PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 

Sadrzaj
Sadrzaj

50 
    Na 132 strane novembarskog broja "PC"-ja pročitaćete uporedni test dvadeset UPS uređaja, rezultate detaljnih testova kojima smo podvrgli Athlon, prikaze šest TFT monitora, 6X DVD čitača, prve grafičke kartice koja obezbeđuje rad sa dva monitora, Power Mac-a G4, Hewlett-Packard-ovih ScanJet 4050 i LaserJet 4500... Zatim pređite na softver i upoznajte Microsoft PowerPoint 2000, OCR programe koji prepoznaju i ćirilicu, prelom matematičkih tekstova u LaTeX-u, PDF montažu, dodatke za Internet Explorer koji čine surfovanje prijatnijim... U bloku posvećenom komunikacijama pišemo o satelitskoj mobilnoj telefoniji, predstavljamo evropske sajtove na kojima možete potražiti polovan automobil (uvoz je sada dozvoljen) i analiziramo primene XML-a na konkretne projekte.
    Specijalni dodatak nosi naslov "Moderni štampači - vodič za kupovinu". U obilju novih modela koji se svakog meseca pojavljuju, nije lako napraviti ravnotežu između brzine, kvaliteta otiska, cene samog štampača i cene odštampanog lista. Pregled ink-jet, laserskih i matričnih štampača pomoći će vam da se odlučite.

    Hit hardverskog bloka je uporedni test dvadesetak UPS uređaja - analizirali smo karakteristike zaštitnih uređaja iz raznih klasa, uporedili njihove performanse i potražili odgovor na pitanje koje mnoge muči pred ovu zimu: može li se UPS "zloupotrebiti" da, uz dodatne baterije, napaja još neke Centra 4000uređaje? Važna tema je i detaljan test AMD Athlon procesora, koji je po svim aspektima "pretekao" Pentium III na istoj frekvenciji. Isprobali smo Power Macintosh G4, šest TFT monitora (među kojima je i jedan potpuno digitalni), Matrox grafičku karticu koja podržava dva monitora, nove 6X DVD čitače, ScanJet 6300C, LaserJet 4050, Saitek džojstike i mnoge dodatke za računar.
    Softverski blok počinje detaljnim prikazom paketa Microsoft PowerPoint, koji je u verziji 2000 izašao iz senke Word-a i Excel-a i postao alat za najširi krug korisnika. Sledi uporedni test OCR programa, koji su konačno "progovorili" ne samo naša latinična slova, već i ćirilicu - može li OCR da zameni unos teksta? Suprotnu Nagradna igraoperaciju, prelom teksta, ne moramo raditi u Quark-u ili InDesign-u: radovi sa mnogo formula se daleko efikasnije obrađuju u LaTeX-u, koji smo detaljno testirali. Isprobali smo i NetCaptor, koji donosi novi kvalitet surfovanju, Quite Imposing Plus koji olakšava "montažu" PDF dokumenata i analizirali stare i nove standarde za snimanje CD-ROM-ova.
    Blok posvećen komunikacijama analizira novi sistem satelitske mobilne telefonije Globalstar i donosi pregled Web sajtova širom Evrope na kojima možete da potražite polovni automobil (uvoz je sada dopušten), kao i priče o tajanstvenim bićima iz Loh Nesa i drugih krajeva sveta koja sada egzistiraju i na Internetu. Programeri će čitati i o XML-u, odnosno njegovim primenama na konkretne Web projekte.
    Specijalni dodatak nosi naslov "Moderni štampači - vodič za kupovinu". U obilju novih modela koji se svakog meseca pojavljuju, nije lako napraviti ravnotežu između brzine, kvaliteta otiska, cene samog štampača i cene odštampanog lista. Pregled ink-jet, laserskih i matričnih štampača pomoći će vam da se odlučite.

Narucite brojeve PC-ja

    "PC #50" se od četvrtka, 4. novembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 73 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 80 dinara. Broj možete naručiti i preko weba.

Rec urednika
Dejan Ristanovic


    Dobro došli na pedesetu stanicu puta u cyber budućnost kojim vas vodi časopis „PC“! Pakovanje za taj put počelo je 19. novembra 1994, kada smo Vesna, Zoran i ja po prvi put razgovarali o „projektu PC Press“ i zakazali „ukrcavanje“ za 4. april 1995, datum izlaska prvog broja časopisa. Na prethodnih 49 stanica mnogi su nam se pridružili, poneko nas je i napustio, ali svi čitaoci i poslovni partneri koji putuju sa nama imaju razloga da se sa ponosom osvrnu na prostranstva koja smo zajedno prešli i na sva lepa iznenađenja koja nam je kompjuterska industrija priredila tokom prethodnih četiri i po ili pet godina – da su i u ostalim sferama naših života stvari tako napredovale... Pokušavajući da na osnovu prošlosti predvidimo budućnost, zamolili smo neke naše saradnike za lični pogled na prethodni period razvoja računarske industrije; tim prilozima započinjemo svaki od blokova „PC“-ja.
    Nećemo, naravno, ostati na pričama o prošlim i budućim danima – na stranicama ovog broja, kao i obično, naći ćete niz informacija koje možete odmah da primenite. Neke od njih smo koncentrisali u novoj rubrici „Periferijska oprema“, ali je najviše prostora u hardverskom bloku posvećeno testu UPS-ova. Već čujem komentar da je za jubilarni broj trebalo izabrati neku „vedriju“ temu, ali smatram da kupovina UPS-a uvek predstavlja dobru ideju. Iskoristite (po mom mišljenju preterane) priče o problemima sa strujom koji nas očekuju kao dodatni motiv i izaberite sebi odgovarajući UPS, pa ćete se osećati bezbednije u svim godišnjim dobima. Uostalom, čujem da je i većina računara u objektima elektroprivrede nedavno opremljena UPS-ovima, a barem tamo, iskreno se nadam, ne očekuju probleme sa napajanjem. Da parafraziram Peri Mejsna: „poslovni čovek ne kupuje UPS zato što očekuje da će nestajati struje; on ga kupuje za slučaj da nestane struje“ – investicija u dobar UPS je investicija u zaštitu svoje opreme i rezultata svoga rada, a to je uvek dobro uložen novac.
    Možda ćete, čitajući ostale priloge, poželeti da uložite nešto novca i u Athlon procesor, TFT monitor ili OCR program koji konačno razume ćirilicu, možda ćete uložiti nešto vremena u upoznavanje besplatnih programa kao što su LaTeX ili NetCaptor, možda ćete zajedno sa nama krstariti Internetom... Sve su to segmenti računarske priče bez kraja. A što se 50. broja tiče... pa, kako rekosmo sličnom prilikom na drugom mestu, to je samo polovina puta do „stotke“. Sledeća stanica na tom putu zove se „PC #51“ – vidimo se, dakle, 5. decembra!