K o m u n i k a c i j e
PC home - osnovna strana
PC #42 - Januar 1999

50 najboljih

   Prošlo je 12 meseci od prethodnog izbora top 50 domaćih Web prezentacija. Trudićemo se da taj izbor postane tradicionalan: u novogodišnjem broju predstavljamo "50 naj" mesta na YU trasi globalnog informatičkog autoputa...
Aleksandar Petrović

    U računarskom svetu vreme, rekli bismo, prolazi tri do pet puta brže od "normale" - razlika u odnosu na stanje od prošle godine je jasno vidljiva. Mnogo je više registrovanih domena (oko 2000), a još je veći stvarni broj sajtova, pošto dosta firmi počinje od prezentacije smeštene u neki od poddirektorijuma servera sa već registrovanim domenom. Polako prestaje navika zakupljivanja internacionalnih (.com, .net) domena za domaće sajtove, što je praksa koju svakako treba pozdraviti. Raduje i značajan porast broja sajtova sa .cg.yu sufiksom - sve je više servera u Crnoj Gori čiji se sadržaj izdvaja dobrom organizacijom i zanimljivim sadržajem.

YU Web - Top 50

    Svaka lista ima svojih nedostataka, a nismo želeli da ulazimo u puko brojanje glasova datih nekoj stranici, već smo pokušali da obiđemo što više domaćih sajtova na Internetu i izdvojimo stranice koje bi mogle privući pažnju domaćih surfera, pre svega informacijama i sadržajem. Sa zadovoljstvom primećujemo da su informacije i sadržaj na velikoj većini sajtova "upakovani" u profesionalno dizajniranu formu. Sve predstavljene stranice su dostupne svakom posetiocu Interneta - nismo uzimali u obzir sajtove, ili delove sajtova koji su bilo kojim vidom autorizacije zatvorene za anonimnog korisnika. Pomenimo i činjenicu da poredak u našoj listi ne igra nikakvu ulogu i da su sajtovi grupisani tematski, a ne po kvalitetu.

1
Oficijelna prezentacija Beograda
www.beograd.org.yu

    Listu su sastavili urednici časopisa "PC", uz veliku pomoć posetilaca sajtova www.sezampro.yu i www.pcpress.co.yu, koji su slali predloge. Za neku sledeću priliku ostavljamo komercijalne stranice domaćih računarskih firmi, koje su standardno veoma kvalitetne, kao i stranice političkih organizacija. Kao i prošlog puta, u izbor nisu ušle lične prezentacije, što je bila možda i najteža odluka - ličnih prezentacija ima zaista mnogo, ali se one mnogo ređe menjaju i teško je uočiti trenutak kada lična prezentacija postane "napuštena" i samim tim neinteresantna za ovakvu listu.

   Nadamo se da ćete se lepo zabaviti i informisati dok budete obilazili 50 najboljih jugoslovenskih sajtova koje smo izabrali, a ako vaš favorit nije na listi, ne oklevajte: pošaljite mail na adresu pc@pcpress.co.yu, možda ćete ga naći na ovom istom mestu naredne godine!

Internet i pretraživači

2
Cafe del Montenegro
www.cafemontenegro.cg.yu

www.beolink.co.yu

Bez prezentacije firme BeoLink sastavljanje ovog pregleda najboljih YU stranica bi u najmanju ruku bilo otežano. Na ovom sajtu ćete, uz ostalo, naći linkove na stranice svih domaćih provajdera (samo u Beogradu ih ima 15), a posebna poslastica je spisak svih registrovanih domena u Jugoslaviji, Hrvatskoj i Sloveniji.

www.cg.yu

Prezentacija firme Internet Crna Gora na startnoj strani nudi najnovije vesti iz sveta računara i nauke, linkove na prezentacije crnogorskih gradova, veze ka drugim sajtovima... Informacije dopunjava atraktivan i efikasan dizajn.

www.mse.cg.yu

Montenegro Search Engine je najvećim delom usmeren na katalogizovanje crnogorskih stranica ali, za razliku od YuSerach servisa, nije hermetički zatvoren - na njegovim stranicama ćete naći i linkove na poznate strane sajtove. Ovaj servis je relativno mlad - već sada predstavlja dobru osnovu za pretraživanje .cg.yu prostora, ali ne sumnjamo da će u budućnosti nuditi još sadržaja posetiocima.

5
Online časopis posvećen domaćoj muzici
www.yumusicweb.co.yu

www.pretraga.co.yu

Bez obzira da li ste Internet početnik ili iskusan surfer, nikako ne bi trebalo da preskočite ovu stranicu. Naučićete kako se koriste Internet servisi za pretraživanje, ali i kako da vašu stranicu predstavite nekom od tih servera. Na stranici se nalazi još dosta zanimljivog sadržaja, a moguća je pretplata preko liste na sjajan on-line časopis.

www.sezampro.yu

Pored konferencijskog dela otvorenog samo za pretplatnike, SezamPro posetiocima nudi bogat i raznovrstan sadržaj: proverite šta je novo na televiziji, u bioskopima ili pozorištima, obavestite se o najnovijim dešavanjima u svetu mode, pročitajte intervjue sa gostima SezamCafe-a i postavite pitanje sledećem gostu. Lične prezentacije Sezamovih korisnika svakako ne treba propustiti, a odnedavno je "u pogonu" i Quake server - uz odgovarajući plug-in za vaš browser možete pogledati ko je u igri i eventualno se pridružiti.

www.telekomunikacije.co.yu

Zanimljive činjenice o telekomunikacijama na jednom mestu: pogledajte frekvencije TV i radio stanica, prijavite se na mailing listu, informišite se o načinu tarifiranja fiksne i mobilne telefonije...

11
Velika lepeza sadržaja
www.sezampro.yu

www.yu

Yugoslavia Infomap je profesionalno dizajnirana prezentacija koja, uz sitnice popularne na Internetu (npr. odbrojavanje do 2000. godine) nudi obilje informacija. Centralno mesto zauzima katalog domaćih stranica, a vredi pogledati i kursnu listu (zvaničnu, u produkciji Beobanke), prognozu vremena i "živu sliku" Beograda. Ako ste student VPŠ-a, možete se informisati o rezultatima ispita, a vredi pomenuti i mogućnost otvaranja besplatnog e-mail naloga.

www.yusearch.com

Neke stvari se nisu promenile u odnosu na prošlu godinu: YuSearch je i dalje definitivna referenca za pretraživanje YU Web stranice. Različite kategorije sajtova su razvrstane u prepoznatljivom Yahoo! stilu, sadržaj je kompletno dvojezični (srpski i engleski - podrazumevani jezik je engleski), a postoji i mogućnost traženja osobe preko e-mail adrese. Linkovi ka stranicama sa aktuelnim vestima upotpunjuju ponudu ovog sajta koji zaslužuje da bude početna stranica domaćih Web surfera.

Računarske stranice

8
Naučite kako da to što tražite brzo i nađete...i da budete brzo pronađeni
www.pretraga.co.yu

www.download.cg.yu

Preko glave su vam sve češća zagušenja Internet veza po svetu, zbog kojih prenos najnovije verzije vašeg omiljenog alata traje čitavu večnost? Možda je bolje da fajl potražite na Download Zone-u, prvom jugoslovenskom "skladištu fajlova". Sajtu se nema šta zameriti - ažuran je, lepo dizajniran, pored najpotrebnijih alatki ima i zbirku desktop tema, popularne mp3 fajlove, kao i top listu najtraženijeg softvera. Čak i dizajn podseća na neke od poznatijih download sajtova.

www.exxtreme3d.co.yu

Exxtreme 3D je stranica koju ćete posećivati iznova i iznova, ako u vama postoji makar mrvica interesovanja za računarske igre. Nema boljeg mesta za obaveštavanje o novim igrama, varanjima za njih, najavama kada će se šta pojaviti kod nas... Tu su i linkovi na "svetske" igračke sajtove, a posebna draž je mogućnost da iz prve ruke saznate u kom domaćem klubu možete naći željeni CD. Eto nečega što ne mogu da pruže strani sajtovi!

www.quake.co.yu

Quake groznica odavno drma ceo svet. Igranje Quake-a na uobičajeni način (prelaženjem nivoa) je zanimljivo, ali "prava stvar" je mrežna igra. Kod nas je već otvoreno nekoliko Quake servera na kojima se danonoćno odigravaju krvavi virtuelni obračuni, a dočekali smo i prvu stranicu posvećenu mrežnom Quake-u. Informišite se o serverima i parametrima potrebnim za ulazak u arenu, preuzmite najnoviju verziju zakrpa i ekipno pucajte na neprijatelje...

13
Atraktivno dizajniran site sa obiljem sportskih informacija
www.sport.co.yu

www.romiram.co.yu

Sajt koji bi bez mnogo problema mogao da bude pretočen u "papirni" časopis, Rom i Ram je nastao kao produžetak radio emisije da bi nastavio samostalni život. Prikazi softvera, hardvera, igara... Samo su neki sadržaji koje možete videti na ovom mestu. Sve je začinjeno novim tehnologijama prikaza i multimedijom.

www.tips.co.yu

"Prvi računarski Web magazin" je počeo kao skromna zbirka saveta za upotrebu popularnih programa, da bi kasnije premašio početnu ideju i postao pravi on-line časopis. Grafika, DTP, programiranje, dizajn... Skoro da nema oblasti iz koje se ne može pročitati nešto zanimljivo, a tu je i mailing lista koja će vas podsećati da se sadržaj promenio i da je vreme za novu posetu.

Časopisi

www.beograd.com/sk

Posle dosta vremena, jedan od najstarijih računarskih časopisa u Jugoslaviji dobio je svoju prezentaciju. Sadržaj stranice prati dešavanje aktuelnog izdanja, a kako "Svet Kompjutera" dosta prostora posvećuje računarskim igrama, evo pravog mesta na kojem se možete obavestiti o tom segmentu računarskog tržišta.

15
Od male zbirke saveta do pravog online časopisa
www.tips.co.yu

www.mikro.co.yu

Prezentaciju časopisa "Mikro" krasi profesionalni dizajn: pažnja je posvećena aktuelnom izdanju, vodiču kroz Web i linkovima ka preporučenim shareware programima, a to je i mogućnost pretplate na mailing listu ili naručivanja nekog od izdanja Mikro Knjige.

www.pcpress.co.yu

Na prezentaciji časopisa koji upravo čitate možete pročitati nekoliko članaka iz poslednjeg (papirnog) broja, brojne članke iz prethodnih brojeva, pretražiti bazu tekstova i autora, obavestiti se o specijalnim izdanjima PC Press-a, stupiti u kontakt sa ljudima koji stvaraju časopis, ali i pročitati uputstva o tome kako napisati tekst za "PC" i tako postati naš saradnik...

www.vreme.com

Jedan od najuticajnijih političkih nedeljnika u našoj zemlji od januara bi, prema najavama, trebao bi da kompletan sadržaj papirnog izdanja preseli i na Internet, ali samo za pretplatnike. Ne brinite - svi posetioci sajta će i dalje moći da pogledaju izbor iz najzanimljivijih tekstova o aktuelnoj političkoj situaciji.

Kultura

www.artmagazin.co.yu

On-line časopis posvećen savremenoj umetnosti koji ažurno prati dešavanja na našoj sceni. Ne nedostaju ni intervjui sa domaćim i stranim umetnicima i kritičarima, a prava poslastica je detaljan adresar jugoslovenskih umetnika.

