H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #44 - Mart 1999

366 mobilnih megaherca

   Promocijom Dixon-a, Pentium II procesora za prenosive računare, Intel je napravio presedan: najmoćniji procesor sada troši manje energije od svojih slabijih prethodnika! Zato se baterije novog Dell-ovog računara pune tek posle 3 sata rada...
dr Majkl Mijatović

    Krajem januara Intel je predstavio novog člana porodice mobilnih procesora - Pentium II koji radi na 366 MHz, do skora poznat pod kodiranim imenom Dixon. Izmene koje je ovaj procesor doneo ne završavaju se na podizanju radne frekvencije: L2 keš od 256 KB je integrisan na sam čip, uz korišćenje tehnologije koja je već isprobana na Celeron procesorima. Poređenja radi, klasični Pentium II na 450 MHz, trenutno Intel-ov vrhunski procesor za desktop računare, ima 512 KB L2 keša koji se nalazi na "susednoj" pločici i komunicira sa procesorom na polovini radnog takta, dok Celeron ima 128 KB integrisanog L2 keša koji komunicira na punoj brzini. Dixon je očito bliži "punom" Penitum-u II, a kao "mali" dodatak postignuta je i ušteda u potrošnji energije. Intel je najavio i verziju Dixon-a na 333 MHz, ali je pitanje koliko će ona biti interesantna za proizvođače računara - onaj ko troši toliko novca na vrhunski notebook, retko će težiti da uštedi pedesetak dolara nauštrb performansi.

    Dixon su odmah iskoristile firme Compaq (računar Armada 7400), Dell (računar Inspiron 7000 A366LT), Gateway (računar Solo 5150LS), IBM (računar ThinkPad 600E) i Hewlett-Packard (računar OmniBook 900). Za ove prve utiske izabrali smo Dell-ov novi adut.

Dell Inspiron 7000 A366LT

    Jedinu lošu stranu Dell-ovog novog računara vidite na prvi pogled: za današnja merila je prilično veliki i težak: 270*330*53 mm i 4.5 kilograma. Te dimenzije su posledica činjenice da je u njega stalo sve što bi vam uopšte moglo zatrebati, a pre svega 15" TFT ekran, koji je po dimenzijama vrlo blizu klasičnim 17" CRT ekranima koji se koriste na najvećem broju računara u firmama. Veće dimenzije dozvolile su i tastaturu koja se približava stonim računarima, što je Dell dopunio izuzetnim kvalitetom tastera, koji prevazilazi njihove (i inače visoke) standarde.

    U kućištu je posebno dizajnirana matična ploča na koju je ugrađen novi procesor, 64 MB memorije (proširivo do 384 MB), grafička kartica ATI Rage LT Pro 2X AGP sa 8 MB SGRAM-a i sva ostala vezna logika. Procesor je vizuelno znatno manji od prethodnih mobilnih Pentium-a II, ali je taj utisak varljiv, jer su se ranije u istom (znatno većem) kućištu nalazila dva (nešto) manja čipa: procesor i sekundarni keš. Dixon je, sa svojih 20.6 miliona tranzistora, zapravo gotovo tri puta složeniji od prethodnika.

    2X DVD čitač je deo standardne opreme - umesto njega možete utaći flopi disk, ako vam on ikada zatreba, ili IOmega Zip drajv, koji nije uključen u osnovnu cenu. I pored impresivnog procesora, dekompresija slike se obavlje hardverski, uz pomoć čipova specijalno ugrađenih na matičnu ploču. Ovo garantuje izuzetan kvalitet reprodukcije DVD filmova na punom ekranu ili na televizoru, sa kojim ćete povezati računar preko S-video porta. Odmah pored njega je i izlaz za surround zvučnike: na samom računaru imate dva zvučnika, čiji je kvalitet skroman, ali zadovoljavajući ako treba gledati neki film u vozu ili hotelu. Notebook računari su očito uspeli da "osvoje" velike ekrane, ali bi veliki zvučnici ipak bili pretežak luksuz.

    Kada svemu tome dodate hard disk od 8 GB, interni V.90 (56 K) modem, dva PCMCIA slota, Windows 98, Office 97 i performanse koje za oko 15% prevazilaze sličan Dell-ov notebook u kome je 300 MHz Pentium II, dobijate ponudu kojoj je zbilja teško odoleti. "Tačka na i" jeste mogućnost da računar, uz svu potrošnju 15-inčnog ekrana, velikog diska i DVD-a, radi bez punjenja baterija 2 časa i 55 minuta. Zbilja, za 3500 dolara teško očekivati išta više... osim ako imate strpljenja da sačekate najpre Pentium III, koji će biti promovisan u San Hoseu 26 februara, a onda i Pentium III za prenosive računare, koji će stići kasnije tokom godine...


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa