S o f t v e r
PC home - osnovna strana
PC #50 - Novembar 1999

NetCaptor - novi kvalitet surfa

   Microsoft je proteklih godina vodio iscrpljujuću bitku u browser areni i konačno uspeo da dovede Internet Explorer do vodeće pozicije. Time ipak nije rečeno sve na temu ugodnog surfovanja...
Miloš Nikolić

    Pre nekoliko meseci predstavili smo NeoPlanet, alternativni browser izgrađen oko jezgra Internet Explorer-a (pogledajte "PC #47"). Dopala nam se ideja da preko popularnih skinova menjamo njegov izgled, kao i nekoliko dobrih rešenja u korisničkom interfejsu i sistem kanala sa mnoštvom pažljivo odabranih linkova. U međuvremenu se pojavio NeoPlanet 5.0, sa poboljšanim e-mail klijentom, sistemom za komuniciranje slanjem direktnih poruka (instant messaging) i drugim integrisanim funkcijama koje ovaj program usmeravaju ka nečemu što bismo mogli da označimo kao lokalnu varijantu Web portala. Preporuka da probate NeoPlanet stoji i dalje, ali se njime nećemo ponovo baviti u ovom tekstu. Vašu pažnju usmeravamo ka još jednom programu sa sličnim pretenzijama...

Browser tab interface

    Kompanija Stilesoft ima viziju o tome kako treba da izgleda upotrebljiv browser. Njihov proizvod je ranije nosio ime SimulBrowse, a sada je preimenovan u NetCaptor; potražite ga na na www.netcaptor.com. Preuzimanje instalacione arhive ne treba da vas brine - 800 KB neće predstavljati problem, bez obzira na kvalitet vaše veze sa Internetom.

    Kao kod NeoPlanet-a, "fizički" deo posla je ostavljen softverskim komponentama koje čine Internet Explorer, a kreativnost je usmerena ka ostvarivanju veće funkcionalnosti. Rezultat je sjajan i, između ostalog, pokazuje da Microsoft ima ozbiljan problem sopstvene veličine - briga o finesama koje mnogo znače za kvalitet softvera se gubi u tolikoj mašineriji. Otud Microsoft često poseže za (ne)popularnom merom kupovine kompanija za koje smatra da poseduju rešenja od značaja za njegov razvoj. Ovakva sudbina bi mogla da zadesi i Stilesoft koji pokušava da patentira glavnu novost koju je doneo u svet surfanja - browser tab interface, kod koga se pri surfovanju sa više istovremeno otvorenih prozora, tim prozorima pristupa preko tabova unutar glavnog prozora aplikacije. Browser prozor i tab će se zbog toga u ovom tekstu najčešće odnositi na istu stvar.


Otvaranje novih prozora kreira novi tab u istom prozoru

    Uobičajeni princip koji su do sada koristili svi browser-i je da se novi prozor otvara kao stavka u taskbar-u; nije retkost imati istovremeno desetak otvorenih browser prozora. Uz nekoliko aplikacija koje rade u systray-u, taskbar ubrzo postaje pretesan. NetCaptor elegantno rešava taj problem uvođenjem pomenutog browser tab interface-a. Na taskbar-u je samo jedna stavka koja predstavlja glavni prozor u kome radi NetCaptor, a unutar njega ćete naići na fleksibilan sistem tabova preko kojih se lako pristupa različitim browser prozorima.

    Korisnik može da bira da li će tabove držati u dnu ekrana, odmah iznad taskbar-a i statusne linije, ili pri vrhu ekrana, ispod menija i toolbar-a. Bira se i način prikazivanja većeg broja tabova - u više redova kada su svi istovremeno vidljivi i dostupni ili odnosno u jednom redu, što štedi prostor na ekranu, ali predviđa pomeranje po horizontali. Naslov Web strane koju posmatrate pojavljuje se kao tekst na odgovarajućem tabu. Pošto naslov može da bude dugačak, njegov prikaz je ograničen na prvih 35 slova. Korisnik naravno može sam da zada neku drugu, manju ili veću vrednost za to ograničenje, a pun naslov će mu uvek biti dostupan kao tab tooltip, odnosno vidljiv u statusnoj liniji. Svakom tabu se po potrebi može promeniti tekst odnosno dodeliti alijas (StickyName), ali takva promena važi samo do zatvaranja prozora kome je dodeljen alijas. To joj u izvesnom smislu sužava oblast primene, ali ćemo nešto kasnije videti da ona dolazi do punog izražaja kod još jedne lepe inovacije.

    Da bi korisnik u svakom trenutku znao šta se događa u pojedinim browser prozorima, uveden je novi sistem statusne signalizacije. Ispred teksta na svakom od tabova uočljiv je kvadratić crvene, žute ili zelene boje. Crvena boja označava stanje ostvarivanja inicijalnog kontakta sa odgovarajućim sajtom, žuta predstavlja komunikaciju koja je u toku, a zelena da je prenos svih elemenata Web strane završen. Konačno, kada korisnik izabere da pogleda kompletiranu stranu, zeleni kvadratić će potpuno nestati.

Pregršt dobrih ideja

    Mnogi korisnici Internet Explorer-a aplaudiraće rešenju primenjenom u slučaju kombinacije shift+klik na link u okviru Web strane: podrazumeva se otvaranje novog browser prozora, ali bez promene fokusa. NetCaptor je obezbedio korisnicima i kontra pristup: ako je to potrebno, ponašanje pri korišćenju shift+klik kombinacije se može jednostavno promeniti, tako da fokus automatski pređe na novootvoreni prozor. Tab novog prozora se, osim na kraju niza, može pojavljivati i desno od taba prozora u kojem je inicirano njegovo otvaranje. Ovakav način rada je posebno zgodan pri praćenju više različitih sajtova, jer obezbeđuje da kod grananja izvedenog iz sadržaja neke strane tabovi ostanu logički grupisani.

    Sledeća značajna novost je mogućnost grupisanja sajtova odnosno Web strana (CaptorGroups), što je naročito zgodno ako postoje sajtovi koje redovno posećujete u istom trenutku. Izborom unapred definisane grupe sajtova moći ćete istovremeno da otvorite čitav niz prozora sa željenim sadržajem. Svakom sajtu u grupi možete da dodelite alijas (StickyName) i on ovaj put ostaje trajno zapamćen. Korisnik može da definiše da li će otvaranje grupe prouzrokovati zatvaranje svih ostalih zatečenih browser prozora ili ne.


Grupisanje siteova omogućava istovremeno otvaranje većeg broja prozora

    Definisanje grupe sajtova je veoma jednostavno: otvorite istovremeno Web strane koje želite da grupišete i izaberete opciju Save as CaptorGroup iz CaptorGroups menija. Za definisane grupe sajtova NetCaptor je rezervisao ekstenziju .CGP i poseban folder CaptorGroups. Ukoliko zavirite u jedan takav fajl, videćete da se radi o običnom tekstu i da se on može lako napraviti bilo kojim editorom. CGP fajl možete poslati drugom korisniku NetCaptor-a koji će smestivši ga u CaptorGroups folder i tako olakšati pristup grupi sajtova.

    Otvaranje i zatvaranje browser prozora je takođe obogaćeno varijacijama. Kombinacija Ctrl+N otvara novi prozor bez sadržaja, Ctrl+H otvara unapred definisani homepage kao novi prozor, a kroz File meni se osim na prethodna dva načina, novi prozor može otvoriti i sa sadržajem tekućeg prozora. Postoji i mogućnost zatvaranja više prozora u jednom potezu, u tri varijante: zatvaranje svih prozora, zatvaranje svih prozora uz zadržavanje tekućeg i zatvaranje svih prozora kod koga se u međukoraku dobija lista aktivnih prozora radi eventualnog izuzimanja više njih. Desni klik na tab nekog prozora otkriva opciju kojom se taj prozor može eksplicitno zaštititi od dejstva komande za zatvaranje svih prozora.

    U istom kontekstnom meniju pronaćićete još tri zanimljive stavke. Prva se odnosi na mogućnost dodeljivanja alijasa koju smo ranije pominjali; ako je alijas već dodeljen, komanda služi za vraćanje originalnog naslova. Druga interesantna komanda koristi se za zatvaranje prozora uz smeštanje njegovog URL-a na "crnu listu", a poslednja u nizu interesantnih opcija kontekstnog menija svakog taba jeste "zaključavanje" (Tab Locked). Ukoliko je aktivirana, što ćete prepoznati po katancu koji se pojavljuje ispred teksta na odgovarajućem tabu, svaki klik na link u okviru zaštićene Web strane će prouzrokovati otvaranje novog prozora. Dakle, ako zaključate tab, nema šansi da slučajnim klikom na trenutak odlutate u neželjenom smeru; sve akcije se automatski preusmeravaju u nove prozore.

Lovac na potezu

    Iskakanje neželjenih prozora predstavlja noćnu moru za većinu surfera. NetCaptor pokušava da makar delimično reši taj problem uvođenjem "crne liste" URL-ova (PopupCaptor). Prozori koji pokušavaju da vas iznenade, a URL-ovi im se nalaze na toj listi, doživeće zasluženu sudbinu automatskog zatvaranja. Listu možete dopunjavati direktno tokom surfovanja, iz kontekstnog menija taba u kome se samoinicijativno pojavi neželjeni sadržaj, a pristupa joj se sa većim brojem mogućnosti i kroz Options meni.

    Options meni je prava riznica dobrih rešenja. Mada smo na početku naglasili da je browser tab interface koji štedi prostor na taskbar-u glavni adut NetCaptor-a, omogućeno je i aktiviranje više instanci programa. Drugu krajnost predstavlja mogućnost da se program, u slučaju minimizovanja glavnog prozora, potpuno ukloni iz taskbar-a i premesti u systray, odakle se brzo može reaktivirati. Ovakvo minimizovanje neće ugroziti sadržaj aktivnih tabova: po reaktiviranju se sve vraća u stanje kakvo je bilo pre minimizacije.


NetCaptor može automatski da zatvara stranice sa neželjenih adresa

    Pri startovanju NetCaptor može da otvori unapred definisani homepage, određenu grupu sajtova ili, što je posebno zanimljivo, Web strane koje su bile aktivne pri napuštanju programa. Kompletiranje URL-ova u adresnom polju radi munjevito. Na raspolaganju su i tri konfigurabilne tasterske kombinacije za kompletiranje unosa domena u adresno polje: Ctrl+Enter, Shift+Enter i Ctrl+Shift+Enter. NetCaptor u tim slučajevima skraćuje kucanje kompletiranjem URL-a unapred definisanim prefiksima i sufiksima. Na primer, podrazumevana vrednost za kombinaciju Shift+Enter je http://www. kao prefiks i .net kao sufiks, ali, pošto se te vrednosti mogu menjati, možete da se opredelite da sufiks bude recimo .co.yu.

    U Internet Explorer-u treba proći čitavu malu odiseju kroz sistem opcija da bi se isključio prenos slika odnosno drugih multimedijalnih sadržaja. NetCaptor je te komande izvukao na površinu (nalaze se direktno pod Options menijem) i tako ih učinio upotrebljivijim. Explorer bar je reorganizovan u preimenovan u CaptorBar: umesto Folders opcije imamo CaptorGroups, ali značajniju promenu predstavlja objedinjavanje Favorites, History, Search i CaptorGroups pod jedinstvenim CaptorBar-om. Tim opcijama se, u skladu sa opštom filosofijom NetCaptor-a, pristupa preko tabova. U tom sklopu je Favorites dobio mogućnost pretraživanja pa je nalaženje "zaturenih" linkova znatno olakšano, a Search dopušta izbor između upita na jednom od velikih sajtova za pretraživanje, odnosno zadavanja istog upita na više takvih sajtova paralelno.

A mane?

    NetCaptor sa nekoliko bravuroznih rešenja, koja ostavljaju utisak da su njegovi tvorci pažljivo beležili propuste i nelogičnosti Internet Explorer-a, da bi na istom jezgru izgradili bolji browser. Iako je poređenje nezahvalno jer je NetCaptor ipak dodatak za Internet Explorer, ne mogu da zaobiđem zaključak: koliko je dobar Internet Explorer, barem toliko je dobar (a po mnogim detaljima i bolji) NetCaptor. Ipak, nedostaju mu neke stvari. Autoru teksta ponajviše fali "pamćenje" vrednosti za popunjavanje polja na Web formularima, odnosno lozinki za pristup raznim on-line servisima. Nema ni Send Page opcije za rad sa e-mail klijentom.

    Test dugotrajnog korišćenja tek treba da pokaže ponašanje NetCaptor-a na sajtovima koji koriste skriptove za kontrolu browser prozora, jer tu očigledno ima problema. Recimo, na personalizovanom CNN sajtu klikom na neku vest otvara se novi prozor za prikaz njenog sadržaja. Taj prozor ima tačno određene dimenzije, a na strani koju prikazuje postoji poseban Close link kojim se prozor može zatvoriti. Klik na neku drugu vest će otvoriti ponovo isti takav prozor ili će je prikazati umesto prethodne vesti, ako njen prozor nije bio zatvoren. NetCaptor ne sledi u potpunosti ovaj scenario: klik na vest će regularno otvoriti novi prozor tj. novi tab, ali njegove dimenzije su diktirane dimenzijama glavnog prozora NetCaptor-a. Dalje, klikom na Close se ne postiže ništa, jer se ta komanda ignoriše, a klik na vest će otvoriti novi prozor, bez obzira da li je prozor sa sadržajem prethodne vesti zatvoren ili ne. Uopšte, u sličnim situacijama sa prozorima koji se otvaraju preko JavaScript-a mogu se pojaviti nepravilnosti u ponašanju NetCaptor-a.

    Osnovna verzija browser-a je besplatna, ali dolazi sa malim reklamnim panoom u gornjem desnom uglu. Nismo primetili da povremeno osvežavanje reklama remeti krstarenje Internetom u značajnijoj meri, pa ne bi trebalo da brinete zbog toga. Naravno, promotivne napasti se možete osloboditi kupovinom NetCaptor Pro verzije za 20 američkih dolara. Korisnici Netscape-a za sada mogu samo da se nadaju verziji koja će raditi sa njihovim ljubimcem - na matičnom sajtu se može pročitati obaveštenje da je veći deo koda završen, ali se na istom mestu pominje i da je objavljivanje te verzije planirano za kraj (već prošlog) leta. U međuvremenu, jedini način da probate NetCaptor jeste da imate Internet Explorer...


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa