H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #44 - Mart 1999

DVD regioni

   Posle svake rečenice o DVD-u slede tri rečenice u kojima se opisuju ograničenja i zaštite koje je nametnula filmska industrija. Najpre ćete se sresti sa regionalnom zaštitom, koja sprečava gledanje diskova kupljenih u dalekim zemljama...
Dejan Ristanović

    Digitalno kodiranje pokretne slike pred filmsku industriju stavlja nadu u svetlu budućnost, ali i crnu provaliju propasti. Superiorni kvalitet i niska cena medija mogu da olakšaju distribuciju filmskih hitova i povećaju zaradu, ali proizvodnja tehnički savršenih, nelegalnih kopija predstavlja košmar. Filmska industrija je i do sada imali gubitaka zbog kopiranja VHS kaseta, ali su stvari bile pod kontrolom, pošto je svaka generacija kopija bila slabijeg kvaliteta, pa bi se brzo došlo do granice koju iole posvećen filmofil nije spreman da trpi - kupite original i uživate u filmu! Kopije CD i DVD ploča su potpuno identične originalu, baš kao i kopije tih kopija, a rezultati su poznati svim autorima softvera: piratstvo koje nije moguće zaustaviti. Tu školu je filmska industrija izučila, ali izgleda ne baš do kraja: promocija DVD-a je godinama odlagana i usporavana da bi se osmislile savršene zaštite, ali se dokazuje ono što je u startu mogao reći neki pirat iz dana Spectrum-a: savršene zaštite nema, a ako računar nešto može da primi, on to može i da pošalje.

Regioni sveta

    Iako nema savršene zaštite, može se što-šta učiniti da se kopiranje oteža, ali se time otežava i regularno korišćenje. Korisniku DVD diskova je najteže da prihvati regionalnu zaštitu, tj. ideju da se filmovi kupljeni u jednoj državi ne mogu se gledati u drugim zemljama. Granularnost srećom nije tako fina, pa je svet podeljen na šest regiona: 1 je Amerika, 2 je Evropa, Japan i Južna Afrika, 3 je Istočna Azija, 4 Okeanija i Centralna Amerika, 5 Indija, Afrika i zemlje bivšeg SSSR-a, a region 6 je Kina. U DVD plejeru je kodirana oznaka regiona u kome ste ga kupili, pa ako umetnete disk iz nekog drugog regiona, dobijate poruku o grešci.


Svet u DVD regionima

    Trenutno se vodi nekoliko sudskih sporova koji osporavaju legalnost ove zaštite - zašto čovek ne bi mogao da disk, legalno kupljen u Americi, gleda na svom uređaju u Evropi? Čak ni konstruktori DVD plejera kao da ne veruju u ovaj princip, pa su (sa znanjem kompanije za koju rade ili na svoju ruku) u softver plejera ugrađivali "zadnja vrata", preko kojih se slobodno menja region. Digla se prilična prašina kada je na Internetu objavljen način da se, preko "ilegalnih" menija u koje se ulazi pritiskom na Eject, A i B pre uključenja, menja region na Akai DV-P1000 plejeru (ne pokušavajte ovo ako tačno ne znate šta radite, jer možete onesposobiti uređaj), ali izgleda da kompanija i dalje nije ukinula taj takozvani Multizone Unlock Code.

    Kada se radi o računarskim DVD čitačima, stvari su za nijansu fleksibilnije postavljene: pošto kupite uređaj, možete izabrati regionalni kod i kasnije ga menjati, ali najviše četiri puta, posle čega je on "zapečaćen". Nije jasno koji je smisao tih dopuštenih promena - ako gledate filmove sa raznih strana, brzo ćete "potrošiti" sve četiri promene, pa od njih nemate koristi, osim ako prodajete uređaj nekome u drugoj zemlji, što je gotovo neverovatno.

Softver ili hardver

    Kod računarskih DVD čitača prve i druge generacije ova regionalna zaštita je softverske prirode, pa se gotovo trivijalno prevazilazi. Postala je potpuno besmislena kada je Erwin van den Berg u svoj veoma poznati shareware program Remote Selector (preuzmite ga sa www.visualdomain.net), koji se koristi za kontrolu DVD plejera pomoću prigodnog daljinskog upravljača ili bežične tastature, ugradio funkciju promene regionalnog koda koja nije ograničena limitima.

    Proizvođači DVD-ROM uređaja neko vreme nisu reagovali, a onda su neki od njih počeli da smišljaju ozbiljnije zaštite: promene bi se upisivale u EEPROM na samom drajvu koji bi, kada se ispuni kvota, odbijao da izvrši odgovarajuću komandu. Jedan od prvih DVD uređaja na kojima je primenjena takva zaštita je Creative PC-DVD Encore, izvanredni "petobrzinac" koji smo predstavili u januarskom broju "PC"-ja. Ista zaštita je primenjena u Panasonic LF-D101 2X čitaču, 4X čitaču koji se ugrađuje u Compaq Presario računare (GD-2500) i nekim Denon modelima. Veoma opsežnu tabelu uređaja i zaštite na njima naći ćete na www.datatestlab.com, dok sa www.visualdomain.net možete da preuzmete program Drive Info, koji će proveriti vaš uređaj i javiti da li je u njega ugrađena hardverska zaštita. Pokazuje se da većina modernih 5X uređaja i dalje nema hardversku zaštitu, mada se može očekivati da ona vremenom postane univerzalna... ako poverenje u nju ne bude poljuljano.

    Razlozi za takav gubitak poverenja već postoje: zbog čestih ispravki bagova, većina današnjih uređaja koristi flash BIOS-e. U takve uređaje spadaju i DVD-ROM čitači, pa su hakeri počeli da objavljuju na Internetu razne verzije BIOS-a koje zaobilaze regionalnu zaštitu, a instaliraju se podizanjem računara u MS-DOS modu i startovanjem odgovarajućeg programčića. Ma koliko bila softverska, ovakva "hirurgija" na drajvu svakako poništava garanciju, pa se na nju nije lako odlučiti, naročito zbog toga što povratka nema, a nije lako biti siguran koji drajv zapravo imate - često se nalepnice jednog proizvođača lepe na uređaje drugog. Primera radi, u paketu Creative PC-DVD Encore najčešće stiže Panasonic SR-8583 uređaj sa hardverskom regionalnom zaštitom, ali neki noviji paketi dolaze sa Panasonic DVD5241E drajvom koji nema hardversku zaštitu (prepoznaćete ih po manje upadljivom DVD ROM natpisu u dnu maske koji je bele boje, za razliku od sličnog crnog teksta na DVD5240E drajvu) ili Toshiba SD-M1202, takođe bez hardverske zaštite. Osim toga, za patch treba znati gde je drajv priključen (prvi ili drugi IDE port, master ili slave), razmisliti šta će se desiti pod NT-om, pitati se zašto se drajv više ne predstavlja kao Creative nego kao Matshita, nadati se da se kasnije neće pojaviti problemi...

    U uslovima našeg nesređenog tržišta i pristizanja DVD ploča iz raznih izvora, mnogi će ipak pribegavati ovim nepopularnim potezima i tako možda oštetiti svoj uređaj. Kada se snabdevanje normalizuje, kupovaćemo diskove za region 2, pošto tako dobijamo i titl na hrvatskom, uz nadu da će se u budućnosti pojaviti i srpski titl na novim izdanjima. Finalna napomena za vlasnike Creative Encore 5X čitača: svakako sa www.soundblaster.com preuzmite novi DVDEWUP.EXE softver, pošto verzija dobijena sa uređajem ima bag koji onemogućava direktan pristup titlu na nekim jezicima, među kojima je i hrvatski odnosno srpski.

    Vreme će pokazati da li je uvođenje regiona zapravo bila medveđa usluga filmskoj industriji: kanali stvoreni da bi se preko Interneta distribuirale "zakrpe" koje možda i nisu nelegalne koriste se i za distribuciju programa koji isključuju MacroVision zaštitu od kopiranja i prepravke video-rekordera kojima se isključuje CGMS zaštita od kopiranja. Nadajmo se da to neće degradirati ideju DVD-a, jer je kvalitet koji ona donosi neuporediv sa svim što smo kod kuće mogli da gledamo.


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa