27 otvorenih prozora

Bojan Petrović
Voja Gašić

Jeste li skoro kritički pogledali vaš monitor? Kao da je slika premala, a linije nisu baš oštre? Boja u uglovima se razliva? Monitor ne podržava sve modove koje nudi vaša grafička kartica? Ako je odgovor potvrdan, pravo je vreme da razmislite o kupovini - izbor na domaćem tržištu nikada nije bio raznovrsniji i kvalitetniji.

Kupovina novog, većeg monitora nije postala omiljeni sport među korisnicima računara samo zbog trenda, već i zbog realne potrebe. Danas je monitor od 15 inča dobar izbor, ne samo zbog relativno male razlike u ceni u odnosu na monitore od 14 inča, već i zbog udobnosti u radu i mogućnosti koje oni pružaju. Monitori od 17 inča su logičan izbor za nešto zahtevnije korisnike, kojima je kvalitet slike i njena površina od velikog značaja: očekuje se da će tokom sledeće godine prodaja ovakvih monitora porasti za čak 50%, tako da će uskoro svaki četvrti kupljeni monitor biti baš ovih dimenzija.

Tu su, najzad, i najozbiljniji modeli, od 20 ili više inča, koji su namenjeni vrlo uskom krugu profesionalnih korisnika računara koji vrlo dobro znaju zbog čega je vredno dati novac i obezbediti prostor na stolu za jednog takvog monstruma.
Na našem testu se našao celokupan spektar monitora pomenutih veličina, u svim kategorijama cena. Tu su monitori za one sa najplićim džepom i najmanjim potrebama, monitori za one koji vole lepa imena i prestiž, monitori za one koji vole kvalitet, pa i za one koji vole da se hvale. Ukupno njih tridesetak, od kojih su neki "otpali" iz vrlo prozaičnih razloga kao što je nedostatak adaptera za 15-inčnu Amigu ili 9-inčni POS monitor koji zaista ni sa čim nismo mogli da uporedimo. U svakom slučaju, pokrili smo najveći deo domaće ponude, a izostavljeno je samo par firmi čiji predstavnici nisu bili voljni da učestvuju u ovom megatestu.
Test se nije sveo samo na posmatranje slike i davanje ocena: koristeći profesionalnu opremu, izmerili smo relevantne parametre monitora što nam je omogućilo da PC Preporuku za vrhunski kvalitet odnosno povoljnu kupovinu dodelimo najboljima. U januarskom broju časopisa "PC" naći ćete veoma detaljne podatke o svim testiranim modelima.
Novi brojArhiva - Indeks tekstovaPretrazivanje po bazi tekstova