9
Online biblioteka srpske kulture
www.rastko.org.yu

www.knjiga.com

Sajt napravljen sa jasnim ciljem da na jednom mestu objedini događanja koja se tiču domaće književnosti. Knjiga.com je mesto na kom se, osim novih izdanja književnih časopisa (neki od njih u PDF formatu, kako se ne bi izgubio originalni izgled) i biografija poznatih autora, možete obavestiti o različitim književnim nagradama, kao i novim izdanjima na domaćoj sceni.

www.kolarac.co.yu

Zadužbina Ilije Kolarca se predstavlja domaćoj i stranoj Internet javnosti jednostavnom ali informativnom prezentacijom. Tu je kratka Kolarčeva biografija, ali i spisak događanja koji očekuju posetioce ovog zdanja: koncerti, kursevi, predavanja...

www.rastko.org.yu

"Projekat Rastko" bi lako mogao da postane najznačajnija stranica na YU Internetu, barem kada je o kulturi reč. Radi se o on-line biblioteci srpske kulture, sa čijim početnim koracima imamo priliku da se upoznamo. U vreme eksplozivnog rasta Interneta, kada se praktično ne zna šta će se dešavati sutra, a sledeća godina je daleka budućnost, osvežavajuće je pročitati da tim autora ima planove za tri godine unapred. Želimo im mnogo uspeha u radu na ovom projektu!

www.renoir.org.yu

Sajt posvećen čuvenom francuskom slikaru Renoaru. Pored biografije i galerije, moguće je glasati za omiljenu Renoarovu sliku i preuzeti nekoliko reprodukcija u elektronskoj formi koje će lepo izgledati kao pozadina desktop-a. Malo upozorenje: stranica je napisana na engleskom jeziku.

www.tosiro.co.yu

Čitali ste "Malog Princa"? Obnovite gradivo na ovoj adresi: jednostavna prezentacija je u potpunosti posvećena Sent-Egziperijevoj knjizi. Uz (prevedeni) tekst podeljen na poglavlja, mesto na prezentaciji su našle i originalne ilustracije.

Sport

www.fsj.co.yu

Fudbalski savez Jugoslavije se Internet auditorijumu predstavio u zaista lepom svetlu - na profesionalno dizajniranoj prezentaciji se mogu pročitati informacije vezane za reprezentaciju, prvu i drugu ligu, kup, pa i istorija fudbala u našoj zemlji... Ostaje samo pitanje čudne adrese - otkud FSJ pod komercijalnim domenom?

6
Vaša Oaza na webu
www.oaza.co.yu

www.osj.org.yu

Odbojkaški savez Jugoslavije već dugo ima prezentaciju koja se odlikuje korektnim i sažetim sadržajem o našoj reprezentaciji. U vreme odigravanja Svetskog prvenstva u Japanu, sajt je naprosto eksplodirao - na ovoj adresi se moglo naći zbilja sve o "plavima". Iako je Svetsko prvenstvo završeno, svratite i pretplatite se na mailing listu - uskoro će nova takmičenja, nove informacije, nove statistike, novi uspesi...

www.partizan.co.yu

FK Partizan se predstavlja izvanredno urađenom prezentacijom - na ovoj adresi naći će se sve što zanima pravog "grobara". Tu su informacije o klubu, trenerima, igračima, bogata zbirka fotografija (svaki izveštaj o utakmici je propraćen fotografijom), a uskoro bi trebalo da proradi i on-line butik, naručivanje navijačkih rekvizira preko Interneta.

www.sport.co.yu

Ovaj on-line sportski časopis "pokriva" sva aktuelna sportska dešavanja, često se mogu pročitati intervjui sa igračima i sportskim radnicima kojima i posetioci mogu postaviti pitanje. Tu je i mogućnost pretplate na mailig listu...

www.yuba.org.yu

Bez obzira na činjenicu da se o dešavanjima u našem najtrofejnijem sportu možete informisati praktično na svakom koraku, za praćenje aktuelnog prvenstva Jugoslavije u košarci preporučujemo posetu oficijelnom sajtu Winston YUBA lige. Kako smo već navikli pregledajući slične stranice po belom svetu i na ovoj se mogu naći svi rezultati do sada odigranih utakmica, ažurne statistike, predstavljanje timova, rasporedi narednih kola...

Vesti i informacije

www.b92.net

Radio "B92" je dovoljno poznat da ga ne treba posebno predstavljati, a na svojoj prezentaciji (bolje rečeno, jednoj od svojih prezentacija - ima nekoliko, na raznim adresama), pored servisa vesti, objavljuje i informacije o akcijama u kojima učestvuje, od kojih je daleko najvažnija mreža ANEM, kao i predstavljanje ljudi zaduženih za stvaranje programa. Naravno, moguće je slušati B92 na bilo kojoj tački planete do koje dopire Internet posredstvom RealAudio linka.

7
Odbojkaški savez Jugoslavije
www.osj.org.yu

www.blic.co.yu

Pregledajući Internet prezentaciju lista Blic imate osećaj da čitate papirno izdanje; sve je tu - od najnovijih vesti, preko TV programa, feljtona, pričica o zdravlju, humora, do sadržaja večernje epizode serije "Dosije X"... Pored uobičajenog HTML-a, "Blic" možete da čitate i u PDF formatu.

www.fonet.co.yu

Osnovana 1994. godine, agencija "FoNet" se brzo nametnula kao izvor kvalitetnih informacija. Vesti ove agencije možete naći i na njenom matičnom sajtu, a ako vam je nešto prethodnih dana promaklo, tu je dobro organizovana arhiva u kojoj se nalaze vesti za protekle dve godine.

www.srbija-info.yu

U pokušaju da promeni medijsku sliku o Srbiji, Ministarstvo informisanja je nedavno pokrenulo ovu stranicu. Na klasičan, lepo dizajniran sajt se redovno slivaju ažurne informacije, a trenutna udarna tema su vesti o događajima na Kosovu.

Zabava

www.agitprop.co.yu/irp-web

"Indeksovo Radio Pozorište" je, posle mnogo godina postojanja, dobilo i svoju zvaničnu prezentaciju, kao deo sajta marketinške agencije "Agitprop", koju vodi jedan od bivših tekstopisaca, Lazar Bošković. Podsetite se na dane kada su nas Indeksovci zasmejavali kroz tekstove, zvučne i video zapise...

14
Prva modna agencija na webu
www.modeltattoo.co.yu

www.bgclubing.co.yu

Ne znate gde da izađete večeras? Ako su vam računar i modem pri ruci, preporučujemo da posetite BG Clubing, propratite lepo urađenu šetnju kroz Beogradske klubove i, na osnovu njihovog programa, odlučite koje od "in" mesta zaslužuje vašu pažnju...

www.cafemontenegro.cg.yu

Cafe del Montenegro je jedan od najambicioznije zamišljenih sajtova na YU Internetu. Na pitanje čime se bavi odgovor bi bio "svime" i ne bi bio pogrešan... Jednom rečju, to je on-line kafić u kome se raspravlja o svemu i svačemu - svako će naći barem nešto što ga interesuje!

www.dv.co.yu/sfbay

Iako se (na žalost) retko osvežava, SF Bay zaslužuje da po drugi put dobije mesto u izboru 50 najboljih jugoslovenskih sajtova - radi se o maloj biblioteki domaćeg SF-a. Svaki od tekstova možete da preuzmete i čitate u miru, ne plaćajući za to vreme Internet vreme i telefonske impulse.

www.e-zine.co.yu

Uz e-zine stoji i naslov "totalni fanzin", a sadržaj je raznolik: od recenzija stripova, preko intervjua, do vodiča kroz beogradska "mesta za izlazak", ali na drugačiji način od BG Clubbing-a. Redovni pratilac svakog broja je odabrana pesma u Real Audio formatu.

12
Serbian Café
www.serbiancafe.com

www.modeltattoo.co.yu

Prezentacija agencije Model Tatoo omogućava zainteresovanima da se prijave na kurseve za manekene, pogledaju malu školu šminke i istoriju mode na ovim prostorima... A kada se umorite od tolikog čitanja, red je da se odmorite - za katalog modela ove agencije se slobodno može reći da predstavlja melem za oči.

www.serbiancafe.com

Jedno od prvih "virtuelnih sastajališta" naših ljudi u belom svetu, Serbian Cafe i danas pleni svojim sadržajem. Sajt je pun raznorodnih sadržaja - od prognoze vremena, do horoskopa i intervjua sa poznatim (i nepoznatim) ličnostima. Serbian Cafe je jedno od prvih mesta koje treba posetiti u potrazi za "našim" sajtovima po Internetu.

www.vans.org

Prezentacija distributerske kuće Vans predstavlja sve ono što se od ovakve firme i očekuje - obilje informacija o filmovima koje Vans distribuira.

www.yumusicweb.co.yu

Za Yu Music Web je fantastičan on-line časopis posvećen domaćoj muzici. Ovde ćete pročitati recenzije najnovijih izdanja, intervjue sa poznatim licima ali i slušati muziku putem real-audio linkova. Poseban kvalitet je i verovatno najkompletniji katalog izdanja domaćih diskografskih kuća.

www.yutechno.com

Lepo zamišljena i profesionalno realizovana, YuTechno prezentacija je prava slika naše tehno scene. Osim obaveštenja o prošlim i budućim događajima, na sajtu se može naći i DJ vodič, kao i tekstovi vezani za tehno kulturu, slike sa tehno žurki, pa čak i softver uz koji ćete se oprobati u stvaranju tehno muzike.

Ostale prezentacije

www.beograd.org.yu

Oficijelna prezentacija našeg glavnog grada. Lepo dizajnirana i prepuna informacija zaslužila je, kako se to ponosno ističe, da bude preporučena i od strane velikog Yahoo!-a. Ako živite u Beogradu, ne propustite priliku da se informišete... i uzgred dobijete besplatne bioskopske ili pozorišne karte.

3
Jugoslovenska industrija oružja na webu
www.yugoimport.co.yu

www.garden.co.yu

Isključite računar, odmorite se, osvrnite se oko sebe, napunite prostor u kome živite zelenilom, opustite se... A onda ponovo uključite računar i krenite na ovaj sajt, posvećen gajenju cveća i biljaka uopšte.

www.kotor.com

Jedan od retkih crnogorskih sajtova sa .com sufiksom, prezentacija grada Kotora, uspeva da na jednom mestu sakupi sve relevantne podatke o gradu, uključujući i mapu, istoriju, lokalne vesti...

www.mali-oglasi.co.yu

Od nekoliko stranica koje se bave Internet (malim) oglašavanjem, izdvojili smo ovaj. Oglasi su podeljeni po temama, omogućeno je njihovo pretraživanje, uz mogućnost ostavljanja besplatnog malog oglasa do 150 reči.

www.oaza.co.yu

Oaza je prava Internet svaštara u najlepšem smislu te reči - sajt koji ne treba zaobići! Na njegovim stranama ćete naći sadržaje vezane za muziku, film, kulturu... Posebno je zanimljiv segment posvećen domaćoj muzici - između ostalog, uživali smo slušajući Real Audio pesme sa oba albuma sastava Eva Braun i rezervisali karte za koncert Đorđa Balaševića...

www.seismo.cg.yu

S obzirom na sve što je preživela u poslednjih nekoliko decenija, nije čudno što Crna Gora živi u stalnom oprezu kada su zemljotresi u pitanju. Sajt Seizmološkog zavoda Crne Gore objasniće razloge za tu opreznost - možda ljudi ne osećaju sitna pomeranja tla, ali kratak pogled na neki od mesečnih izveštaja i mapa za poslednji godinu dana će pokazati da seizmička aktivnost itekako postoji.

vreme.yunet.com

Oficijelna stranice Yunet Weather Team-a, tima sastavljenog od dvojice meteorologa koji su pobedili na takmičenju meteorologa iz cele Evrope. Posetite njihovu prezentaciju i obavestite se o snegu koji (ne) predstoji...

www.yugoimport.co.yu

Jedna od najinteresantnijih stranica u ovom pregledu, ne zbog dizajna (koji je svejedno odličan), već zbog teme - iza ne baš mnogo asocijativnog naziva krije se prezentacija naoružanja Vojske Jugoslavije. Iako je prezentacija očigledno namenjena stranim kupcima, domaći zaljubljenici u naoružanje će itekako uživati u izloženoj materiji...


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa