S o f t v e r
PC home - osnovna strana
PC #41 - Decembar 1998

Multimedijalni Hilandar

   Povodom proslave osam vekova Hilandara, na našem tržištu su se pojavile dve multimedijalne prezentacije ovog srpskog manastira. Iako su posvećene istoj temi, razlikuju se kako po sadržaju, tako i po pristupu.
Gradimir Joksimović

    Osam vekova Hilandara je veliki jubilej srpske istorije, koji obeležava smiraj XX veka. Tim povodom predstavljamo dve multimedijalne prezentacije ovog svetilišta. Izdavačke kuće "Studio A" i "Multimedia" su, svaka na svoj način, pokušale da upoznaju korisnika kako sa samim manastirom, tako i sa istorijom i kulturom srpskog naroda. Iako oba naslova imaju dodirnih tačaka, može se slobodno reći da se radi o izdanjima koja se suštinski razlikuju, kako po sadržaju tako i po pristupu i tematskom opredeljenju. Zahvaljujući tome ovi programi se mogu proglasiti kompatibilnim i sasvim se lepo nadopunjuju, pa ćemo ih prikazati odvojeno.

800 godina Hilandara

1

   "800 godina Hilandara" je naslov multimedijalne monografije firme "Multimedia". Program je nastao na osnovama monografije "Hilandar" Dimitrija Bogdanovića, Dejana Medakovića i Vojislava J. Đurića ("Jugoslovenska revija", 1978. godine). CD se odlikuje opštim kulturno-istorijskim pristupom i filozofskim razmatranjima vezanim za ljude i događaje koji prate istoriju Hilandara. Multimedijalnog materijala ima manje nego što bismo očekivali: oko 300 ilustracija, dvadesetak minuta video materijala i 10 različitih muzičkih zapisa. Najveću vrednost CD-a čini preko 300 strana teksta iz pera akademika koji su potpisali monografiju "Hilandar".

    Celokupan materijal podeljen je na nekoliko segmenata. Tu je mapa Svete Gore, kao i veoma zanimljiva interaktivna skica poluostrva, sa koje se može aktivirati slajd šou sa fotografijama svih svetogorskih manastira. Pored kratke uvodne storije, o manastirima ispod Atosa daleko opširnije govori "Priča o Svetoj Gori", u hipertekst formatu, sa manjim brojem linkova koji pozivaju slike i dodatna objašnjenja.

2

    U okviru dela o umetničkom blagu Hilandara možete pregledati sve slike i kompletan video i zvučni materijal. Kvalitet slika je na granici zadovoljavajućeg, a tek po neka od njih ima mogućnost uvećanja. Istorija, umetnost i pismenost i književnost su razvrstane na tri vremenska perioda, a obradi je pristupljeno enciklopedijski. Obimi tekstova su solidni, a tekst prate linkovi na slike (koje se mogu uvećati) i dodatna objašnjenja.

    Poneka zamerka bi se mogla uputiti tehničkim rešenjima u programu, koji ostavlja utisak nedorađenosti. Takvom utisku doprinose i bagovi u upravljačkom interfejsu, kao i skroman sistem za pretraživanje. Neobično je i to što je Help fajl sa objašnjenjem ikona i gedžeta izdvojen iz programa i dat kao kratak dokument u root direktorijumu CD-a, što ga čini teže pristupačnim.

Sveta Gora i Nemanjići

   "Sveta Gora - Osam vekova Hilandara i loza Nemanjića" je program koji nosi blagoslov i pečat Hilandarskog sveštenstva. Iako donosi manje informacija od prethodnog naslova, ovaj CD je tehnički superiorniji - korisnički interfejs je bolje osmišljen i realizovan. Tek ovde se uočava važnost smart prozora, u kome se automatski ispisuje funkcija ikone iznad koje se nalazi pointer.

3

    O najvećoj duhovnoj riznici srpskog naroda i ovde se govori kroz nekoliko poglavlja. Za prvi kontakt sa programom ponuđena je interaktivna mapa Svete Gore, sa obeleženim manastirima. Članci o manastirima imaju daleko više hipertekst linkova nego u prvom programu. Tekstovi obiluju arhaičnim pojmovima, čija objašnjenja možete naći u okviru azbučnika koji je izdvojen kao posebna opcija. Mnogo pažnje je posvećeno samom manastiru i njegovoj prebogatoj umetničkoj riznici: posebno su izdvojene prezentacije arhitekture i slikarstva, koje kroz više podopcija pokrivaju kompletno blago Hilandara.

4

    Svaki predmet je predstavljen slikom koja se može uvećati i propratnim tekstom koji pruža dodatna objašnjenja. Izdvajamo i sekciju o lozi Nemanjića, koja obuhvata najznačajnije vladare iz perioda od Stefana Nemanje do Cara Uroša. Pored fresaka vladara, date su i mape Srbije iz odgovarajućeg perioda; šteta što nema više istorijskih informacija o Nemanjićima i srpskoj državi iz vremena pre najezde Turaka. Interesantan je i segment programa koji govori o hilandarskim čudima, bunaru Svetog Save, Simeonovoj blagorodnoj lozi i čudotvornim ikonama. Na kraju, tu je i katalog solunske izložbe, tačnije spisak hilandarskih eksponata prikazanih na izložbi "Blago Svete Gore", koja je održana u Solunu 1997. godine.

Korisne adrese:
  800 godina Hilandara:
    Centar Group, Žitomislička 32, Beograd
    tel: 011/509-022 i 011/3340-513.
  Sveta Gora - Osam Vekova Hilandara i loza Nemanjića:
    Aetos, Kraljevića Marka 9, Beograd
    tel: 011/182-320 i 011/185-270.


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa