PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

58

Hardver 

Veliki mali DTK

Aleksandar Veljković

DTK nas je već nekoliko puta iznenadio povoljnim odnosom kvaliteta i cene svojih notebook-a, a ovoga puta ponudili su maksimum koji se može očekivati od jednog prenosivog računara. Ime modela je DTK 540i.

Na grafičkoj raskrsnici

Aleksandar Veljković

Voodoo 5 je konačno stigao, a u isto vreme nVidia je promovisala drugu generaciju GeForce 2 GTS čipova koji briljiraju u svakom pogledu. Šta da odaberete i koliki napredak možete očekivati u odnosu na prethodnu generaciju grafičkih kartica?

DVD leto 2000

Voja Gašić i Stevan Josimović

DVD tehnologija dostiže punu zrelost, ali glavni adut za njen prodor u PC arenu i dalje nisu programi i multimedijalni diskovi, već filmovi. Analiziramo parametre DVD uređaja i uporedno testiramo modele koje smo pronašli na YU tržištu.

DVD u kutiji

Dejan Veselinović

Samostalne "DVD kutije" su sve popularnije. Šta da očekujete od modela Xwave i Marantz DV7000?

DVD i Makrovizija

Dejan Ristanović

Rast popularnosti DVD plejera učinio je aktuelnom staru priču o VHS kasetama koje su zaštićene od presnimavanja. Šta Makrovizija može u novom, digitalnom svetu?

Sve je pod kontrolerom

Voja Gašić

Dok se navikavao na sve veće kapacitete i brzinu rotacije, tržište diskova se podelilo - nekima prostora nikada dosta, a nekima je sasvim dovoljno nekoliko gigabajta. Isprobali smo WD 102BA i 153BA, Quantum lct08 i lct10, kao i Fujitsu MPE3136.

Fujitsu-Siemens T-Bird

Branko Nikitović

Na domaće tržište ponovo stižu brand-name računari, pa se i na našem testu našla zanimljiva Fujitsu-Siemens konfiguracija...

Maksimalna vernost

Milan Četić

Vrhunska reprodukcija fotografija na ink-jet štampačima je, teorijski gledano, dostignuta. Da bismo stvar proverili u praksi, suočili smo šest najpopularnijih foto štampača današnjice.

Sedam je srećan broj

Branko Nikitović

Zahvaljujući odluci da iskoristi katodne cevi renomiranih proizvođača, Ingram Micro, proizvođač Videoseven monitora, postiže visok skor na testu. Uporedili smo modele F70, S70 MPRII, S96S, S96DN i N96DN.

Višestruki ISDN

Branko Nikitović

ISDN priključci koje je ponudio "Telekom" su munjevito rasprodati, pa na tržištu stalno postoji glad za raznim uređajima koji omogućavaju komunikaciju preko digitalnih linija. Isprobali smo proizvide firmi ELSA i EICON Technology.

Letnje vrućine

Bojan Petrović

Kada zavladaju letnje vrućine, mnogi od nas se rashlade u bazenu, korišćenjem klima uređaja ili barem ventilatora. Šta tada rade računari? Analiziramo problem grejanja komponenti i uticaj overklokiga na dužinu njihovog radnog veka.

Papiri i mastila

Milan Četić

Potrošni materijal (mastila i papiri) igra važnu ulogu u svetu ink-jet štampača: od njih direktno zavisi kvalitet odštampanog materijala. Najsigurnije je koristiti originalni repro-materijal ali su alternative često znatno ekonomičnije. American Inkjet Corporation (AIC) već godinama uspešno dokazuje da cena potrošnog materijala za ink-jet-ove može da se spusti, uz očuvanje kvaliteta.

Epson Stylus 760 i 1160

Milan Četić

Epson je, novim modelima ink-jet štampača, uspeo da otkloni većinu problema koji su pripisivani njegovim proizvodima: brzina i kvalitet štampe na običnom papiru sada su na visokom nivou, uz očuvanje kvaliteta reprodukcije fotografija koji je oduvek bio Epson-ov adut. Taj trend najbolje ilustruju dva nova modela, Stylus Color 760 i 1160...

Za ljubitelje drmusanja

Milan Četić

Kontroleri za igre su postali veoma rašireni dodatak za PC računare, a force feedback tehnologija ostala je najpopularnija kod volana, mada se sada javlja i kod drugih uređaja. Isprobali smo Guillemot Force Feedback Wheel i Genius MaxFire G-09D Programmable.

Epson Photo PC 650

Milan Četić

Digitalni foto-aparati se probijaju na našem tržištu, a Epson-ov bazni model, PhotoPC 650 je jedan od pionira tog proboja. Radi se o najslabijem i najjeftinijem Epson-ovom foto-aparatu, koji je odlično prilagođen potrebama prosečnog amatera.

SuperMicro favoriti

Sanja Ignjatović-Vlaho

Na našem računarskom tržištu najviše se traže jeftine komponente, ali postoje primene koje zahtevaju najviši kvalitet. Zato predstavljamo dve ploče poznate američke firme SuperMicro.

Prvi utisci

Voja Gašić

Centra 4009 Warp računar, ATI Rage Fury Pro VIVO i ATI All in Wonder 128 Pro grafičke kartice, ExpandView za prikaz slike na više monitora, Samsung SyncMaster 750ST multimedijalni monitor, Philips Addons multimedijalni dodaci, Siemens Gigaset 3000 ISDN telefon, Teac USB flopi, Plantronics PC slušalice i 3M ergonomski dodaci.

Softver 

PC bioskop

Aleksandar Veljković

DVD čitači su se odomaćili u moćnijim PC konfiguracijama. Pomoćićemo vam da, pravilnim izborom pratećeg softvera, iskoristite svoj DVD do maksimuma...

WinME, again

Voja Gašić

Windows 95 će "preživeti" čak i promociju novog NT-a nazvanog Windows 2000. Pred nama se našla release candidate 2 verzija sledećeg "narodnog" Windows-a koga, umesto broja, krasi oznaka ME..

Prelomni dvoboj

Bojan Stojanović

QuarkXPress 4.1 i Adobe InDesign 1.5 su neposredni konkurenti, ali to je utakmica u kojoj svaki "igrač" ima svoj pogled na strategiju i taktiku DTP-a. Detaljno prezentiramo i poredimo njihove karakteristike.

Crtač za naslovne strane

Bojan Stojanović

Adobe Illustrator 9 nije dizajnerski "san snova", već snažan grafički alat koji jasno ukazuje na to da budućnost leži u integraciji vektorske i rasterske grafike.

Strategija gradnje

Dragan Grbić

Office 2000 Developer je u poslovnom okruženju zauzeo važno mesto koje je donedavno pripadalo isključivo programskim jezicima. Kakve su perspektive rešenja dobijenih na novi način?

E-mail u firmi

Slobodan Ljubišić

MDaemon 3.0 je moćni e-mail server koji lako može da opslužuje male, srednje, pa i veće firme. Kakve su njegove performanse i da li je konfigurisanje komplikovano?

MySQL + PHP = Web baza podataka

Saša Milićević

Microsoft-ova tehnologija aktivnih serverskih stranica (ASP) ima snažnu konkurenciju koja je nastala u Unix svetu, ali se ne ograničava na njega. Upoznajmo MySQL server i PH pretprocesor.

Na više mesta

Branko Nikitović

Isto telo ne može u istom trenutku biti na više mesta, ali svet računara ima svoja pravila. Potreban je samo odgovarajući program, recimo NetOp firme Danware...

Uslužni programi

Jovan Bulajić

Diskeeper defragmenter, Modem Monitor Graph, Motherboard Monitor 4.17, Music Match Jukebox i Photo Impact 5.0a.

Multimedija

Aleksandar Veljković

Encyclopaedia Britannica 2000, Encarta Africana, Telepathology i The Ultimate Encyclopedia of Soccer.

Diplome za IT profesionalce

Aleksandar Veljković

Veliko interesovanje za Microsoft-ove i druge sertifikate navelo je CET da organizuje novi krug kurseva, kako višemesečnih tako i intenzivnih...

Komunikacije 

Bluetooth: svet bez kablova

Vladimir Petrović

Koliko kablova okružuje vaš PC? Svakako biste želeli da ih se otarasite, pa preporučujemo da duboko udahnete i upoznate Bluetooth tehnologiju...

Ružičasta štampa

Jelica Protić

Dugo toplo leto koje je pred nama mnoge devojke bi rado provele izležavajući se na plaži, uz uobičajeno prelistavanje ženskih časopisa. Kako se nad nama preteće razjapila ozonska rupa, možda je bolje da se zavuku u hladovinu, a časopise potraže na Internetu.

Punim jedrima po talasima Mreže

Vesna Milošević

Ne biste želeli da još jedan letnji odmor provedete na plaži? Mora pružaju i druge mogućnosti za aktivni odmor. Recimo, jedrenje - kako takmičarsko, tako i rekreativno...

Internet vodič

Ladislav Struharik

Programiranje 

Sve pametniji kompajler

Zoran Budimlić

Nastavkom diskusije o razlikama dijalekta Generic Java i "prave" Jave, kompletiraćemo mini-seriju tekstova o generičkim tipovima podataka u Javi.

Aktuelnosti 

Vesti

Milan Bašić

Komentari 

DOS još nije umro, a kad će...

Sava Zdravković

Da li, izlaskom Windows-a ME, DOS konačno odlazi u penziju? Ne budite sigurni u to - DOS penzionišemo već 10 godina, a on je i dalje sa nama...

Sazrevanje elektronske trgovine

Miloš Nikolić

Internet je možda izrastao iz kreativnog haosa. Možda će, delom, takav i ostati, ali u velikom biznisu sigurno neće biti mesta za avanturizam... Da li propast nekoliko velikih "dotcom" firmi predstavlja samo slučajnost ili uvod u nešto ozbiljnije?

Razglednice 

Microsoft 1 i Microsoft 2

Zoran Kehler

Rešenjem koje je potpisao sudija Thomas P. Jackson, Microsoft treba da bude podeljen na dve kompanije, uz obavezu da se do te podele ponaša prema strogo određenim pravilima. Bil Gejts ni ne pomišlja na predaju, i već igra na kartu politike, pripremajući "uzgred" i Windows Me...

Letnje teme

Jelena Rupnik

Dok London čeka na sunčane dane, prokletstvo milenijumskog baga i dalje traje. Jedan most je zatvoren, neke izvikane "dotcom" firme nestaju sa tržišta, ali je zato na Mreži sve više muzike... i sve više reklama.

Rubrike 

Metronom

Bojan Petrović

Office bajtovi

Dragan Grbić

Odabrani bajtovi

Aleksandar Veljković

Vedra strana računara

Razgledali smo kataloge računarskog nameštaja, upoznali jednog cyber teroristu i njegovu drogu, prevazišli Matrix, pokidali magnetne trake unutar kompjutera i saznali kako jedan vrhunski kompjuterski stručnjak efikasno prelazi sa računara na kuglanje, zadržavajući svoj status. Sve to, naravno, na onoj drugoj, vedroj strani PC tehnologije...

Specijalni dodatak 

Leto 2000 na Web-u

Dejan Ristanović, Danica Radeka i Voja Gašić

Glavno pitanje koje uvek postavljaju pasionirani Web surferi glasi: "Znate li još neku zanimljivu adresu?". Ako planirate da deo letnjeg odmora posvetite Internetu, izdvojili smo za vas oko 120 zanimljivih prezentacija podeljenih u 11 oblasti. Kada vas neki od opisa zainteresuje, pogledajte spisak na www.pcpress.co.yu/leto2000/ i krenite u virtuelni svet... Prijatno leto na Web-u!