H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #42 - Januar 1999

Vreme za novi računar

   Komponente i nadogradnje su lepa stvar, ali povremeno je racionalnije zameniti čitav računar. Da bismo pomogli onima koji su odlučili da provedu predstojeće praznike uz novi PC, testirali smo 13 reprezentativnih konfiguracija koje se nude na našem tržištu.
Aleksandar Veljković

    Uvek nas zanima sa čime se kupac susreće kada se obrati domaćim dilerima hardvera u nameri da kupi novu konfiguraciju. Više puta smo čuli da je lepo što u "PC"-ju dajemo prikaze kvalitetnih komponenti, ali da se na našem tržištu u konfiguracijama pojavljuju i delovi koji baš ne zaslužuju epitet "kvalitetni". Uistinu, ako malo zavirite u oglase, naročite one u neračunarskoj štampi, uočićete mnoštvo ponuda iz čijih formulacija je očigledno da se štedelo na kvalitetu. Da li je domaći kupac osuđen na večitu borbu sa polufunkcionalnim kompjuterima?

Jednačina jeftinoće

    U pokušaju da odgovorimo na ovo pitanje, najpre smo pokušali da procenimo koja bi suma novca garantovala optimalan odnos cena-kvalitet-performanse. Nakon opsežnih konsultacija, došli smo do "idealne" cifre od 1500 maraka (dinarska protivvrednost) - manje od toga je rizično, a više nepotrebno za većinu kupaca. Uputili smo poziv širem krugu domaćih firmi da nam dostave konfiguraciju iz svoje redovne ponude, sa jedinim uslovom da se uklope u navedeni limit. Rezultat je 13 računara koje smo dobili na test.

    Pristigle konfiguracije mogli bismo da podelimo u dve grupe: jedni su insistirali na tome da ponude izvanrednu osnovu za buduća proširenja, dok su drugi nastojali da maksimizuju trenutnu funkcionalnost i praktičnu upotrebljivost isporučene konfiguracije. U prvom slučaju obično je birana BX ploča, koja nudi najveće mogućnosti nadogradnje jačim procesorom. Naredni Intel-ov procesor, Katmai, će se umetati u Slot 1 podnožje, pa se treba nadati da će BX ploče moći da ga prime. Ipak, korišćenje BX ploče je u mnogim slučajevima "plaćeno" manjom količinom memorije, manjim diskom ili slabijim monitorom.

2
MD & Profy

    Zagovornici suprotnog pristupa nastojali su da optimizuju svaku komponentu za maksimalnu trenutnu funkcionalnost, štedeći gdegod to ne ide na uštrb performansi, kako bi se ponudilo više memorije, brži procesor, modem, veći disk ili kvalitetniji monitor. Ne možemo ni jedan ni drugi pristup oceniti kao "ispravniji", jer njihova smislenost pre svega zavisi od vaših ambicija sa kupljenom konfiguracijom: ako nameravate da, čim skupite još malo novca, pojačavate računar, lakše ćete sa pomiriti sa idejom da deo potencijala novog kompjutera privremeno ostane neiskorišćen (sa Celeron procesorom BX ploča ne znači vam više od LX ili EX ploče, barem ako se držite proizvođačke specifikacije za procesor). Ako želite da ono što sada kupite od samog starta bude maksimalno efikasno, svrsishodnije je obratiti pažnju na konfiguracije koje vam, uz EX i LX ploče, nude moćniji ostatak sistema.

Ostali faktori odlučivanja

    Obradovalo nas je to što su sve konfiguracije pretežno sastavljene od komponenti sa jakim imenom. Većina matičnih ploča su naši stari znanci sa testova (obično je reč o onima koje su dobijale najviše ocene), pa ne čudi što su se sve konfiguracije u radu besprekorno ponašale, pokazale savršenu stabilnost i dale vrhunske rezultate. Plodovi sistematskog insistiranja na vrhunskoj ploči upravo su pred nama: Microstar i Chaintech su očigledno najpopularniji. Pošto smo i u domenu grafičkih kartica imali prilike da se sretnemo sa imenima poput Matrox-a, ATI-ja i Diamond-a, očigledno je da u prodajnim programima domaćih firmi sve manji procenat čine anonimni proizvodi sa Dalekog Istoka.

Novogodišnje nagrade

    Izdvojiti najbolje od 13 izvanrednih nikad nije bilo teže, a pitanje je i koliko je "pravedno" prema onima čije besprekorne mašine naprosto nisu uspele da se nametnu nekim detaljem. Ipak, nadamo se da smo uspeli objektivno da ocenimo svaku kategoriju i dodelimo nagrade: PC preporuku za najbolju i najfleksibilniju konfiguraciju, priznanje Veoma dobra kupovina za računar koji je zauzeo drugo mesto, priznanje Najkompletnija ponuda za konfiguraciju koja obezbeđuje najviše bez ikakvog razmišljanja o proširenjima, nagradu za Vizuelni identitet kao i specijalnu nagradu za Tipičnu konfiguraciju.

    Za prikaz računara, tabele i ostale informacije pogledajte januarski broj časopisa "PC".


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa