K o m u n i k a c i j e
PC home - osnovna strana
PC #41 - Decembar 1998

SezamPro za 1999. godinu

    SezamPro je proslavio treći rođendan (a ujedno i devetogodišnjicu projekta Sezam) žurkom u SezamCafe-u, ali i ukidanjem limita, predstavljanjem novih mogućnosti i, verovali ili ne, Quake 2 serverom na adresi quake.sezampro.yu.
Dejan Ristanović

    Prošlo je već devet godina od 11. novembra 1989. kada je zvanično počeo sa radom prvi Sezam, ali i gotovo tri godine od početka komercijalnog rada on-line sistema SezamPro. Rođendani su uvek prilika za proslavu, pa su se Sezamovci 13. novembra (da, u petak 13.) okupili u SezamCafe-u da porazgovaraju, razmene ideje, surfuju Internetom... pa i da upoznaju ljude sa kojima godinama komuniciraju jedino elektronskom poštom i na Web stranicama.

Poziv bez limita

SezamCafe
Petak, 13. - žurka za deveti
rođendan Sezama

    SezamPro je iskoristio priliku da korisnicima pokloni i nešto više od proslave: počev od 14. novembra, ne postoji limit dužine seanse (do sada je svaki poziv bio ograničen na 70 minuta). To znači da korisnik može čitavu dnevnu kvotu vremena (2 sata punog pristupa Internetu ili više, ako je pretplatnik firma) da iskoristi u istom pozivu. Oni kojima je potrebno i više od toga, mogu da dokupe Extra sate i tako na vezi ostanu koliko god im je potrebno. Za firme je posebno atraktivna mogućnost da pri prijavljivanju na sistem navedu parametar @auto i tako ne razmišljaju o vremenu: trošiće dnevnu kvotu dok je ima, a onda automatski preći na Extra vreme. Naravno, kada dokupljeno Extra vreme bude gotovo iscrpljeno, Sezam će ih automatski upozoriti odgovarajućom e-mail porukom.

    Za udobniji i brži surf se, uz link "Telekoma Srbije" koji se upravo ovih dana širi na 4 Mbps, brine i novi Sezamov proxy server, cache.sezampro.yu:80, koji sada radi na znatno moćnijoj hardverskoj platformi. Najbolje je da proxy automatski konfigurišete: u Internet Explorer-u otvorite View / Internet Options / Connection, kliknite na Automatic Configuration i unesite http://www.sezampro.yu/cache/cache.pac. Time će proxy biti uključen dok pristupate SezamuPro, a u slučaju poziva drugog provajdera, automatski će se isključiti.

    Nisu zaboravljeni ni korisnici koji sistemu pristupaju konzolno: ukinut je limit broja članova u grupi, što znači da sada korisnik može da osnuje po tri privatne konferencije kojima će pristupati isključivo korisnici koje sam uključi u njih. Postoji čak i mogućnost da nekim od tih korisnika da status suvlasnika grupe, čime dobijaju prava slična vlasničkim.

    Iz temelja je izmenjen i sistem za pretraživanje baze korisnika, čime su postignuta dva cilja. Pre svega, omogućeno je korisnicima da daleko efikasnije (praktično trenutno) pronađu korisničko ime sagovornika i pročitaju podatke koje je on napisao o sebi (tzv. resume korisnika). Osim toga, onemogućeno je masovno prikupljanje podataka o svim korisnicima sistema, kako bi se zaštitila njihova privatnost i izbegli sve češći slučajevi slanja spam mail-a kojim se korisnicima nude proizvodi i usluge koje oni nisu tražili. Za sada se novom sistemu za pretraživanje korisničke baze pristupa iz konzolnog režima, komandom USERS, ali će on ubrzo biti pristupačan i kroz Web interfejs - posetite sezam.sezampro.yu.

Za časove dokolice

SezamCafe
Site under destruction
quake.sezampro.yu

    Osim informacija koje možete da primenite u poslu kojim se bavite, SezamPro se oduvek trudio da ponudi i zabavne sadržaje. Odskora u te sadržaje spada i trenutno najpopularnija višekorisnička igra: Quake II. Sredinom novembra probno je proradio Sezamom Quake server, na adresi quake.sezampro.yu (194.106.173.61). Dovoljno je da pokrenete Quake na svom računaru, izaberete mrežnu opciju i povežete se na pomenutu adresu, pa ćete biti u prilici da okušate svoje borilačke i strateške veštine sa drugim korisnicima SezamaPro. S obzirom na dobre, direktne linkove prema drugim domaćim sistemima (Beotel, Telekom Srbija, akademska mreža...), očekuje se da će i njihovi korisnici imati odlična ping vremena do Sezama i da će biti dobri partneri (bolje reći protivnici) u Quake-u.

    Ukoliko korisnici pokažu interesovanje za ovaj vid zabave, razmislićemo i o instalaciji servera za druge višekorisničke igre, a svakako će biti i turnira, nagrada za najbolje... za sve informacije, posetite www.sezampro.yu/quake/.


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa