PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 

Sadrzaj
Sadrzaj

Za proslavu trećeg rođendana, "PC" je prešao na kvalitetniju štampu (sve strane su sada u punom koloru) i temeljno je redizajniran. Verujemo da će novi izgled tekstova, ilustracija i rubrika pomoći da još lakše i brže dolazite do informacija, ali i učiniti listanje časopisa prijatnijim.

Unisys LCD

U hardverskom bloku čitaćete informacije o prvim Pentium II računarima koji rade na 333 MHz, upoznati PC koji koristi dva Pentium II procesora i novi 15-inčni ravni ekran. Verujemo da će vas zanimati i test svih Pentium II ploča koje se mogu nabaviti kod nas, uporedni test laserskih štampača prilagođenih radu u firmama, uporedni test 24X CD-ROM čitača i prikaz prvog 32X modela, prikaz jeftinih skenera, PC Card modema, drugi deo priče o DVD čitaču...
Form-Z
Softverski blok bavi se pre svega Corel-ovim programima: detaljno smo testirali CorelDRAW! 8, kao i komponente Corel WordPerfect Suite-a 8: QuattroPro, Presentation i Paradox. Tu je i prikaz CAD programa za arhitekte, treće verzije paketa Norton Utilities za Windows, Macromedia Dreamweaver, pregled "zakrpa" za Windows NT i Office 97, kao i tekst koji će vam pomoći da savladate zloglasni "plavi ekran smrti" na NT-u.

U bloku posvećenom komunikacijama govorimo o ICQ servisu ("Internet pejdžer") i načinima na koje vaša firma može paralelno koristiti usluge više Internet provajdera, analiziramo elektronske časopise na Internetu, dizajn Web strana, ekstremne sportove... Ekstremni sportovi

Programeri će naučiti da, koristeći dokumentovane mehanizme, pristupaju bazi koju formira Outlook, upoznati nove načine formiranja help biblioteka i saznati kako se korisnički interfejs prilagođava na globalnom nivou: jeste li, recimo, znali da prozori mogu biti okrugli?

Specijalni dodatak je posvećen paketu Microsoft FrontPage 98 - naučite da, bez bavljenja HTML-om, kreirate ne samo atraktivne Web strane, već i složene prezentacije. Narucite brojeve PC-ja

"PC #33" se od četvrtka, 5. marta prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 25 dinara. Pretplatnici su ga već dobili, a narednih dana pojavljivaće se i na drugim prodajnim mestima. Cena je neizmenjena, a broj možete da naručite i pouzećem, na telefone (011)451-263 ili 436-855 ili preko weba.
Rec urednika Dejan Ristanovic


Tri godine izlaženja, koje ovim brojem "PC"-ja zaokružujemo, obeležavamo kompletnom promenom izgleda - došlo je vreme da naš časopis pređe na štampu u punom koloru, a priliku smo iskoristili i za temeljan redizajn. Osmišljavajući novi izgled tekstova i rubrika, naš dizajner Miodrag Veselinović je pre svega imao u vidu potrebu čitalaca da lakše uoče suštinu izloženih informacija i da pri kasnijem listanju brže nađu tekst ili podatak koji im je potreban. To je zahtevalo da se kvalitet ilustracija, kako fotografija tako i dijagrama, podigne na viši nivo, što uvek zahteva mnogo dodatnog rada, a samim tim i vremena. Posla je bilo toliko da sam se povremeno pitao hoćemo li uopšte stići da ga završimo na vreme. Ipak, DTP ekipa na čelu sa našim novim art direktorom Darkom Staničićem, uspela je da pobedi čak i najkraći mesec u godini, pa će se ovaj broj "PC"-ja pojaviti na kioscima u uobičajeno vreme; povoljnim aranžmanom u štampariji "Efekt" i povećanjem tiraža postigli smo da njegova cena ostane nepromenjena.
Čim je rok završetka nekog posla kritičan, vidi se prednost nove tehnologije - ko zna da li biste ove redove čitali na vreme da tehnička priprema nije prešla na novu generaciju računara zasnovanih na Pentium II procesoru. Ako smatrate da vam Pentium II nije potreban, razmislite još jednom: čitajući prikaz LX ploča, videćete da se promenom procesora menja i čitavo okruženje, što čini rad ne samo efikasnijim, već i pouzdanijim, po ceni koja je poslednjih meseci bitno pala. Najzahtevnijim korisnicima to otvara mogućnost da krenu korak dalje, pa u ovom broju prikazujemo računar sa dva Pentium II procesora, nestrpljivo očekujući prve primerke Deschutes-a koji će, uz pogodne ploče, raditi i u većim klasterima.
Dok hardver napreduje krupnim koracima, generacija softvera "za ovu godinu" se tek očekuje: Windows 98 će najverovatnije izaći u maju, Windows NT 5 nekoliko meseci kasnije, a o novom Office-u još nema ni pomena. Ipak, zadovoljstvo mi je da najavim jedno važno domaće izdanje koje smo, u saradnji sa firmom Procon, u prilici da vam ponudimo. U pitanju je Morton Benson englesko - srpski rečnik na CD-ROM-u, koji koristi sve prednosti multimedije: ne samo što ćete pročitati značenje reči, već ćete čuti i njen izgovor. Autori ovog izdanja su Dejan Jelović i Zoran Koš, a distribucija je poverena našem časopisu - rečnik možete naručiti telefonom, ili ga kupiti na uobičajenim "PC"-jevim prodajnim mestima.
Priču o našim sledećim projektima i specijalnim izdanjima ostavljam za sledeći mesec - očekuje nas još dosta posla na "doterivanju" "PC"-ja i zaokruživanju novog izgleda. Pri tome će nam, kao i uvek, od velike pomoći biti vaši komentari i predlozi, koje nestrpljivo očekujemo. Vidimo se 5. aprila, na treći rođendan "PC"-ja!