PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 

Sadrzaj
Sadrzaj

42 
Čitajte uporedni test mobilnih telefona, prikaz računara čija cena ne prelazi protivvrednost 1500 DEM a mogu se nabaviti na našem tržištu, uporedni test grafičkih programa, pregled top 50 strana na YU Web-u, zatim o velikim SCSI diskovima, 5X DVD čitaču, novim laserskim štampačima, softverskim DVD plejerima, finalnoj beta verziji Internet Explorer-a 5, programima MS Money 99, Delphi 4, ArtLantis Render, translaciji adresa kod priključenju mreže firme na Internet, projektu Millicent...
Specijalni dodatak je, po tradiciji, štivo uz koje ćete provesti prijatne praznike: sakupili smo 14 priča naših saradnika, koje se bave igrama, od Spectrum-a i Commodore-a, do današnjeg Quake-a. Umesto prikaza igara, na stranicama ovog dodatka pronaćićete zanimljive storije o ljudima i računarima...

    Dve hit teme hardverskog bloka su prikaz računara koji se mogu nabaviti na našem tržištu i uporedni Test konfiguracijatest mobilnih telefona. 13 velikih domaćih firmi poslalo je konfiguracije čija cena (sa monitorom) ne prevazilazi protivvrednost 1500 DEM, a mi smo izabrali najbolje, za razne primene. Test mobilnih telefona obuhvata analizu ponude na domaćem tržištu: isprobali smo i uporedili dvadesetak telefona, na čelu sa "poslednjim krikom mode", Dolby - konacno standardmalom Nokiom 8810. Čitaćete i prikaz novih, velikih SCSI diskova, prvog 5X DVD plejera, nastavak pregleda palmtop računara, test tri nova laserska štampača iz ekonomske klase, pregled UPS-ova poznate firme American Power Conversion kao i tradicionalni vodič za kupovinu novogodišnjih računarskih poklona.

    Centralna tema softverskog bloka je uporedni test nove generacije grafičkih programa - "suprotstavili" smo Corel Draw 8, RhinocerosAdobe Illustrator i Macromedia FreeHand 8. Čitajte i prikaz finalne beta verzije Internet Explorer-a 5, upoznajte Delphi 4, ArtLantis Render 3.02, program za animaciju Rhinoceros, softverske DVD plejere (uz dobar procesor, uštedećete novac zamenjujući MPEG karticu programom), Microsoft Money 99, uslužne programe i multimedijalne naslove...

    Blok posvećen komunikacijama je u Sezamova novogodisnja igraznaku izbora najboljih 50 domaćih Web strana - naši urednici su GSM Mania '99obišli YU segment globalnog informatičkog autoputa i izdvojili lokacije koje svakako treba posetiti... i često se na njih vraćati. Pišemo i o translaciji adresa (NAT) kod povezivanja lokalne mreže na Internet, projektu MilliCent koji obećava mogućnost plaćanja malih iznosa preko Web-a i sajtovima koje treba posetiti dok se pripremate za zimovanje.

    Programeri će čitati o pisanju dodataka koji unapređuju integrisano okruženje Visual Basic-a, kao i nastavak serije tekstova o garbage collection tehnikama u Javi i drugim programskim jezicima.

    Specijalni dodatak je, po tradiciji, štivo uz koje ćete provesti prijatne novogodišnje i božićne praznike: ovoga puta tema su YU Web TOP 50igre koje su obeležile razvoj kućnih i personalnih računara. Sakupili smo 14 priča naših saradnika, koje se bave igrama za S druge strane OfficeaSpectrum, Commodore, Amstrad i PC, hakerskim dogodovštinama, igrama u velikim računskim centrima i mnogim drugim temama. Sve se završava u vremenu današnjem, igrom Quake. Nije nam, naravno, bio cilj da prikazujemo stare i nove igre, već da ispričamo zanimljive storije o ljudima i računarima...

Narucite brojeve PC-ja

    "PC #42" se od ponedeljka, 28. decembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 40 dinara. Istog dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 45 dinara. Broj možete naručiti i preko weba.

Rec urednika
Dejan Ristanovic


    Nedavno sam, lutajući Internetom, na www.microsoft.com/billgates naišao na zanimljivu seriju tekstova u kojima Bil Gejts odgovara na pitanja korisnika. Jedno od pitanja je glasilo: "Kada bih otputovao vremeplovom 20 godina unazad, u vreme kada je Microsoft počinjao, i pokazao vam današnji laptop, kako biste reagovali?" Gejtsov odgovor je možda neočekivan: "Bio bih zadivljen mogućnošću putovanja kroz vreme i zainteresovan za laptop... Ne verujem da bi pioniri računarstva bili zbilja iznenađeni kompjuterima koji su nastali u devedesetim: računari su postali brži, memorija veća, dimenzije manje, ali sve je to pitanje skaliranja. Nije bilo suštinskih prodora".
    Ove konstatacije se veoma lepo mogu primeniti i na godinu koju upravo ispraćamo: iako nam je ona donela niz novih procesora i svežu verziju Windows-a, suštinskih tehnoloških prodora nije bilo. Ipak, dočekali smo jedan, među korisnicima uvek neobično popularan, efekat skaliranja: cene su pale, i to signifikantno. Još 1997. je ozbiljno uzdrmana desetogodišnja navika da dobar računar (od Apple-a II do Pentium-a II) košta 5 do 6 hiljada maraka, a tokom 1998. je, pre svega promocijom Celeron procesora, cena dobrog računara pala ispod 1500 maraka. To je, kako u svetu tako i kod nas, učinilo računare pristupačnim širem krugu korisnika, ali i nametnulo nove zahteve koji se svode na jednostavnije rukovanje: što je uređaj skuplje plaćen, to će njegov vlasnik biti spreman da uloži više truda da bi bolje iskoristio svoju investiciju... i obrnuto. Tokom 1999. godine videćemo kako će se nova generacija poslovnog softvera prilagoditi novoj generaciji korisnika.
    Još neposrednija posledica pada cena je činjenica da je postalo isplativije kupiti nov računar nego dograđivati postojeći. Zato smo u ovom broju "PC"-ja, posle dužeg vremena, testirali kompletne konfiguracije raspoložive na našem tržištu - verujem da ćete, ako ste odlučili da sebe za Novu godinu obradujete računarom, svakako naći ono što vam je potrebno. Ako ste zadovoljni postojećim računarom, možda ćete poželeti novi mobilni telefon, štampač, DVD ili neku drugu "sitnicu" o kojoj pišemo u ovom broju. Čak i ako kupovine odlažete za sledeću godinu, nadam se da će vam januarski "PC" doneti mnoštvo korisnih i zabavnih sadržaja, kao što je izbor najboljih 50 domaćih Web strana ili tradicionalni specijalni dodatak o starim, dobrim vremenima. Provedite prijatne novogodišnje i božićne praznike i... vidimo se 5. februara!