H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #58 - Jul 2000PC #58 - Jul 2000

DVD leto 2000

   DVD tehnologija dostiže punu zrelost, ali glavni adut za njen prodor u PC arenu i dalje nisu programi i multimedijalni diskovi, već filmovi. Uz nove uređaje koje smo testirali, predstoji vam vrelo filmsko leto...
Voja Gašić
Stevan Josimović

    Kada smo počeli da se pripremamo za testiranje PC-DVD čitača očekivali smo da će se pred nama naći velika gomila uređaja - mnogo se govori o DVD-ovima, ponuda filmova je sve bolja pa interesovanje kupaca sasvim solidno. Pokazalo se da je ponuda znatno slabija: izgleda da se distributeri i dalje teško odlučuju na uvoz većih količina DVD čitača, a ono što stigne se veoma brzo rasproda. Možda je razlog u tome što se PC-DVD uređaji i dalje uglavnom ne koriste sa "računarske" stvari, već za reprodukciju filmova, pa pri testiranju i izboru važe posebna pravila, koja treba dobro upoznati.

DVD tehnologija

    Da biste počeli da gledate DVD filmove, svakako vam je potreban DVD uređaj, čitač za PC računar ili samostalni DVD plejer. Verovatno ćemo svi uskoro imati obe stvari u stanu, kao što danas mnogi imaju CD-ROM u računaru ali i samostalni audio CD. Za početak je dobro smanjiti izdatke i uzeti samo PC-DVD uređaj. Za normalnu upotrebu neophodan je barem 2x DVD (16x CD), ali ćete na tržištu uglavnom naći 5x (24x CD) i 6x - 8x DVD (32x - 40x CD) uređaje. U zagradama su date odgovarajuće (aproksimativne) brzine čitanja CD medijuma. Razlike u brzini čitanja DVD medijuma su realno manje nego što ove brojke pokazuju.


Samsung SD-612

    U tekstu analiziramo prepoznavanja i aktiviranja uređaja, prednosti i nedostatke DMA načina rada i varijante koje treba izabrati u zavisnosti od korišćenog procesora. Zatim prelazimo na zvučne kartice i opisujemo prednosti i nedostatke pojedinih modela, sa posebnim osvrtom na zvučne kartice integrisane na matične ploče. Bavimo se i grafičkim karticama odnosno njihovim DVD svojstvima, kao i posebnim dekoderskim karticama (testirali smo Creative DXR2 i DXR3, kao i Sigma Designs Hollywood+).

    Naredna tema su DVD filmovi: većinom dobijamo NTSC diskove vezane za region 1. Važno pitanje je i kolor konverzija, pošto je RGB prirodni način rada vaše grafičke kartice, dok je MPEG zapis uvek YUV kodiran. Najzad analiziramo podešavanje tehničkih parametara: Alpha Blending, Overlay, ClippingToRectangle, hardware overlay scaling, Motion compensation, deinterlacing i aspect ratio.

Kako smo testirali?

    DVD uređaje smo nezavisno testirali u CD i u DVD modu, smatrajući da su oba režima podjednako bitna za korisnika PC-ja, svaki na svoj način. Još ne postoje industrijski standardni programi za testiranje DVD čitača, ali bi odgovarajući status lako mogao da stekne DVDspeed99, koji smo i mi koristili u radu. Ovaj mali program isporučuje čitav niz karakterističnih parametara. Pored ovih rezultata, DVD i CD čitanje merili smo u SiSoft-ovom programu Sandra 2000. Značajnu stavku u vrednovanju uređaja čini i prosto upoređivanje vremena potrebnog za kopiranje jednog velikog ili veće kontrolne grupe manjih datoteka. Merenjem "na štopericu" često se dobijaju značajniji rezultati od onih koje daju test programi.


Pioneer DVD-104F

    Osim brzine, za izbor PC-DVD uređaja bitni su još neki faktori, a pre svega regionalna zaštita. Detaljnija analiza problema regiona Za detaljniji pregled problema regionalnog "zaključavanja" filmova pogledajte "PC #44" ili www.pcpress.co.yu/arhiva/44/56.html - ovde ćemo samo podsetiti da Jugoslavija pripada regionu 2, ali se na našem tržištu uglavnom nalaze DVD naslovi predviđeni za region 1 (USA). Na taj način ostajemo bez titla na srpskom (ili makar hrvatskom) jeziku, ali često i bez mogućnosti da filmove uopšte gledamo: na novijim DVD uređajima se regioni ne mogu menjati osim nakon (uvek neizvesnog) patch-ovanja BIOS-a samog uređaja sadržajem koji ćete eventualno pronaći na nekom od "podzemnih" Web sajtova. Upravo ti regionalni problemi predstavljaju razlog zbog koga se domaći distributeri nerado odlučuju na uvoz PC-DVD čitača. Ipak, uspeli smo da pronađemo i testiramo priličan broj zanimljivih uređaja, kao i par samostalnih DVD plejera iz ekonomske i više klase. Posebnu pažnju obratili smo na problem njihovog regionalnog kodiranja i mogućnosti da se takva zaštita prevaziđe zamenom sistemskog softvera uređaja.

Softver za DVD


CyberLink PowerDVD

    DVD je doneo digitalnu sliku visokog kvaliteta i Dolby Surround zvuk, što je omogućilo doživljaj sasvim uporediv sa bioskopom. Da biste iskoristili taj potencijal na PC računaru, potreban vam je odgovarajući softver, pre svega DVD plejer. Vremenom se izbor sveo na tri kandidata: PowerDVD, Cinemaster i WinDVD. Xing je napustio utakmicu pošto je zaključio da se Xing DVD Player kvalitetom dekodera, korisničkim interfejsom i bogatstvom opcija ne može meriti sa liderima. Sličnu sudbinu doživljavaju Creative i VaroDVD, dok su ATI, Matrox i Asus napravili DVD plejere licencirajući Cinemastern ili WinDVD i menjajući njegov korisnički interfejs.

    Nije lako izabrati "pravi" DVD plejer, a odluka zavisi od niza faktora: snage procesora, grafičke kartice, operativnog sistema ali i od ukusa korisnika, koji na različite načine rangiraju mogućnosti pojedinih programa. Pošto iskustvo govori da ni jedan od pomenutih plejera ne može garantovati savršeno snalaženje u svim situacijama koje DVD reprodukcija može da donese, verovatno ćete odlučiti da na sistemu imate instalirana barem dva plejera. Zato smo pažljivo analizirali, uporedili i opisali Ravisent Cinemaster, Cyberlink PowerDVD i InterVideo WinDVD, kao i čitav niz pratećih programa: DVD Genie, DeCSS, Vobsplit, Vobutils, Vobmerge...


Intervideo WinDVD

    U okviru analize sve popularnijeg MPEG4 standarda, koji obezbeđuje kompresiju filma u pristojnom kvalitetu na sveta 600 MB ili 1 GB, testirali smo programe Flask MPEG4 Encoder, Virtual Dub, Subripper i, naravno, MicroDVD.

    Za detalje pogledajte letnji broj časopisa "PC".

KORISNE ADRESE:
Pioneer: Adacom, Kneza Miloša 9, Beograd, tel. 011/3241-496
Creative: Computerland, Kralja Milutina 32, Beograd, tel. 011/644-629
Samsung: Erc Commerce, Nikole Đurkovića 44, Beograd, tel. 011/397-55-04
Pioneer: List Computers, Balkanska 30, Beograd, tel. 011/3065-560
Pioneer: M&S Computers, Jana Kolara 2a, Beograd, tel. 011/550-202
NEC: Necline, Vlajkovićeva 19, Beograd, tel. 011/3030-110
Toshiba: Pakom, Rajićeva 12, Niš, tel. 018/521-116


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa