H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #50 - Novembar 1999

Karika koja nedostaje

   Bliži se kraj godine i tradicionalna sezona darivanja. DirectLink će i ove godine obradovati najsrećnije čitaoce "PC"-ja poklonima...
Voja Gašić

    Prateći naš časopis, uočili ste odabrane distributerske programe u kojima su zastupljene firme Asus, APC, KFC i Canon. Iako je trenutna saradnja sa APC-om, poznatim proizvođačem UPS uređaja, zamrznuta na neodređeno vreme, ove godine se distributerskoj paleti DirectLink-a priključio poznati evropski proizvođač monitora Belinea. Uz povremeni uvoz zanimljivih i trenutno aktuelnih komponenti, poput Toshiba DVD uređaja koje predstavljamo ovog meseca, distributerska gama DirectLink-a zauzima značajno mesto u snabdevanju tržišta komponentama proverenog kvaliteta.

    U prošlom broju predstavili smo karakteristike Belinea monitora, čija je tržišna tendencija koncentrisana na najširi krug korisnika. Ovaj broj donosi prikaz njihovog možda najboljeg proizvoda, 15-inčnog TFT monitora. Preporuku proizvođača da se koristi posebna grafička kartica sa DFP (Digital Flat Panel) izlazom poštovao je i uvoznik, pa je ovaj monitor imao ubedljivo najčistiju sliku, dobijenu bez suvišnih konverzija signala. Uz monitore se, naime, isporučuje ATI Rage Pro LT kartica sa DFP izlazom.

    Canon-ovi štampači uvek su predstavljali sigurnu i ne preveliku investiciju. Širokom marketinškom kampanjom i stalnom produkcijom novih modela Canon se trudi da nadoknadi zaostatak na našem tržištu za proizvođačima kojima je svojevremeno prodao lasersku tehnologiju. Tako ćete sigurno uočiti A3 ink-jet printer 5100, koji za nešto više od 400 maraka štampa na većim formatima i na tvrđoj hartiji od konkurencije. Kućni korisnici će primetiti "novi" model Canon 2000 Star, koji košta ispod 200 maraka u dinarskoj protivvrednosti. Kuriozitet prednovogodišnje ponude je snižavanje cene ovog štampača i poklon paket sa tri CD-a koje ćete naći u kutiji. Radi se o igri Star Wars: Rogue Squadron i dva multimedijalna CD-a Star Wars: Making Magic, o pravljenju poznate svemirske sage. Otuda i dodavanje sufiksa Star imenu štampača.

    Firma Asus je već godinama vodeći proizvođač matičnih ploča, a ako smo prošle godine primetili da su se ozbiljno umešali u nultimedijalno tržište serijom grafičkih kartica, onda ove godine moramo da konstatujemo da se njihovo prisustvo na ovom tržištu više ne može zanemariti. Udarnu liniju proizvoda trenutno čini serija 3800 bazirana na TNT2 čipovima, a ovih dana se intenzivno promoviše najnovije čudo AGP-V6600 - kartica sa novim nVidia čipom GeForce. Jedva čekamo da je probamo - možda će ona predstavljati dostojnu zamenu modelu AGP-V3400 TV, koji koristim već godinu dana (predugo...)

    Asus se odlučio da ponudu zaokruži Asus TV Box-om. Ovaj eksterni tjuner izuzetno kvalitetne izrade priključuje se posebnim kablom (iz koga se i napaja) na sve modele kartica sa video ulazom. Osetljivost mu je izvanredna (daleko bolja nego kod kartica koje se instaliraju unutar računara), ima vrlo lep daljinski upravljač, a kontroliše se jednostavnim ali vrlo efikasnim softverom AsusLive. Napomenimo da softver omogućava capture CCIR PAL rezolucije (720*576) na TNT karticama, zahvaljujući kompresiji koju je sam Asus razvio.

    Dok za APC čekamo bolje dane zbog problema sa uvozom, ovogodišnje nagrade su probrane iz programa koji su stalno prisutni na našem tržištu. Evo i spiska:

    1. 15-inčni Belinea monitor

    2. Canon BJC 200 Star ink-jet štampač

    3. Asus AGP-V3800 TNT2 grafička kartica

    4. Canon FB 320P stoni skener

    5. Promise Ultra66 disk kontroler

    6. - 10. utešne nagrade Logitech WheelMouse PS/2

    Dajemo vam i dovoljno vremena da se pripremite - karton sa pitanjima i podacima koje treba da popunite naći ćete u decembarskom broju "PC"-ja. Pitanje će biti vrlo jednostavno: da nabrojite barem tri distributerska programa firme DirectLink. Popunjene kartone ćete poslati na adresu Redakcije, tako da stignu najkasnije 20. decembar. Pred Novu godinu DirectLink će vas, ako budete imali sreće, obradovati lepim poklonom.

Korisna adresa:
DirectLink
Beograd, Jevrejska 32
tel. 011/3215-151


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa