PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 
Naručite ovaj i druge brojeve PC-ja!


Kompletan sadržaj!U narednih 40 redova treba da kažem toliko stvari da se pitam postoji li WinZip za štampani tekst. Pre svega, ovo je 20. broj "PC"-ja... baš vreme leti! Za 22 meseca ostvareno je mnogo onoga o čemu sam pisao u prvom Uvodniku: "PC" se ustalio na tržištu, stekao visok ugled među profesionalcima, porastao sa 84 na 152 strane, spisak saradnika sada ima 35 umesto početnih 9 imena, indeks oglasa moramo da slažemo sedmicom da bi stao na stubac...

Redakcija "PC"-ja će se uvek truditi da opravda veliko poverenje koje nam čitaoci i poslovni partneri ukazuju - vrlo dobro znamo da kompjuterski časopis mora stalno da raste, poput same računarske industrije. Zato je 20. broj zgodan povod da vam predstavim ne samo dve Cores-ove nagradne igre, već i par novih projekata. Pre svega, našu Web stranu: od 1. januara na adresi www.pcpress.co.yu možete da pratite elektronsko izdanje časopisa "PC", upoznate se sa sadržajem novog broja, pročitate zanimljive tekstove. kontaktirate sa našim saradnicima... Siguran sam da će naša Web strana postati još jedan široko otvoreni prozor u šareni svet računarstva.

Na Web strani ćemo predstavljati i rezultate testiranja opreme u našoj laboratoriji. Decembar je prošao u znaku monitora - trebalo je videti Bojana, Gašu i Šuleta kako klasifikuju opremu, posmatraju test slike na dvadeset paralelno vezanih ekrana, premeštaju merne instrumente... Mislim da je njihov trud krunisan sjajnim tekstom, koji ćete tokom čitave naredne godine koristiti kao referencu čim krenete u kupovinu novog monitora.

Na kraju svakako očekujete i novogodišnju čestitku, praćenu konstatacijom da je 1996. donela veliki napredak računarstva i da nas sledeće godine čekaju još lepša iznenađenja. 1996. ćemo pamtiti po konačnom prodoru 32-bitnog softvera, gotovo nepojmljivoj afirmaciji mreža i intraneta, a u našim uslovima će biti zapisana kao godina kada je stigao Internet. Za samo šest meseci afirmisao se ne samo kao računarska tehnologija, već i kao sredstvo koje nas je spaslo od totalnog decembarskog medijskog mraka...

Što se tiče 1997... voleo bih da naši glavni problemi budu oni koji se mogu rešiti pomoću tastature i miša, ili bar instalacijom procesora P7 i 64-bitnog Windows-a. Čitajte o njima na stranicama ovog "PC"-ja, provedite prijatne Božićne praznike čitajući naš umetak, učestvujte u nagradnoj igri, posetite PC Press-ovu Web stranu i... vidimo se 5. februara!

Dejan Ristanović
Udarna tema broja je svakako test monitora - naši saradnici su, ne samo na nivou subjektivnih utisaka, već i koristeći profesionalnu mernu opremu, uporedili praktično sve što se na našem tržištu moglo naći, pa predstavljaju 27 monitora raznih dijagonala: od 14 do 20 inča. U hardverskom bloku čitajte i prve realne testove MMX procesora, prikaz dva moderna notebook računara, poređenje kolor laserskih štampača srednje klase, prve utiske o 12x CD-Rom čitačima, informacije o 57600 bps i ISDN modemima... Tu je i tekst koji će vam pomoći ako kupujete novogodišnji poklon nekom "fanatiku za računare".

U softverskom bloku pročitaćete prikaz Word-a 97 (iz paketa Microsoft Office 97), Adobe Photoshop-a 4, prve utiske o paketima CorelDraw 7 i Visual FoxPro 5, pregled Novell-ovog softvera, prikaz novog SCO Unix-a... Prikazujemo, naravno, i multimedijalne CD-ove, među kojima je i Encarta 97, ovoga puta u dvostrukom izdanju.

U bloku koji je posvećen komunikacijama opisujemo telefoniranje preko Interneta, mrežne pauke, lokacije na kojima možete elektronski kupovati ili se informisati o muzici i filmu... Poseban hit je tekst o DirecPC paktima, jednosmernim satelitskim antenama: šta mislite o tome da, koristeći jeftinu opremu, uspostavite vezu sa Internetom brzinom od 500 kbit/s? To više nije samo lep san...

Programerski blok će Clipper programerima olakšati pisanje aplikacija za razmenu podataka, oni koji rade na Unix-u naučiće kako da pišu programe koji se izvršavaju na drugom umreženom računaru, dok će Windows programeri upoznati VxD drajvere.

Specijalni dodatak je "PC vremeplov", niz računarskih priča koje ćete, nadamo se, sa zadovoljstvom čitati tokom nastupajućih praznika. U broju je i Windows kalendar za 1997. godinu.
Novi broj