H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #50 - Novembar 1999

Bez kompromisa

   Uvek je zadovoljstvo isprobati konfiguraciju koja se nalazi na samom vrhu performansi. Centra 4000 Athlon donosi takvu brzinu na naše tržište...
Aleksandar Veljković

    Verovatno ste već navikli da na stranicama našeg časopisa čitate prikaze modela iz Centra linije računara, ali računar koji ovoga puta prikazujemo značajno se razlikuje od PC-ja koje ste viđali prethodnih meseci. Moglo bi se reći da je ovoga puta sklopljena beskompromisna konfiguracija koja prati najnovije trendove i tehnologije, ali to savršenstvo ima svoju cenu...

Pogled unutra

    Centra 4000 Athlon je sagrađena oko AMD-ovog procesora na 500 MHz koji je u ovom trenutku glavni hit. Microstar je renomirano ime među proizvođačima matičnih ploča, oko koga su izgrađene skoro sve Centra konfiguracije, a model MS-6167 je jedna od prvih Athlon ploča na svetskom tržištu. Za sada je konfiguracija opremljena sa 64 MB PC-100 memorije, sa perspektivom rasta ukoliko dođe do osetnijeg pada cena memorijskih modula. AMD 750 čipset koji se nalazi na ploči ima i UltraDMA 66 podršku, što je dobra osnova za optimalne performanse jednog od najjačih modela Quantum diskova, Fireball KX 13.6 GB. Brzina od 7200 rotacija u minuti garantuje primetno ubrzanje rada u poređenju sa "standardnim" diskovima koji rade na 5400 rpm.

    Grafička kartica je Matrox G400 16 MB, a umesto nje se, uz manju doplatu, može dobiti Dual Head varijanta istoimene kartice opremljena sa 32 MB SGRAM-a i izlazom za dva monitora. Ovakvim izborom PC Centar pokušava da privuče ozbiljnije korisnike, naročito grafičke dizajnere, kod kojih Matrox već godinama uživa visoku reputaciju. G400 kartica daje ujednačeno dobre performanse, kako pod Windows-om 98, tako i pod NT-om, ima izvanredne drajvere, a kombinacija sa Athlon-om joj dobro "leži". Zvuk je poveren Creative Sound Blaster Live! kartici, u nameri da se pruži maksimum multimedijalnog doživljaja. Sa sofisticiranim sistemima za 3D pozicioniranje zvuka koji donose najnovije verzije Creative Liveware-a, prestaje da bude bitno da li težište stavljate na slušanje muzike, efekte u 3D igrama ili najnovije DVD naslove.

    Za uživanje u blagodetima DVD-a neophodan je, naravno, DVD plejer, pa je u računar ugrađen 6X Toshiba 1212, koji se dobro pokazao: brz je, odlično čita i tiho radi. Za komunikaciju je zadužen Microlink-ov 56k modem baziran na u poslednje vreme hvaljenom Lucent setu čipova, i to u USB varijanti.

Pogled spolja

    Konfiguracija je upakovana novi model DTK midi tower ATX kućišta, koji, osim novog dizajna, donosi visoku funkcionalnost i kvalitet izrade. Kućište je modularno, a svaka stranica, kao i prednja maska, može se zasebno skinuti. Kućište poseduje kvalitetno napajanje, neophodno za stabilan rad PC konfiguracije. PC Centar nije štedeo u naporima da obezbedi optimalnu cirkulaciju vazduha, pa su iskoristili oba ležišta za dodatne ventilatore - jedno spreda, u donjem delu iza prednje maske (izbacuje vazduh), a drugo u zadnjem gornjem delu kućišta, neposredno uz procesor (ubacuje svež vazduh u prostor oko procesora). Efikasnost ovakve postavke za eliminaciju toplog vazduha iz kućišta trebalo bi da bude dovoljna za osiguranje zdravog radnog okruženja čak i u (sada tako dalekim) letnjim danima.

    Uz računar standardno ide DTK DC-770 KAT, najjači model 17-inčnog monitora firme DTK koji je, u kombinaciji sa Matrox G400, na nas ostavio odličan utisak. Često se govori da DTK monitori spadaju u ekonomsku klasu, ali ne bi bilo loše da im date šansu - iznenadiće vas koliko daju za svoju cenu. Miš i tastatura dolaze iz Microsoft-a: Wheel Mouse i Natural Elite (ergonomska) tastatura. Jedini slučajevi u kojima vam ovi ulazni uređaji neće prijati jesu ako ste levoruki (asimetrični Wheel Mouse ne leži najbolje u levoj ruci) ili se ne snalazite sa slepim kucanjem (u kom slučaju će vam "rastavljena" tastatura zadavati dodatne probleme pri "jurenju" slova).

    Konfiguraciju adekvatno zaokružuju Teac zvučnici neobičnog, futurističkog dizajna, u obliku tankih stubova visine tridesetak centimetara. Zvuk koji daju je pristojan, u svakom slučaju bolji od većine jeftinijih modela zvučnika koji se na našem tržištu mogu kupiti. Ipak, oni koji traže vrhunski zvuk će doplatiti za neki jači sistem, možda Teac-ov novi SW500 sa zasebnim pojačalom, subwoofer-om i satelitima.

    Da li je cena od 3400 DEM u dinarskoj protivvrednosti previsoka za ovakvu konfiguraciju? Čini nam se da nije, jer se radi o trenutnom vrhu koji možete da dobijete na polju personalnih računara, naravno ako višestruko skuplje računare specijalnih namena poput Silicon Graphics radnih stanica ostavimo po strani. Bez obzira da li je nabavljate za posao ili zadovoljstvo, Centra 4000 Athlon obezbediće vam besprekornost u svakom pogledu i odličnu osnovu za nadogradnju. A takve karakteristike u dinamičnom računarskom svetu uvek dobro dođu...

Korisnia adresa:
PC Centar
Durmitorska 18, Beograd


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa