PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 

HARDVER

Stigao je MMX
Za jedne je MMX korak napred u procesorskoj arhitekturi, za druge Intel-ova šarena laža... Do sada smo morali da verujemo jednima ili drugima, a sada može da se zaključuje i na osnovu testova koje je izvršio Majkl Mijatović.
27 otvorenih prozora
Da li je vreme da menjate monitor? Ako je odgovor potvrdan, Bojan Petrović, Voja Gašić i Aleksandar Šušnjar će vam pomoći da izaberete pravi model: detaljno su testirali praktično sve što može da se kupi na našim prostorima...
Kućni kontrolni centar
Packard Bell računar izgleda sasvim drugačije od svega što smo do sada videli... Aleksandar Veljković je proverio šta je u ovoj neobičnoj kutiji.
Multimedija za poneti
Doskora je bilo nezamislivo porediti notebook i desktop računare, a danas se čitava multimedija može zapakovati u minijaturno kućište... Aleksandar Veljković predstavlja modele firmi Compaq i DTK.
Četvorostruki laseri
Da li se bliži vreme kada ćemo kvalitetno odštampanom materijalu dodati i boje? Branko Nikitović je testirao HP-ov i QMS-ov kolor laserski štampač.
56600 bita u sekundu
Može li se i bez ISDN-a preći granica od 33600 bita u sekundi? Rastko Maglić predstavlja novu US Robotics tehnologiju x2...
U pravcu ISDN-a
Kada modemi postanu prespori, pomišlja se na ISDN. Dejan Foro predstavlja ovu tehnologiju.
Statično i pokretno
Video dolazi i na vaše monitore... dočekajte ga koristeći dodatke koje predstavljaju Nenad Veljković i Voja Gašić.
Hardverski hakeri
Svi proizvođači video karti se trude da što češće izbace nove i brže modele, ali neki u pauzama rade i na drajverima... Bojan Petrović je istražio neobične metode kojima se služe.
Prvi utisci
Voja Gašić i njegovi saradnici ovoga meseca su isprobali prvi CD-ROM uređaj dvanaestostruke brzine, daljinski upravljač za računar, Panasonic laserski štampač neobičnog oblika, čitač bar koda...
Novogodišnja jelka v.97
Pred nama su dani praznika i opšte vreve, u kojoj u poslednji čas treba kupiti i po neki poklon za draga bića. Jelica Protić daje nekoliko ideja...
Projekat: Umrežena tastatura
Uređaj koji ste sagradili treba da komunicira sa svetom. Voja Antonić opisuje jednostavan i jeftin način da takvu komunikaciju ostvarite: povežite sklop sa standardnom PC tastaturom.

SOFTVER

Microsoft Word 97
Ana Mijušković je detaljno testirala verziju 97 najpopularnijeg tekst procesora na svetu, Microsoft Word-a.
Sa tri na četiri
I pored skoka verzije, Photoshop 4.0 ne donosi ništa revolucionarno novo. Ipak, rad sa njim je olakšan, a Darko Staničić piše i o sitnicama koje je jedva dočekao...
Novelovi aduti
Vlada Ćalić prestavlja kompletnu ponudu firme Novell na polju mrežnih operativnih sistema.
Novi Corel na prvi pogled
Darko Staničić je isprobao CorelDRAW! 7 i opisuje prve utiske... novosti koje dolaze su, po svemu sudeći, dovoljne da zaboravite na sve probleme.
Vizuelna lisica
Prvi utisci Milana Bašića o novog verziji Microsoft-ove baze podataka namenjene programerima, Visual FoxPro 5.
Privreda na disketama
Kome ponuditi i prodati to što ste napravili? U pomoć stiže Infotel, elektronska baza od preko 40.000 preduzeća koju predstavlja Duško Savić.
YU slova na Internetu
Dragan Sretenović vam pomaže da rešite problem koji, bumom Interneta, prestaje da bude lokalni: kako da vaše Web strane sadrže YU slova koja će i drugi videti?
Usađeni u Warp
Svakako ste čuli za termin OpenDoc - Vladimir Ilić će vam pomoći da naučite o čemu se tačno radi.
Bubolovac bez premca
BoundsChecker je, kaže Vlada Klisić, sjajna dopuna Visual C++ okruženju, koja će povećati efikasnost Microsoft-ovog debagera.
Komercijalni Unix
Od početka osamdesetih, kada je kupila odbačeni Microsoft-ov Xenix, firma SCO je obavezno ime kada se govori o Unix-u na PC-ju. Pavle Peković predstavlja njihov novi OpenServer 5.0.2.
Jednostavna skladišta podataka
Bojan Zanoškar objašnjava kako rade skladišta podataka i na koje tehnike i mogućnosti Oracle baze treba obratiti pažnju.
Korisne alatke
Od mnoštva raznih alatki i dodataka Windows-u 95 i NT-u, Jovan Bulajić je izabrao nekoliko "sitnica" koje će pomoći u svakodnevnom radu.
Čekajući DVD
Aleksandar Veljković ovog meseca predstavlja dva velika Microsoft-ova CD-ROM izdanja, kao i prve laste domaće multimedijalne scene.

KOMUNIKACIJE

Sezam za firme
Prvi korisnici Interneta su uvek pojedinci, ali rastom njihovog broja raste i interes firmi za prisustvo na Web-u. Šta SezamPro može da ponudi firmama?
Halo preko Mreže
Međunarodni razgovor po ceni lokalnog poziva? Vladimir Kukuruzović objašnjava zašto se telefonske kompanije osećaju neugodno kada se pomene reč Internet.
Mrežni pauci
Sve je više programa koji surfovanje čine efikasnijim, a važno mesto među njima zauzimaju Web spideri. Branko Nikitović je isprobao nekoliko najvažnijih.
Preko preče - satelitom brže
Šta mislite o sopstvenoj satelitskoj anteni koja će vam omogućiti pristup Internetu brzinom 512 kb/s? Berislav Todorović kaže da to više nije naučna fantastika.
Virtuelni svetovi
Da li je vaše virtuelno telo nekada poželelo da prošeta cyberspace-om? Miodrag Gvozdenović predstavlja Cybergate, program koji takve šetnje čini mogućim.
Java pod haubom
Iako je Java prenosiv jezik, ispod njegove platformske nezavisnosti krije se mnogo zanimljivih trikova. Aleksandar Petrović i Milan Maksimović otkrivaju neke od njih.
Šoping na Mreži
Na Internetu već postoji mnoštvo sajtova preko kojih možete kupiti sve i svašta - Miloš Nikolić je obišao neke od njih.
Za časove dokolice
Neobavezni sadržaji su ono što interesuje milione korisnika Interneta. Vesna Milošević je obišla mesta na kojima se govori o filmu i muzici.

PROGRAMIRANJE

Veza sa svetom
Nenad Batoćanin piše o naizgled prostom, a u stvari trnovitom i dugom putu koji vodi od diskete do sređenih podataka u bazi.
Mreža kao računar
Može li se sa drugim računarima komunicirati kao što se komunicira sa potprogramima? Nebojša Vasiljević opisuje Remote Procedure Call mehanizme.
Moć nultog prstena
Osnova 32-bitnog Windows-a su VxD drajveri, koje mikroprocesor izvršava u svom najprivilegovanijem prstenu. Miljan Jovanović opisuje njihovu strukturu.

AKTUELNOSTI

Vesti
Organizovani haos Comdex-a
Jelena Rupnik posetila je jesenji Comdex, najveći računarski sajam koji je održan od 18. do 22. novembra u Las Vegasu.
Više od Jave
Zoran Kehler se javlja iz Vašingtona, sa zanimljivim vestima o kompaniji Marimba, koju su osnovali tvorci jezika Java, zatim informacijama o Internetu, Microsoft-u, mrežnim računarima...
Studije u Americi
Iskustva Zorana Budimlića će vam pomoći će vam ako se odlučite za postdiplomske studije u Americi.

KOMENTAR

64-bitni Windows
Tek smo prešli na 32-bitni softver, a već je vreme da se ide dalje - Sava Zdravković najavljuje 64-bitni NT.

RUBRIKE

Nagradna igra
Učestvujte u Božićnoj nagradnoj igri i velikoj prolećnoj nagradnoj igri, koju "PC" organizuje u saradnji sa firmom Cores.
Konkurs
Rezultati novog kola konkursa za originalni projekat.
25 godina (mikro)bajtova
Krećemo od daleke istorije i prvih mikroprocesora, ali se ostatak "Bajtova" bavi itekako modernim temama...
Softverski automobil
Računarska industrija napreduje mnogo brže od svih ostalih, ali bi možda mogla ponešto da nauči i od drugih. Kako bi izgledao auto koji bi proizvodio Microsoft, da li je tele bolje od računara, šta se priča u školskom programu, u kakvom okruženju Oracle najbolje radi i druge priče sa neobavezne strane računarskog sveta...

SPECIJALNI DODATAK

PC Vremeplov
je niz računarskih priča koje ćete, nadamo se, sa zadovoljstvom čitati tokom nastupajućih praznika. U broju je i Windows kalendar za 1997. godinu.