igra gotovo nikakvu ulogu - računari od 1500 maraka bazirani su na istim procesorima kao i oni od 2500, a razlika u ceni uslovljena je ostatkom opreme.

    U procesu testiranja pre svega nam je bio cilj da vidimo šta kupac dobija kada se obrati nekoj od renomiranih domaćih firmi, koliku "to" nudi funkcionalnost, stabilnost, odnosno koliko bezbrižnog rada kompletna solucija može da garantuje. Zbog toga pre izvođenja testova nismo vršili nikakva dodatna podešavanja BIOS-a, nismo instalirali novije verzije dravera ili bilo šta što bi možda moglo da ubrza rad. Jedini izuzeci od ovog pravila bile su situacije gde inicijalna podešavanja nisu mogla da obezbede okruženje u kome bi se testovi uspešno završili, a tada smo preduzimali samo nužni minimum podešavanja kako bismo taj uslov obezbedili. Radi se prevashodno o sitnijim zahvatima u BIOS-u, kao što je podešavanje parametra za ECC proveru procesorskog keša, keširanje video BIOS-a, memorijski tajming i još nekoliko parametara koji regulišu protok podataka preko PCI magistrale.

    Za detaljni opis konfiguracija, uporednu tabelu karakteristika i testove performansi pogledajte januarski "PC".

    Ada Computers

    Bit Computers

    Compaq Deskpro EP

    Jugodata Vision Celeron 433

    List Computers

    MD&Profy L i XL

    Monitor

    Pakom

    PC Centar - Centra SOHO

    PC Centar - Net PC Concerto


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa