PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 Sadrzaj broja Udarna tema hardverskog bloka je megatest matičnih ploča - Bojan Petrović je "zaplenio" sve nove ploče koje su se pojavile na Sajmu tehnike i drugim majskim manifestacijama i uporedio njihove mogućnosti, odgovarajući pored ostalih i na pitanje vredi li uložiti u upgrade na TX Maticne ploce ploču. U ovom broju objavljujemo i test prva tri računara zasnovana na Pentium II procesoru, uporedni test ink-jet štampača najnovije generacije, prikaz Packard Bell-ovog računara koji integriše televizor, radio, kućni kontrolni centar i druge komponente, opis nove serije Samsung monitora, prvi pogled na Hewlett-Packard-ov "mini PC" koji radi pod Windows CE operativnim sistemom kao i prve informacije o novoj tehnologiji Ethernet mreža, koje obezbeđuju prenos Narucite PC gigabita podataka u sekundu. Među prvim utiscima naći ćete i prikaz CD-ROM čitača dvadeset četvorostruke brzine.
 Hit broja je u softverskom bloku - stigao je Memphis, pre-beta verzija budućeg Windows-a 98: iako nema spektakularnih promena grafičkog izgleda, primećeni su neki izuzetno zanimljivi noviteti kao što je puna podrška radu sa više monitora. Sledi uporedni test DTP programa: ekipa saradnika "PC"-ja suočila je Adobe FrameMaker 5.11, PageMaker 6.5, Corel Venturu 7 i QuarkXPress 3.32. Pročitajte i prikaz Visual C++ 5, prve utiske o Delphi-ju 3.0 i Oracle 8, Lightscape dodacima koji približavaju AutoCAD mašincima, CASE alatima, novoj verziji Lightscape programa, ćiriličnim TrueType fontovima, meču koji je Kasparov izgubio od IBM-ovog kompjutera, novim virusima, sigurnosti NT-a...
 Blok posvećen komunikacijama donosi opsežan tekst o push tehnologiji, prikaz nove beta verzije Netscape Communicator-a 4, tekst o bazama znanja na Internetu, prikaz Web strana vodećih inženjerskih udruženja u svetu i tekst o Internet Explorer-u za programere. Programeri će u novom broju čitati i o Windows bitmapama, butovanju sistema sa CD-ROM-a, algoritmima za sortiranje, superkompajlerima...
 Specijalni dodatak je kompletno uputstvo za instalaciju, konfigurisanje i upotrebu Linux-a, a uz svaki primerak dobijate i CD-ROM sa 650 MB (pun skoro do zadnjeg bajta) zanimljivih prezentacija i probranog softvera. Pažljivi čitaoci će na CD-u pronaći i anketu, čijim slanjem konkurišete za vrednu nagradu.
 Pogledajte izveštaje naših saradnika sa Sajma Tehnike u Beogradu i manifestacije Datum 97. u organizaciji firme Cores, na čijem kraju su izvučene nagrade u našoj velikoj prolećnoj nagradnoj igri.
 "PC #25" se od četvrtka, 5. juna prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 22 dinara. Pretplatnici su ga verovatno već dobili, a narednih dana pojavljivaće se i na drugim prodajnim mestima, po ceni od 28 dinara. Broj možete da naručite i pouzećem, na telefone (011)451-263 ili 436-855 a takodje i preko Interneta, na ovom mestu.
Novi broj PC-ja u prodaji!
Urednik
Reč urednika

Marta prošle godine sam, komentarišući meč Garija Kasparova i računara Deep Blue, napisao da je to bila poslednja pobeda najboljeg šahiste nad najboljim programom i da će za godinu-dve, a svakako pre 2000. računar postati svetski šahovski prvak. Ispalo je da sam dobro prognozirao čak i rok: IBM-ov Deep Blue je u revanšu ne samo pobedio, nego gotovo ponizio Kasparova, naročito u poslednjoj partiji, koju je Gari izgubio u minijaturi. Pretpostavljam da je većina čitalaca ovih redova tokom meča navijala za računar, ali kada je sve završeno, u svakome od nas se javlja bar malo Frankeštajnskog kompleksa. Nevolja je što o šahu ne mislimo samo kao o igri, već ga smatramo umetnošću i merilom čiste inteligencije. Da li ćemo sada, kada računar postaje najbolji šahista sveta, priznati da je on inteligentan i kreativan? Ili ćemo promeniti definiciju inteligencije? Podozrevam da će se većina opredeliti za drugu varijantu, makar ona ličila na zavlačenje glave u pesak.

 Moglo bi se mnogo pisati o značaju ove pobede, ali da se ipak vratim onome od čega se živi... najzad, ako hoćete da vas računar redovno pobeđuje u šahu, moraćete dobro da ga održavate i stalno unapređujete. Jedna od prilika da se osmotre putevi i prečice za unapređenje računara bio je beogradski Sajam tehnike. Izostale su spektakularne promocije, ali je bilo veoma zanimljivo: za domaće računarske časopise maj je uvek dinamičan mesec, jer firme donose najmoderniju opremu koju treba odmah "zapleniti" radi testiranja. Na stranicama ovog broja "PC"-ja videćete da smo solidno prošli: mnoštvo Pentium TX ploča, ink-jet štampači najnovije generacije, CD-ROM 24-brzinac, monitori, gigabitne mreže, čak i jedan Windows CE računar!

 I pored obilja hardvera, hit ovog broja je u softverskom bloku: stigao je Memphis, pre-beta verzija naslednika Windows-a 95. U njemu, doduše, (još?) nema LUI (language user interface, komandovanje glasom) tehnologije o kojoj se šuška otkad je Microsoft kupio softver firme Lernout & Hauspie, ali ima šta da se vidi... naročito ako su vam pri ruci dva monitora.

 Pre nego što vam poželim prijatno surfovanje prostorima našeg junskog broja i Adacom-ovog CD-a, ne mogu a da ne otkrijem jednu tajnu: iz pouzdanih izvora čujem da Microsoft radi na prilagođavanju paketa Office 97 srpskom jeziku i da nas, verovatno najesen, očekuje Word sa modulom za kontrolu pravopisa i hifenatorom prilagođenim našem jeziku. Beograd je svet, zar ne?

Dejan Ristanovic