PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 

HARDVER

Pentium II prvenci
April, maj i jun su tradicionalno uzbudljivi meseci kada se radi o procesorima - dr Majkl Mijatović pregledao je prve Pentium II računari.
Kako mama kaže
Matična ploča je centar računarskog sveta - nema dobrog računara bez dobre i brze matične ploče. Zato njen izbor, ni za Bojana Petrovića, nije lak zadatak...
Potpuna multimedija
Mnogi najavljuju razne vidove saradnje računara i ostatka "kućne zabave", ali Packard Bell ne sedi skrštenih ruku... Ispred Voje Gašića obreo se jedan od novih modela.
Windows na dlanu
Koliko je "teška" minimala Windows instalacija? Nešto preko 400 grama, tvrdi Jovan Bulajić posmatrajući palmtop računar HP 300LX
Potpuno modularan
Aleksandar Veljković je CTX EZ Book, bez mnogo premišljanja, svrstao u sam vrh ponude notebook računara koje je prethodnih meseci testirao...
Brže od najbržeg
Performanse CD-ROM čitača rastu iz meseca u mesec, a Bojan Petrović razmatra SDX tehnologiju firme Western Digital, koja daje nadu da će ta ubrzanja biti i iskorišćena...
Majstori sinhronizacije
Najprijatnije iznenađenje na megatestu monitora za Voju Gašića bili su Samsung modeli. Da je reč o ozbiljnom nastupu, svedoči i najnovija serija...
Boje na vašem stolu
Niska cena, tih rad, solidan kvalitet ispisa i kolor izlaz učinili su ink-jet štampače veoma popularnim. Branko Nikitović pregledao je novu generaciju...
Milijardu bita u sekundi
Nakon koaksijalnih, na red su došli optički kablovi i bakarne parice. Berislav Todorović opisuje buduće gigabitne Ethernet mreže...
Dva nova Zyxel-a
Zyxel je i u našim krajevima poznat po proizvodnji veoma kvalitetnih modema. Pavle Peković pregledao je novu seriju 28800 i 33600 bps modela.
Pazi, ptičica!
U fotografskim radnjama, sada zatičemo samo priučene devojke... i ponekad Voju Antonića. Svraća li tamo zbog devojaka, ili ipak zbog mikroprocesora u savremenim foto mašinama?
Prvi utisci
Među zanimljivostima sa hardverske scene izdvajamo Panasonic-ov 24-brzinski CD-ROM čitač koji, uprkos brzini - sve čita...
Logička sonda (II)
Šemu i funkciju logičke sonde sa analizatorom Voja Antonić je opisao u prethodnom broju, a sada su na redu praktična pitanja samogradnje.

SOFTVER

Memphis - Windows 98
Svake godine po jedan Windows 95... Do Emina Smajića je stigla Developers Release verzija Windowsa 98 pod radnim imenom Memphis.
Borland Delphi 3.0
Borland-ov najpoznatiji RAD alat doživeo je još jedno izdanje, ovoga puta usmereno prema Web programiranju. Dejan Ristanović isprobao je finalnu beta verziju.
Čime da te složim
Istorija DTP-a je i istorija PC računara. Ekipa saradnika časopisa "PC" suočila je Adobe FrameMaker 5.11, PageMaker 6.5, Corel Venturu 7 i QuarkXPress 3.32. Koji od njih omogućava da, uz minimum truda, pripremite knjigu koja će dobro izgledati?
AutoCAD za mašince
Nemačka kompanija Genius je vodeći proizvođač modula za mašinsku struku u AutoCAD okruženju. A ta tema veoma zanima Slobodana Lazića...
Predeo svetlosti
Iako se za radiosity algoritam znalo i ranije, Lightscape je prvi program koji koristi njegove prednosti. Stevan Josimović opisuje rezultate.
Studio za prave programere
Developer Studio je sledeća reč Microsoft-a na polju programerskih alata, smatra Dejan Jelović i prikazuje najvažniju komponentu, Visual C++ 5.0.
Obezbedite NT
Slobodan Ljubišić će vam pomoći da instalaciju NT-a učinite bezbednijom.
U susret verziji 8
Oracle će u junu predstaviti verziju 8, zasnovanu na NCA konceptu. Bojan Zanoškar ju je dugo očekivao...
Od ideje do baze
Dragan Sretenović predstavlja odličan CASE alat za projektovanje informacionih sistema, Oracle Designer 2000.
Pišem kao što govorim...
Upotreba ćiriličnog pisma na PC računarima često je skopčana sa brojnim problemima: Bojan Stojanović piše o Type 1 ćiriličnim fontovima.
Uslužni programi
Jovan Bulajić posvetio je pažnju sitnicama koje omogućavaju bolje arhiviranje, katalogiziranje i pregledanje sadržaja vašeg kompjutera.
Virus za ovo leto
Dugo se na (anti)virusnoj sceni nije događalo ništa posebno. Kristijan Lazić se baš zabrinuo da će ostati bez posla, a onda su vodeće antivirusne kuće počele da objavljuju ne baš prijatne podatke...
Dan posle
Pobeda šahovskog programa Deep Blue u meču protiv svetskog šampiona Garija Kasparova dirnula je Bojana Stojanovića...
Koktel multimedije
Šetnju cedetekama Aleksandar Veljković počinje u srednjevekovnom zamku, onda ide na kauč psihoanalitičara, pa šeta svetom, svraća u muzej savremene umetnosti i na kraju peče picu. Prijatno!

KOMUNIKACIJE

Nove linije i usluge
Petnaest novih dial-in linija i dvostruko ubrzanje Internet linka zaokružuju jednu važnu fazu razvoja Sezama Pro...
Internet na guranje
Magična reč kada je u pitanju Internet poslednjih meseci je push tehnologija. Aleksandar Petrović istražuje šta se krije iza ovog noviteta.
Betom na betu
U prošlom broju predstavljena je prerelease verzija Internet Explorer-a. Vlada Ćalić zavirio je i u protivnički tabor i pogledao Netscape Communicator 4b4.
Riznica znanja
Kažu da je Internet ogromna riznica znanja, ali ćete se brzo uveriti da do tog znanja nije lako doći... osim ako znate da tražite, kao Aleksandar Petrović.
Nauka i Internet
Nekada su naučnici slali poštom kartice, sa molbom da im autor pošalje kopiju rada. Jelica Protić takvu karticu je dobila samo jednom - od tada sve teče preko Interneta.

PROGRAMIRANJE

Rokovnik programera
Važna komponenta programa je njegovo stalno usavršavanje. Nenad Batoćanin razmatra problem instalacija novih verzija.
Mali, manji, najmanji...
Vašem programu nedostaje dobra rutina za sortiranje? Maja Vilus ovog meseca predstavlja klasična rešenja.
Superračunari i kompajleri
Verovatno su svi već čuli čuli za Cray ili neki sličan superkompjuter. Zorana Budimlića zanimaju pre svega superkompajleri za ove računare.
Primenjene bitmape
Došlo je vreme da se pozabavimo primenom bitmapa pod Windows-om. Ivica Nikolić nastavlja svoju seriju tekstova...
Explorer za programere
Sklapanje računara je tako lako, vajka se Milan Maksimović - sakupiš komponente, utakneš ih, zatvoriš kućište i - gotovo. Kad bi i programeri mogli tako...
Boot sa CD-ROM-a
Dejan Batić sistem ne mora da podiže samo sa diska ili diskete, već i sa CD-ROM-a: brzo, pouzdano, višesistemsko i zaista praktično!

AKTUELNOSTI

IBM i njegove deonice
Bob Đurđević je nedavno postavio jedno zanimljivo pitanje prvom čoveku IBM-a. Odgovor nije bio baš deskriptivan, ali se iza njega kriju brojne implikacije...
Vesti
Šta sprema Novell
Šta o budućnosti misli Michael Chang, jedan od vodećih Novell-ovih sistem inženjera, proverio je Zoran Cvetković...
Promocija Pentium-a II
Jelena Rupnik baš je iznenađena: Intel je zakupio omanju salu u Komonvelt institutu, poslužio novinare čajem i sitnim kolačima i... predstavio Pentium II.
COMDEX u britanskoj verziji
Engleska verzija COMDEX-a, jednog od skupova najznačajnijih za strateška planiranja, održana je po drugi put. Tamo je bio Nebojša Vasiljević.
Kompjuterska putešestvija
Svet se svakim danom smanjuje - komunikaciona infrastruktura je toliko napredovala da razglednicu iz Vašingtona Zoran Kehler može da napiše sedeći u Džakarti!
Osmeh umesto gužve
Beogradska prolećna smotra računarske tehnike pokazala je Milanu Bašiću da smo na prekretnici razvoja domaćeg tržišta...

KOMENTAR


RUBRIKE

Trinarni kompjuter?
To što se brojni sistem sa osnovom tri ne pominje baš često, ne znači da Voja Antonić ne sme da ga primeni.
A gde je Start?
Odabrani bajtovi ovog meseca počinju jednim pravim kuriozitetom: jeste li znali da se Start meni može pomeriti... ili čak ukloniti? Tu su, naravno, i mnogi drugi korisni saveti koje je sakupio Emin Smajić.
Operacija na tački plutanja
U jednom domaćem časopisu pre deset godina ovako je preveden izraz floating point operation. Da nismo mnogo napredovali svedoče najnoviji primeri sa vedre strane računara...

SPECIJALNI DODATAK

Linux
Linux, verzija UNIX-a u javnom vlasništvu, ne privlači više pažnju samo onih koji bi hteli da, na PC računaru, upoznaju UNIX, već predstavlja veoma ozbiljnu osnovu komunikacionih servera i drugih umreženih računara. Instalacija Linux-a se, nažalost, ne završava ni brzo ni lako kao instalacija Windows-a, što veoma otežava prve dane.
 Mario Vodopivec pokušava da pomogne: na 32 strane ove knjižice naći ćete detaljno uputstvo za pripremu i particionisanje diska, instalaciju Linux Slackware 3, konfigurisanje modema i mreže, kao i spisak najčešće korišćenih komandi Linux-a, sa sintaksom i opisima. Ukratko, sasvim dovoljno da bez mnogo muke počnete!
CD-ROM
Uz svaki primerak junskog "PC"-ja dobijate CD-ROM sa 650 MB (pun skoro do zadnjeg bajta) zanimljivih prezentacija i probranog softvera.
 Sponzori ovog projekta su firme Western Digital i Adacom, pa ćete na CD-u pre svega naći njihove prezentacije, sa mnogo dragocenih tehničkih podataka o Western Digital diskovima i drugoj opremi iz programa firmi koje Adacom zastupa: IOmega, Soyo, Number Nine, kao i detaljno uputstvo za povezivanje i upotrebu Adacom računara, sa mnogo slika i drugih priloga. Pažljivi čitaoci će u okviru ove prezentacije pronaći i anketu, čijim popunjavanjem konkurišete za vrednu nagradu.
 Na CD-u je, naravno, i prezentacija PC Press-a, praćena ne samo ličnim prezentacijama saradnika, već i arhivom sa podacima o tekstovima objavljenim u svim našim prethodnim brojevima - začas ćete pronaći informacije o željenom tekstu. Iz svakog od novijih brojeva časopisa odabrano je po par tekstova, koji su u integralnom obliku (tekst i slike) uključeni u prezentaciju.
 Biblioteka programa u javnom vlasništvu obuhvata blizu 300 MB probranog softvera za Windows 95 i 3.11. Opredelili smo se za sav softver potreban za priključenje na Internet, razna proširenja operativnih sistema (service pack-ovi za Windows 95 i NT, drajveri za grafičke kartice, ploče i diskove itd) kao i uslužne Windows programe.
 Tu su, naravno, i zabavni sadržaji: inserti iz legendarnih domaćih filmova (Balkan ekspres, Ko to tamo peva, Maratonci, Marš na Drinu...), shareware verzija igre Quake, scenariji i razni editore za ekrane, fontove, ličnosti i druge spodobe koje se javljaju u ovoj popularnoj igri.

PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa