H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #50 - Novembar 1999

Četvrta jabuka

   U svetu računara je uobičajeno da procesorska moć raste za 35% godišnje. Jednom ili dva puta u dekadi dogodi se proboj i pojavi se procesor čija je procesorska moć 200% veća od prethodnika... Takav proboj donosi G4.
Miodrag Popović - Pop

    Procesor G4 koga su zajednički napravili Apple, Motorola i IBM, ugrađujući ga u novi Power Macintosh G4, izjavljujući da je po prvi put u istoriji moć superkompjutera ugrađena u personalni računar. Definicija superkompjutera koja je do sada važila obuhvatala je procesorsku moć izvršavanja više od jedne milijarde operacija u sekundi, dok G4 može da dostigne četiri milijarde operacija u sekundi. Koliko je taj broj veliki? Ako bismo nekako mogli da "savijemo" svetlosni zrak i nateramo ga da putuje oko Zemlje, zrak bi za jedan sekund sedam puta obišao ekvator. Vreme za koje bi superkompjuter obavio jednu operaciju, dozvolilo bi svetlosnom zraku da pređe samo oko 33 cm.

    Ekipa Apple-ovih inženjera je smatrala da će poređenje sa najnovijom generacijom Intel-ovih Pentium III procesora biti najubedljivije ako se koriste Intel-ovi sopstveni testovi za merenje procesorske moći. Još nije publikovano kako su ti testovi izvršeni s obzirom na nekompatibilnost procesora, ali je G4 (tvrdi Apple) u proseku 2.94 puta brži od najbržeg Pentium-a III. Jedan od praktičnih primera koji je dr Crandall izneo na nedavnoj prezentaciji G4 računara u San Francisku je bio program SETI za traganje za vanzemaljskom inteligencijom. G4 kompjuteru je bilo potrebno 6 sati da procesira ono za šta je Pentium-u bilo potrebno 25 sati. Zahtevni programi za kriptografiju koji omogućuju visoku bezbednost na Internetu, rade tri do osam puta brže na G4 nego na Pentium-u III.

Primenjena brzina

    Ovako velika procesorska moć nam daje mogućnost da identifikacija glasa po prvi put postane sastavni deo operativnog sistema, Boja vašeg glasa je vaša lozinka za zaštićene dokumente. Ozzie Osborne, generalni direktor IBM-ovog odeljenja za prepoznavanje govora, je u San Francisku demonstrirao kako G4 sa lakoćom ispisuje diktiran tekst. Ipak, ovaj računar će najviše obradovati profesionalcima koji se bave grafičkom pripremom, video montažom i muzikom. Dr John Warnock, predsednik kompanije Adobe, izjavio je: "Ovo su fenomenalne mašine. Testirali smo ih i napisali plug-in za Photoshop koji koristi prednosti G4 procesora. Ovo je najbrži računar koji koristi naše programe". Profesionalci koji se bave video montažom, uz Final Cut Pro softver, kameru i jedan ovakav računar imaju sve što im je potrebno za nelinearnu montažu, jer računar na matičnoj ploči ima dva FireWire ulaza, a procesiranje "žive" slike mu, zahvaljujući G4 procesoru, ne predstavlja problem.

    Trenutno se u svetu prodaje samo jedan model Power Macintosh G4 računara. To je radna stanica sa procesorom na 400 MHz, UltraATA IDE diskom od 10 GB i 64 MB radne memorije, koji se mogu proširiti do 1 GB. Procesor je, inače, u stanju da adresira do 40 GB radne memorije, L2 keš je dostigao 1 MB, postoje tri 64-bitna PCI slota, jedan 32-bitni PCI slot u kom je ATI Rage 128 grafička kartica sa 16 MB video RAM-a, 32X CD-ROM, 2X Fire Wire port koji obezbeđuje transfer podataka vbrzinom 400 Mbps, dva USB porta, 56 kbps interni modem, tastatura i miš. Na ovoj radnoj stanici nema više ADB porta, tako da se hardverska zaštita vašeg softvera mora prikljuciti preko USB/ADB adaptera, ali je Fire Wire kabl postao standardni deo opreme. Kabl je sa strane kompjutera šestopinski, a sa druge strane četvoropinski, tako da na računar lako priključujete kameru sa FireWire portom, DV plejer, FireWire hard disk, skener ili neki drugi uređaj.

    Slika u DVCAM kvalitetu sa digitalne kamere se bez degradacije može zabeležiti na internom IDE disku. Ta slika može biti obrađivana i prosleđivana na kontrolni video monitor ili kompjuterski monitor bez drop-frame-a, kako ljudi iz struke vole da kažu. Sve to obezbeđuje interni IDE disk koji se okreće samo 5400 puta u minuti - zbogom skupi Ultrawide SCSI kontroleri i još skuplji UW LVD SCSI diskovi! Plativši manje od 500 DEM za IDE disk od 20 GB, možete u kućnoj varijanti praviti nelinearne montaže kojima su se doskora mogli pohvaliti samo veliki i skupi studiji za post produkciju. Očekujemo da će se na tržištu uskoro pojaviti konvertori signala sa FireWire porta u kompozitni, komponenetni i S-video. Takav konvertor u NTSC verziji već ima Sony, a PAL i NTSC verziju priprema firma Newer Technology - tako će biti prebrođen trenutni zahtev da kamere i rekorderi imaju FireWire - DV port.

    Apple je najavio još dva modela računara PowerMacintosh G4. Najpre bi trebalo da se pojavi računar na 450 MHz, koji će imati duplo bržu memorijsku magistrali sa transferom od 800 Mbps (sadašnja brzina je 400 Mbos). Novi računar će biti proširiv do 1.5 GB RAM-a, biće mu dodat još jedan interni FireWire port za disk, standardno će imati 128 MB radne memorije i DVD čitač. Sledeći u nizu bi bio računar na 500 MHz koji bi, osim svega navedenog, standardno imao DVD-RAM, koji omogućava upis 5 GB podataka na medijum veličine standardnog kompakt diska. Računar koji radi na 450 MHz bi trebalo da bude skuplji od modela na 400 MHz za oko 1000 dolara, dok bi 500 MHz model bio za oko $2300 skuplji od osnovnog. Što je najlepše, ovaj računar već možete kupiti u Beogradu, po ceni iz MacWorld-a.

Korisna adresa:
MD & Profy
Krunska 87, Beograd
tel 011/444-1237


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa