PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

41

Hardver

Intel: sledećih pet godina
Majkl Mijatović
Intel je nedavno publikovao svoj "rokovnik" - kada da očekujemo sledeće procesore, i kakvi će oni biti? Počinjemo od 32-bitnih modela, da bismo stigli do 64-bitnog Merced-a, i njegovog naslednika koji nosi ime McKinley.
Pentium II u pokretu
Dejan Ristanović
Nova generacija prenosivih računara stigla je i kod nas: ASUS P6300 ima Pentium II, izuzetan TFT ekran, dobar zvuk i modularan dizajn... Može li on u svemu da zameni stoni računar?
Na ravnom ekranu
Zoran Životić
Uz sve veće ekrane idu i sve manji stolovi. Da li je rešenje ravni monitor, kao što je Samsung SyncMaster 531TFT? Koliki je, kakvu sliku daje, kako ga podesiti i... kad će se naći nadomak vašeg pogleda!
Tajna niske cene
Aleksandar Veljković
Suočeni sa ograničenim budžetom, korisnici se često opredele za najjeftiniju matičnu ploču... Analizirali smo taj segment tržišta u potrazi za najpovoljnijim ponudama.
Dobro i(li) jeftino
Aleksandar Veljković
Nova generacija 3D kartica sjajno se razvija: iznenadićete se kada saznate da "kartica vaših snova" ne mora da bude skupa: izaberite Voodoo Banshee, Savage, Creative Riva TNT Blaster i Acorp Intel 740.
ISDN centrale
Danko Jevtović
Nema efikasnijeg proširenja telefonskih kapaciteta vaše firme od ISDN priključka. Posle toga, potrebna vam je još samo dobra centrala, koja integriše ranije analogne linije i ISDN priključke, ostavljajući mesto i za dalju ekspanziju. Testirali smo ISDN centrale firmi Panasonic i Bosh.
Za inč više
Branko Nikitović
Veliki monitori su u trendu, a izbor na tržištu je veoma dobar. Uz malo pažnje, naći ćete ono što vam je potrebno... i dostupno. Možda neki od DTK, IBM, NEC, Nokia, Samsung ili Sony monitora koje smo testirali.
Faktor brzine
Aleksandar Šušnjar
Iako je kod CD-a pouzdanost najvažniji parametar, proizvođači akcenat stavljaju na brzinu... Stigli su 32X čitači, koje smo pažljivo testirali.
U znaku lasera
Milan Četić
Samsung ML-7000 i HP LaserJet 1100 su prijatno osveženje: svaki će u svojoj klasi sigurno zaoštriti oštru borbu na tržištu.
Novosti iz ink-jet sveta
Milan Četić
Ink-jet štampači predstavljaju jedan od najbržih segmenata rasta kompjuterske industrije, za šta su svedoci i tri nova HP modela.
Može li brže?
Đorđe Grujić
Bogdan Ristivojević
Za moderne CAD aplikacije ni jedan računar nije dovoljno jak - uvek može brže! Isprobali smo ArchiCAD na nekoliko konfiguracija, kako bismo na ovaj način rangirali procesore i kompjutere.
Lični digitalni asistent
Kristijan Lazić
Palmtop računari brzo su postali neophodni pomoćnici poslovnim ljudim. Predstavljamo 3Com Palm III, Philips Nino, Casio Cassiopeia E-10, Compaq 2010c, GeoFox-One i Sharp ZQ-570.
Grafika na podu, autobusu i zgradi
Darko Staničić
Reklame velikih dimenzija nisu nikakva novost, ali kako se one štampaju? Potreban je poseban uređaj, poseban papir i posebne folije... ipak, postupak nije ni komplikovan, ni dugotrajan a rezultati su izvanredni.
Prvi utisci
uređuje Voja Gašić
Agfa Snapscan 1212 skener, Centra 2066bx računar, Citizen CIJ 660 štampač, MaCase zvučnici, PowerSurge mrežni filter, 56K modemi i Quantum EX disk.

Softver

Windows 2000
Vlada Ćalić
Pred nama je druga beta verzija NT-a 5, ujedno i poslednja u čijem se imenu javlja NT - od sada će se operativni sistem zvati Windows 2000. Šta, osim novog imena, nudi Microsoft-ov operativni sistem za XXI vek?
Skok od osam milja
Bojan Stojanović
Novi Illustrator 8 potvrđuje da je Adobe sinomim za rafiniranost i vrhunski kvalitet. Detaljno smo ga testirali.
Tihi osvajač
Bojan Stojanović
Wright Design 2.0 je pravo osveženje u ponudi profesionalnih alata za crtanje i obradu fotografija: on integriše rad sa vektorskom i bitmapiranom grafikom.
Svet oko mene
Đorđe Grujić
Kako preneti atmosferu i izgled nekog mesta iz fizičkog u digitalni svet? Jedan od odgovora je LivePicture PhotoVista.
Dodaci za Lightwave
Stevan Josimović
Veliki broj plug-in-ova pretvara Lightwave u vrlo snažan alat, ravan daleko skupljim konkurentima.
Temelj programiranja
Vladimir Ilić
Miroslav Pavlović
Dobar temelj je najvažniji osnov stabilnosti zgrade, a to važi i za programiranje - Rational Rose će učiniti da temelj vizuelnog modeliranja bude čvrst.
Ujedinjeni fontovi
Bojan Stojanović
OpenType nije samo unija TrueType i Type 1 fontova, već temeljno redizajniran koncept koji će izmeniti našu predstavu o fontovima. Što je najlepše, podržavaće ga Windows 2000.
Multimedijalni Hilandar
Gradimir Joksimović
Povodom proslave osam vekova Hilandara, na našem tržištu su se pojavile dve multimedijalne prezentacije velikog srpskog manastira.
Poslovanje u Windows-u
Nenad Batoćanin
Najzad se pojavljuju knjigovodstveni programi koji rade u Windows okruženju. Testirali smo InesWin.
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Add/Remove Pro, Nuts & Bolts, Registry Crawler, Xara WebStyle i nova verzija ZOC klijenta.
Multimedija
uređuje Emin Smajić
Webster's World Encyclopedia, Encarta World Atlas 99, An Odyssey of Discovery: Living Science, Great Italian Painting

Komunikacije

SezamPro za 1999.
Dejan Ristanović
SezamPro je proslavio treći rođendan (a ujedno i devetogodišnjicu projekta Sezam) žurkom u SezamCafe-u, ali i ukidanjem limita, predstavljanjem novih mogućnosti i Quake serverom.
Load balancing Internet servera
Berislav Todorović
Saobraćaj ka Internet serverima postaje sve gušći, što direktno pogađa ne samo servere, več i komunikacione linkove. Šta učiniti?
Frame relay mreže
Tatjana Ševo
Frame relay mreže su u svetu postale prihvaćen standard u oblastima javnih, korporacijskih i privatnih mreža.
Planeta u Mreži
Miloš Nikolić
Satelitske komunikacije su u trendu i to ne može da mimoiđe ni Internet - projekat Teledesic, u kome učestvuje i Microsoft, stvoriće priličnu gužvu na nebu...
Raj za Delphi programere
Jovan Sedlan
Problemi Delphi programera su standardni - kako uraditi ovo, ili ono... Ima li odgovora na Internetu?
Svet na dva točka
Vesna Milošević
Sređen motocikl star preko 50 godina uvek je privlačio poglede i mamio uzdahe, ali posedovanje dvotočkaša je nešto više - to je poseban način života, oblačenja, razmišljanja... i Interneta.

Programiranje

Kopirajući skupljači smeća
Zoran Budimlić
Već smo opisali metode za skupljanje "smeća" koje su jednostavne za implementaciju, ali pate od nekih nedostataka... Predstavljamo još neka rešenja.
3D motori koji jure
Nikola Sivački
Crystal Space spada u bolje freeware 3D Engine koje možete naći na Internetu. Upoznajmo principe na kojima je zasnovan.

Aktuelnosti

Vesti
uređuje Milan Bašić

Komentari

Back Orifice hara
Dejan Ristanović
Back Orifice je prava tempirana bomba koja, ako ste zaraženi, omogućava bilo kom zlonamernom hakeru u svetu da radi šta god hoće sa vašim računarom. Zaštitite se!
Unisys u ekspanziji
Obećanje novog Unisys-ovog direktora o smanjenju dugovanja ispunjeno je godinu dana pre nego što je planirano. Tako se ovaj gigant vraća profitabilnom rastu...
Bob Đurđević

Razglednice

Prečicom do 2000.
Jelena Rupnik
Windows NT 98 šou, održan početkom novembra u Londonu, predstavljao je priliku da se na jednom mestu vide najnoviji proizvodi i usluge namenjeni NT tržištu.
Pozdravi sa severa
Zoran Kehler
Na putu od Sankt Petersburga, preko Estonije, Rusije, Kazahstana, do Indije i Tajlanda, naš saradnik osmatra Internet vokmen, mikro browser, ali i jedan neobičan jubilej...
Sajam na drugoj strani Dunava
Milan Bašić
Jesen je bila, barem kada su računarski sajmovi, izuzetno burna. Posle novosadskog sajma, vreme je da se sumiraju utisci...

Rubrike

Metronom
Bojan Petrović
Izlog knjiga
uređuje Emin Smajić
Don't Panic Internet 98, Internet za prezauzete, Pod lupom... Adobe Photoshop 5, Vodič kroz Windows 98, Windows 98 tajne i Word 97 za prezauzete
Office bajtovi
Dragan Grbić
Odabrani bajtovi
uređuje Emin Smajić
Vedra strana računara
Iako čuvena Encarta 95 nije ni znala za reč Internet, danas već možete da ponesete e-mail sa sobom, nalepite poštansku marku na Internet adresu, a ako upišete neki računarski kurs, možda ćete spasti svoje potomstvo od opakih Internet gangstera...

Specijalni dodatak

Visual Basic 6 - vodič za korišćenje
Ivan Sekulović
Najpopularniji programski jezik stigao je do verzije 6. Naučite da ga koristite: posle kratkog podsećanja na osnove bejzika (tipovi podataka, promenljive, kontrolne strukture, procedure i funkcije), prelazimo na kreiranjt maski, pisanje koda, obradu događaja, rad sa gotovim kontrolama, izradu sopstvenih kontrola i Internet aplikacija, baze podataka i multimedijalne sadržaje...