H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #58 - Jul 2000PC #58 - Jul 2000

Višestruki ISDN

   ISDN priključci koje je Telekom Srbije ponudio korisnicima rasprodati su "svetlosnom" brzinom, tako da na tržištu postoji stalna potražnja za raznim vrstama računarske opreme koja omogućava komunikaciju ovim digitalnim linijama.
Branko Nikitović

    Većina ponude ISDN adaptera i druge opreme se svodi na modele raznih proizvođača namenjenih kućnoj i poslovnoj primeni koji se instaliraju na jedan računar, slično običnim modemima. Iako za takvim uređajima postoji najveća potražnja, ne treba zamenariti ni primene u kojima takvi uređaji nisu adekvatni, već se traži nešto više. Izbor konkretnog modela ne zavisi samo od onoga šta želite da postignete, već i od postojećeg hardvera. Zato predstavljamo proizvode dve eminentne firme, EICON Technology i ELSA, koje pored uobičajenih adaptera nude i opremu za primenu na malim i velikim mrežama.

Za male...

    Počećemo od uređaja koji su namenjeni širokom krugu korisnika - ISDN terminal adaptera za ličnu primenu. Nećemo se zadržavati na detaljima, jer je o ovim spravama već dosta pisano. Testirali smo dva EICON modela - DIVA ISDN u PCI i USB varijanti. Postoji i ISA verzija ove kartice koja se može naručiti, što može biti zanimljiva opcija za korisnike starijih računara ili one koji su već popunili ISA slotove. Ipak, smatramo da je PCI slot ili USB port pravo mesto za ISDN terminal adapter.

    Sa funkcionalne strane, ovi adapteri su "blizanci", ali se instaliraju na različit način. Plug and play se podrazumeva, tako da je potreban samo mali hardverski zahvat ugradnje u odgovarajući slot, posle čega je operativni sistem sam pronalazi i možete preći na instalaciju drajvera. Podržani su praktično svi operativni sistemi: Windows 3.11/95/98/NT/2000, pa čak i "zaboravljeni" DOS i OS/2. Doduše, drajveri za Windows 2000 se ne isporučuju uz uređaj, pa ih morate preuzeti sa Interneta (u uputstvu je dat odgovarajući URL), što ne predstavlja naročiti problem. Instalaciju će pomoći i Setup Wizard, tako da sve prolazi sasvim glatko.

    Povezivanje na Internet se obavlja kreiranjem klasične dial-up konekcije, gde se DIVA pojavljuje u listi raspoloživih adaptera. Za slučaj da nešto ne ide kako treba, problem se može locirati priloženim programom za dijagnostiku. Ukoliko vam nedostaju statusni LED-ovi, možete upotrebiti Monitor program koji će u System Tray ubaciti odgovarajuće, lako razumljive signale o stanju oba B kanala.

    Brzina prenosa podataka je uobičajena za sve ISDN adaptere i može iznositi 64, ili 128 kbps. U toku prenosa se primenjuje i kompresija podataka, koja se oseća na tekstualnim i sličnim datotekama (u koje spadaju i HTML strane) i može ići do odnosa 4:1. Kao i kod najvećeg broja drugih adaptera na tržištu, ne postoji hardverska mogućnost analogne komunikacije, tako da se analogni modem i običan faks emuliraju softverski, uz pomoć posebnog programa RVS-COM, koji uz svoje adaptere nudi i ELSA.

    Ovo rešenje ne opterećuje preterano računare sa Celeron ili jačim procesorima i puno memorije, ali je na starijim mašinama i onim sa manje RAM-a zauzeće procesorskog vremena primetno. Pomenuti program omogućava servise na koje su navikli korisnici analognih modema, a to su slanje i primanje faksova, klasično telefoniranje (za koje su naravno potrebni zvučnici ili slušalica, zvučna kartica i mikrofon), telefonska sekretarica, identifikacija poziva, emulacija analognog modema i drugo.

USB varianta

    USB varijanta je mnogo fleksibilnija, zahvaljujući karakteristikama primenjenog interfejsa. Izuzetno je malih dimenzija i vrlo neobičnog dizajna, tako da neće zauzimati koristan prostor na stolu, ali se ipak našlo mesta za LED-ove kojima se u svakom trenutku prati stanje linije i adaptera. Pošto se uređaj napaja kroz USB port, uštedeli ste jedan kabl i utičnicu, što nije za potcenjivanje. Hot-Pluging mogućnost je posebno značajna za korisnike koji isti adapter koriste na više računara - USB daje potencijal da i notebook upozna čari ISDN linije.

    Za korisnike portabl računara, najbolju opciju predstavlja korišćenje adaptera predviđenih za umetanje u PC Card slotove, koji na sebi imaju i digitalni i analogni priključak, tako da se mogu upotrebiti kako na ISDN tako i na analognim telefonskim linijama. Dobija se "najbolje od oba sveta", jer kada "pri ruci" imate ISDN liniju, zaista je šteta ne koristiti je, ali se na većini lokacija morate zadovoljiti običnim analognim modemom.

    EICON nudi modele DIVA Pro PC i DIVA Mobile V.90 PC, napravljene po PC Card standardu, između kojih je razlika nedostatak analognog porta na prvom od pomenuta dva - ovaj model je zgodan u slučaju već ugrađenog modema u prenosni računar. ELSA takođe nudi obe varijante PC Card adaptera, a to su MicroLink MC all pro (koji ima i digitalni i analogni port) i MicroLink ISDN/MC.

Za malo veće...

    Ako u firmi imate više računara povezanih u mrežu, svakako ćete razmišljati i o kolektivnom pristupu Internetu. Postoje razna softverska rešenja (kod nas je najpoznatiji WinGate) koja omogućavaju da svi korisnici mreže komunicraju preko jednog modema ili ISDN adaptera, ali je daleko elegantnija i efikasnija ugradnja uređaja koju objedinjuje hab i komunikacioni adapter, sam po potrebi uspostavlja i prekida vezu sa provajderom i koji je stalno aktivan.

    Upravo je takav ELSA MicroLink 4U, komplet opreme koji obuhvata četvoroportni hab sa ISDN adapterom, dve PCI mrežne karte, sve potrebne kablove za povezivanje i softver (osim drajvera za Windows 2000, koji se moraju preuzeti sa Web strane). Dizajn je u skladu sa ostalim uređajima novijih generacija firme ELSA, dakle vrlo funkcionalan i lep. Sa prednje strane je šest LED-ova za praćenje statusa veze i priključenih računara, a sa zadnje pet UTP priključaka - jedan služi kao uplink port za povezivanje na drugi hab.

    Kada se sve sračuna, cena ovakvog kompleta je nešto viša od posebnog haba, mrežnih kartica i ISDN adaptera, ali se tako gube opisane prednosti. Ipak, dobro bi došla mogućnost da se sam hab/adapter kupi i odvojeno, jer nije redak slučaj da su sve potrebne mrežne kartice već instalirane u računare. Integracija haba i komunikacionog adaptera omogućava da svaki računar u mreži pristupa Internetu (ili drugom delu intraneta) potpuno automatski, tako da korisnik ima utisak da je stalno povezan.

    Konfiguracija se obavlja LANconfig-om, a nadgledanje trenutnog stanja je povereno LANmonitor-u, koji u svakom trenutku omogućava uvid u stanje oba B kanala: vreme aktiviranja veze, adresa provajdera, preneta količina podataka i drugo. Konfiguracija se štiti šifrom, koja sprečava neautorizovanu promenu parametara. Upotreba je jednostavna: po pokretanju LANconfig-a nalažete pretraživanje mreže klikom na Browse taster, pa će odgovarajući 4U uređaj biti pronađen i naveden u listi, spreman za podešavanje parametara. Konfiguracija se može obaviti i putem telnet-a. Najbitnije je da uređaju dodelite odgovarajući IP broj i mrežnu masku, kao i šifru za pristup.

    Značajna karakteristika rešenja sa uređajem, kao što je 4U, je priključenje na Internet po potrebi, pa se može i pratiti trajanje komunikacije i tako računati njena cena, a postoji i mogućnost ograničenja maksimalnog trajanja poziva. Sami određujete da li će se pri pozivu koristiti oba B kanala i tako povećati mogući protok na 128 Kbps, kao i koliki period neaktivnosti veze se tumači kao signal za njen prekid. Jednostavno se unose telefonski broj provajdera, korisničko ime i šifra, kao i protokol (obično PPP). 4U možete konfigurisati da radi kao DHCP server, unošenjem opsega IP adresa koje se mogu dodeliti računarima u lokalnoj mreži.

    Ako je potreban samo pristup Internetu i ništa više, najbolje je upotrebiti LANCAPI drajvere (kompatibilne sa CAPI standardom) i LANCAPI Dial-Up Networking podršku. Sistem se konfiguriše kao da je na svakom računaru instaliran lokalni ISDN adapter, kreiranjem odgovarajuće DUN veze sa provajderom. Ovaj način može biti i neophodan ako hoćete da se ulogujete na neke DUN servere, recimo za igre. Korišćenje na ovaj način omogućava i upotrebu pomenutog RVS-COM programa za slanje faksova, telefoniranje, telefonsku sekretaricu i drugo.

... i za velike

    Kada potrebe pristupa računarima u nekoj firmi narastu, klasični adapteri više nisu preporučljivo rešenje iz više razloga. Kao prvo, dobar deo njihovog posla obavlja sam centralni procesor računara u koji su instalirani, što na serverima nikako nije preporučljivo, jer im oduzimaju snagu potrebnu za druge operacije. Skalabilnost kada narastu potrebe je takođe problematična, a i integracija i rukovanje istovremenim dolaznim pozivima sa različitih analognih i digitalnih uređaja.

    EICON je na tržište izbacio tri ISDN kartice serije DIVA Server koje izlaze u susret ovim zahtevima - BRI, 4BRI i PRI. Kao što im same oznake govore, PRI je namenjena opsluživanju primarnog ISDN priključka, a 4BRI i BRI priključenju na četiri odnosno jedan bazni. Funkcionalnost im je vrlo slična, a glavna razlika se ogleda u različitom broju istovremeno opsluženih analognih ili digitalnih veza.

    Testirali smo 4BRI karticu koja se ugrađuje u PCI port računara i omogućava jednostavno realizovanje pristupa lokalnoj mreži sa udaljene lokacije. Pošto sadrži četiri bazna priključka (sa po dva B kanala), zahvaljujući ugrađenim DSP procesorima podržava bilo kakvu mešavinu od osam istovremenih veza tipa ISDN, V.90 analognih i faksova grupe 3 (14.4 Kbps) kao i GSM mobilnih telefona (2400 / 9600 bps) na jednom serveru. Da bi to bilo moguće, na kartici se nalazi 32-bitni RISC CPU brzine 100 MIPS-a, osam DSP-a, kao i 4 MB memorije.

    Ako potrebe firme narastu, mogu se ugraditi dodatne 4BRI kartice u isti server. Podržane su DOS, OS/2, Windows NT / 2000, Unix i Netware (bez analogne funkcionalnosti) platforme. Vrlo je važna podrška za Open RAS i mogućnost korišćenja programa nezavisnih proizvođača za slanje i prijem faksova (čime dobijate moćan faks server) i daljinsku administraciju zahvaljujući kompatibilnosti sa CAPI 2.0 standardom.

    Ukoliko su potrebe firme manje, profesionalno rešenje obezbeđuje model BRI sa samo jednim priključkom za bazni ISDN interfejs. Model PRI omogućava 30 istovremenih kanala, pa je pored primene u firmama sa velikim zahtevima pogodan i za Internet provajdere, kojima skalabilnost olakšava proširenje sistema. U osnovnoj verziji postoje samo dva DSP-a od 33 brzine MIPS-a, a dodatni se primenjuju u obliku paketa sa po sedam istih. Ukoliko nema potrebe za analognom komunikacijom, ovakva konstrukcija znači uštedu novca.

Zaključak

    Očigledno je ponuda opreme na tržištu dovoljna da opsluži potrebe svih vrsta korisnika. Kada se uzme u obzir renome firmi, višegodišnja garancija (ELSA daje šest, a EICON pet godina), lakoća instalacije, dobra integracija u postojeća okruženja, jasno je da su mogućnosti nekada rezervisane samo za najveće sisteme najzad i u rukama individualnih korisnika i manjih firmi. Doduše, za sve to se plaća cena koja nije mala za naše uslove, ali konkurencija zahteva kvalitetno poslovanje, a samim tim i dobre veze...

KORISNE ADRESE:
EICON: ComNet, 011/3031-025, 3031-026
ELSA: List Computers, 011/3065-560


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa