H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #33 - Mart 1998

Na ravnom ekranu

Iako već nekoliko godina postoje na tržištu, LCD monitori još uvek predstavljaju egzotiku, pre svega zbog izuzetno visoke cene, koja sa malim pomacima u dijagonali ekrana skače geometrijskom progresijom. Hoće li Unisys 1024 nešto promeniti? 

Aleksandar Veljković


  

 

 

 

 

Slika 1

Unisys 1024 je jedan od najboljih LCD monitora na tržištu - tanak je, lak i donosi izuzetno stabilnu i kontrastnu sliku savršene geometrije. Ipak, ne napuštajte osnovni mod 1024*768!

   

Tehnološki gledano, postoji nekoliko dobrih razloga da monitor sa klasičnom katodnom cevi zamenite LCD ekranom. Počnimo od oštrine slike i kontrasta - klasičan ekran ne može ni da se približi apsolutnoj oštrini slike koja karakteriše LCD. LCD tehnologija podrazumeva fiksnu veličinu tačke, sa jednakim intenzitetom osvetljenja po čitavoj površini. Zahvaljujući tehnologiji osvetljavanja, jedino na LCD monitorima možete dobiti potpuno crne tačke, odnosno nivo kontrasta koji se ne može postići korišćenjem katodne cevi.
Sledeći važan parametar odnosi se na geometriju slike - obzirom da je ekran potpuno ravan, izobličenje geometrije je isključeno. Verovatno ste svesni činjenice da flat ekrani na kvalitetnijim monitorima nisu potpuno ravni, već su samo "ravniji" od klasičnih, ili eventualno potpuno ravni samo u jednoj osi. U slučaju LCD-a, ekran je apsolutno ravan. Kada tu činjenicu spojimo sa podatkom o fiksnoj veličini tačke, lako je zaključiti da su sva geometrijska izobličenja, ne retka na klasičnim monitorima, na LCD ekranu nemoguća, bilo da se radi o zakrivljenosti ili promenama u veličini tačke u zavisnosti od segmenta ekrana.
LCD monitori su idealni za skučene radne prostore, s obzirom da im je dubina simbolična - najčešće tek po nekoliko centimetara; neki modeli čak mogu da se okače na zid, kao slika. Zbog kompaktnije elektronike, čak i dimenzije prednje maske jedva premašuju dijagonalu ekrana. Potrošnja električne energije kod LCD monitora obično je 3-4 puta manja od klasičnih monitora iste dijagonale, a zračenje i zamor očiju svedeni su na minimum: LCD ekran ne opterećuje ljudsko oko ništa više od gledanja u papir. Isijavanje koje zamara oči, kakvo neminovno postoji kod obične katodne cevi, a smanjuje se raznim anti-glare slojevima, kod LCD ekrana ne postoji. LCD monitori su po nivou štetnih zračenja daleko ispod dozvoljenih vrednosti po najrigoroznijim standardima.
Jedina prava mana LCD monitora (ako izuzemo cenu) je što kolorit ostaje realističan jedino ako se slika posmatra pod uglom između 80 i 100 stepeni. Tolerancija na ugao posmatranja je povećana kod Active Matrix ekrana najnovije generacije, ali još uvek ostaje slaba tačka u poređenju sa klasičnom katodnom cevi.

   

14, 15 ili 17 inča?

Monitor koji smo dobili na test je "poslednji krik" LCD tehnologije i predstavlja ekran najveće dijagonale koja se može sresti na širokom tržištu. Na monitor se potpisao Unisys, ali pošto dotična firma nema sopstvenu tehnologiju za proizvodnju LCD monitora, radi se zapravo o Unisys-ovoj nalepnici na Taxan-ovom modelu CV650.
Ekran dijagonale 14.5 inča je nešto veći od klasičnih 15-inčnih monitora, koji obično imaju realnu dijagonalu 13.8-14 inča. Proizvođač ga deklariše kao monitor sa dijagonalom gotovo jednakom onima od 17 inča, što se može tumačiti samo slobodnom interpretacijom subjektivnog utiska koji ostavlja ravan ekran. Monitor je multimedijalan, na donjem delu prednje maske ima zvučnike.
Podešavanja osnovnih parametara se, kao i kod klasičnih monitora, vrši preko OS displeja, dok za regulaciju osvetljenja, kontrasta i jačine zvuka postoje potenciometri. Dimenzije monitora su 364*298*63 mm (sa postoljem je dubina 150 mm), težina samo 3 kg (sa postoljem 5), a potrošnja tek 30 W (2.5 W u stand by modu).
Rad ispred ovog ekrana nesumnjivo je vrlo ugodan i potpuno potvrđuje prednosti LCD tehnologije. Monitor nudi izuzetno dobar osvetljaj (200 cd po m2), a frekventne karakteristike su mu dobre, tako da sa 60 kHz horizontalne frekvencije koju može da postigne, izvlači 75 Hz vertikalnog osvežavanja u maksimalnoj rezoluciji 1024*768, što je sasvim dovoljno za LCD ekran. Koliko god fiksna veličina tačke bila zaslužna za oštrinu slike, ona ima i neke loše strane: ako koristite nižu rezoluciju, slika se proporcionalno smanjuje, tako da u 640*480 imate sliku smešnih dimenzija u sredini ekrana. Taxan CV650 na ovom polju nudi alternativu, opciju OSD menija kojom se ekranski prikaz prebacuje iz Normal moda u Expanded. Expanded mod svaku nižu rezoluciju "razvuče" na čitavu površinu ekrana, ali to ima neželjene efekte u vidu hardverskog "popunjavanja" nedostajućih tačaka, koje zna prilično ružno da izgleda kadgod niža rezolucija nije prost delilac maksimuma od 1024*768. Na vama je da odlučite šta vam je draže - mala, precizna ili velika "varijabilna" tačka koja, za razliku od monitora sa katodnom cevi, uvek mora da se sastoji iz većeg broja tačkica. Istini za volju, sve ovo i nije naročito ozbiljna mana, pošto zaista ne vidimo razlog za silazak u rezoluciju manju od 1024*768, pogotovo kada je poslovna primena u pitanju.
Opšti utisak je da je Unisys ovim monitorom predstavio realni maksimum koji danas nudi LCD tehnologija. Visoka cena će možda mnoge destimulisati, ali razmislite i o vašem vidu - bolja zaštita i manje naprezanje očiju nema cenu!


PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa