S o f t v e r
PC home - osnovna strana
PC #41 - Decembar 1998

Svet oko mene

   Kako preneti atmosferu i izgled nekog mesta iz fizičkog u digitalni svet? Jedan od odgovora je LivePicture PhotoVista.
Đorđe Grujić

1
Radni prostor programa PhotoVista

    Šetajući po Mreži, sigurno ste naišli i na neko od mesta koje se bave virtuelnim turizmom. Prošetali ste, recimo, Pompejima (ili Marsom) na sajtu koji se zove LostWorlds, ili ste se osvrtali sunčanim Pikadilijem u potrazi za prijateljima koji kasne, a sa kojima komunicirate ICQ-om. Posle takve šetnje, poželećete da i sami podelite iskustvo omiljenog mesta sa Web populacijom. Za takav poduhvat je dovoljan digitalni foto aparat... i PhotoVista.


2
Uvoz sirovog materijala

    Do skora su samo korisnici Mekintoša, zahvaljujući QuickTime tehnologiji, imali zadovoljstvo da lako i brzo prave VR sadržaje. Iz nekog od softvera koji to automatski rade, ili od digitalnih, ili skeniranih klasičnih fotografija, mogli su da "sašiju" panorame, povezuju ih i sklapaju. Kompanija RealSpace, a onda i LivePicture, donela je te pogodnosti i korisnicima PC-ja na Windows platformi. PhotoVista je alatka koja, za svega 69 dolara, donosi velike mogućnosti i svakome ko ume da pritisne okidač foto aparata pruža priliku da kreira virtuelni svet ili prenese stvarni svet na neku Web stranu, CD ili lokalni disk.

Kako se radi


3
Izbor objektiva

   Prvi korak je fotografisanje: sirovi materijal mogu biti i renderovane slike, ali o tome malo kasnije. Osnovna namena programa PhotoVista je stvaranje panoramskih slika od niza pojedinačnih. U zavisnosti od toga koji objektiv imate na foto aparatu i da li je format vaših fotografija vertikalan (Portrait) ili horizontalan (Landscape), trebaće vam određen broj fotografija koje se delimično preklapaju. Da bi preklapanje bilo precizno, poželjno je koristiti stativ sa horizontalnom podelom u stepenima, mada se softver ne "buni" ni ako ste "škljocali" iz ruke, naravno pod uslovom da vam je ruka sigurna.


4
Izbor vrste panorame

    Ako koristite objektiv od 24 mm na klasičnom Leica formatu, za Landscape panoramu koja obuhvata pun krug biće vam potrebno osam fotografija, po jedna za svakih 45 stepeni. Ako je vaš foto aparat digitalan, sledeći korak je ubacivanje slika u modul PhotoVista. Ako nije, sledi skeniranje - najbolje sa slajda ili negativa, jer se kod izrade fotografija dešava da se gama pomeri dovoljno da se PhotoVista zbuni, pa se vide "šavovi" u konačnom proizvodu.


5
PhotoVista u akciji

    Kada su vaše fotografije u digitalnom obliku, složite ih u folder sleva nadesno i reći programu PhotoVista gde se materijal nalazi. Naravno, treba da izaberete punu ili delimičnu panoramu, definišete korišćeni objektiv i izaberete cilindričnu, sfernu ili kubnu projekciju. Ako niste koristili objektiv od 20 mm i Portrait format, ostanite pri cilindru - ugao koji zahvata vaš objektiv nije dovoljan da gledate previše gore ili dole.


6
Panorama u izradi

    Panorama se pojavljuje posle klika na taster Stitch - PhotoVista će fotografije preklopiti, izobličiti kako treba, spojiti ih u široki JPG i automatski "napisati" IVR fajl, koji omogućava da taj JPG gledate RealSpace (sada se zove LivePicture) viewer-om. Naravno, plug-in za Netscape i Microsoft browser-e se podrazumeva. Ceo proces ne traje ni pet minuta, a vašu panoramu, ako vam je računar dovoljno jak, možete da pretočite i u screen saver.

A šta će mi to?


7
Prvi pogled

   Da odgovorimo pitanjem - zašto pravite svoju Web stranu? PhotoVista omogućava, ilustracije radi, da svima pokažete svoju omiljenu sobu ili plažu (eto, na primer, ja...) a postoje i poslovne primene. Ako vaš posao ima bilo kakve veze sa prostorom, možete prikazati enterijere i parkove koje ste projektovali ili izveli, stanove koje prodajete ili izdajete, svoj salon automobila, nameštaja, sanitarije, kamena, pločica ili bele tehnike, pa i koristiti panoramu kao pozadinu za rendering novog projekta vile za nepoznatog investitora. Jednom rečju, sve što ne možete da prikažete jednom slikom, prikazaćete panoramom. Ako slika govori hiljadu reči, panorama govori sve jezike! U usko stručnom smislu, kolege arhitekti mogu programom PhotoVista-a napraviti sjajan portfolio na Web-u. Panoramu lokacije možete ubaciti kao pozadinu u ArchiCAD, ArtLantis, 3D Studio VIZ da bi vaš model živeo svoj virtuelni život u svom budućem okruženju.


8
Vrste projekcija

    Da se vratimo na rendering - ako izrenderujete potreban broj slika, s obzirom na podešeni objektiv kamere vašeg rendering softvera, i date ih programu PhotoVista kao sirovi materijal, dobićete panoramu. Rezultat će često biti i bolji nego kada koristite fotografije, jer se neće desiti da vam oblak pređe preko sunca baš na sedmoj i osmoj fotografiji.

    PhotoVista, koju možete besplatno probati, ima onoliko primena koliko korisnici imaju ideja - posetite www.LivePicture.com, i proverite. Skoro sam siguran da ćete, kao i ja, ubrzo zaključiti da 69 dolara za takvu alatku zaista nije mnogo.

9
Miriste: Gotova panorama

    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa