PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 

Sadrzaj
Sadrzaj

44 
    Čitajte o performansama Celeron 400 procesora na novim (i starim) BX pločama, upoznajte Dixon, novi Pentium II za notebook računare, uporedite modele iz nove linije Hewlett-Packard-ovih ink-jet štampača, razmislite o onome što bi routing switch mogao da uradi za vašu mrežu... Onda pređite na softver: šta donosi druga beta verzija paketa Corel WordPerfect Office 2000, kako rade Macromedia Web alati Dreamweaver i Fireworks, Visual FoxPro 6, pcAnywhere 8, PartitionMagic, Drive Image, kako Advantage Database Server vaše Clipper programe pretvara u efikasne klijent-server aplikacije. Predstavljamo i netViz koji olakšava projektovanje mreža, resurse za Visual Basic programere na Web-u i seminar Internet 2000, koji će sredinom maja biti održan na Svetom Stefanu.
    Specijalni dodatak nosi naslov "CorelDRAW 8 - korak dalje" - opisujemo naprednije alate koji omogućavaju rad sa bitmapama i njihovo kombinovanje sa klasičnom "linijskom" grafikom, saradnju Corel-a sa drugim programima, rad sa 3D objektima...

    U hardverskom bloku čitaćete o prvim notebook računarima koji koriste Dixon (novi Pentium II koji radi Mobilni megahercina 366 MHz i troši manje energije), upoznati performanse novih Celeron 400 procesora na raznim BX pločama, uporediti modele iz nove linije Hewlett-Packard-ovih DVD regioniink-jet štampača, pročitati kako se ugradnjom jednostavne PCI kartice značajno ubrzava pristup nekom od modernijih IDE diskova, videti šta routing switch može da uradi za vašu mrežu, saznati više o regionalnoj zaštiti filmova na DVD-u...
    Softverski blok počinje prikazom druge beta verzije paketa Corel WordPerfect Office 2000 - iako glavni adut, prepoznavanje glasa, Morton Benson - dvosmerni recniku ovoj verziji još nije finalizovan, nazire se ozbiljan konkurent vladajućem Microsoft Office-u. Upoznaćete i Macromedia Web alate Dreamweaver i Fireworks, Visual FoxPro 6, pcAnywhere 8, PartitionMagic, Drive Image, novi crtački program firme NewTek po imenu Aura i, kao posebnu poslasticu, Advantage Database Server koji postojeće Clipper programe pretvara u klijent-server aplikacije.
    Blok posvećen komunikacijama,Promise - brzi pristup IDE diskovima uz najavu Internet Seminara koji će, u organizaciji PC Press-a i SezamaPro, biti održan na Svetom Stefanu od 12 do 16. maja, donosi prikaz programa netViz koji olakšava projektovanje i dokumentovanje mreža, pregled resursa za Visual Basic programere na Web-u, priču o realizaciji YU Internet Music Awards 98 takmičenja i pogled na Internet Japija u sledećem veku.
    Programeri će čitati o zanimljivoj mogućnosti da se Hajzenbergov princip neodređenosti primeni za dizajniranje šifre koja ujedinjuje dobra svojstva javnog i tajnog ključa.
    Specijalni dodatak nosi naslov "CorelDRAW 8 - korak dalje" - pošto smo u "PC #40" predstavili osnove korišćenja paketa CorelDRAW 8, sada opisujemo naprednije alate koji omogućavaju rad sa bitmapama i njihovo kombinovanje sa klasičnom "linijskom" grafikom. Naučićete i kako Corel sarađuje sa drugim programima, kako se u njemu koriste 3D objekti, šta sve može da se uradi da bi tekst bolje izgledao...

Narucite brojeve PC-ja

    "PC #44" se od četvrtka, 4. marta prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 42 dinara. Istog dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 50 dinara. Broj možete naručiti i preko weba.

Rec urednika
Dejan Ristanovic


    Da li je došlo vreme za kupovinu DVD-a? Razloga "za" ima na pretek: mogućnost da se na ploču nalik CD-u smesti između 4.7 i 17 GB podataka već je na najbolji način primenjena u industriji multimedije, a filmovi na DVD-u donose kvalitet slike i tona koji u kućnim uslovima još nije viđen. DVD čitači su stigli do treće generacije, "dečje bolesti" su izlečene, brzina čitanja starih kompakt diskova je u rangu najboljih CD čitača, a i cene su pale. Domaća ponuda filmova na DVD-u je i dalje skromna, ali se iz meseca u mesec pojavljuje sve više naslova, mada mnogi projektuju "CD iskustva" i kažu da će nova tehnologija doživeti procvat tek kada se pojave jeftini DVD pisači.
    Postoji, nažalost, jedan jak razlog koji se protivi ugradnji novih stvari u računar. Kada sam pre mesec dana odgovorio potvrdno na pitanje sa početka ovoga teksta i opredelio se za Creative Encore 5X, trebalo je u računar ugraditi sam čitač (što je lako – dođe na mesto CD-a) i Dxr2 karticu – softverski DVD plejeri su dobri ali uvek volim da stvari prepustim hardveru. U mom računaru već su se nalazile mrežna i ISDN kartica, pa za Dxr2 nije bilo slobodnog IRQ-a. "Operacija" je trajala dve nedelje – za to vreme sam morao da promenim matičnu ploču, memoriju, dve grafičke, dve zvučne i tri mrežne kartice i da izučavam nauku o deljenju interapt linija. Dok je košmar trajao, nisam mogao da koristim računar ni za šta pametno jer se prečesto "rušio", a ipak sam morao da ga koristim, da bih proverio efekat prethodne intervencije na hardveru i softveru. Kada je sve najzad došlo na svoje mesto, počeo sam da uživam u lepotama DVD-a, da se odvikavam od pritiska na Ctrl+S posle svake otkucane reči, ali i da se pitam zašto su resursi PC-ja toliko ograničeni i zašto mogu samo da sanjam o, recimo, ugradnji Promise kontrolera koji, kako ćete videti u ovom broju, ubrzava pristup podacima na disku?
    PC računari su meteorski napredovali, pojavilo se bezbroj divnih dodataka, ali se svi oni i dalje guraju u 16 IRQ linija koje je predvideo dizajn AT-a iz 1983. Tehnologije kojima bismo prevazišli ta ograničenja već postoje, ali se sporo probijaju i, rešavajući jedne, donose druge probleme. Ipak, ako želite da širite svoj računar, dodelite mu nove funkcije i stavite ga u centar digitalnog doma budućnosti, morate potvrdno odgovoriti na "DVD pitanje", uhvatiti se u koštac sa USB i FireWire standardima i pripremiti se za mnoge promene. Na "PC"-ju je, kao i obično, da vam pomogne da učinite pravi izbor. Vidimo se 5. aprila!