H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #33 - Mart 1998

Modem za vaš notebook

Prilikom dogradnje ili kupovine periferija, vlasnici notebook računara često su na mukama: slab izbor, promenljiv lager, visoke cene... Zato smo za njih pronašli nekoliko PC Card modema brzina od 14400 bps do 56K. 

Saša Krstić


  

 

WorldPort

USR WorldPort 14400: Kvalitetan i jeftin 14400 bps modem

 

V34+ no-name

Bezimeni V34+ modem: Obezbeđuje 33600 bps komunikaciju uz umerenu cenu

 

6.1kB/s - lepa cifra!

   

Standard PC Card (ranije PCMCIA) obuhvata tri grupe periferija. Prvu grupu, Type 1, čine najtanje periferije, debljine kreditne kartice, kao što su flash memorije. Type 2 su "poluvisinske" kartice debljine 5 mm, koje su ujedno i najčešće: faks-modemi, mrežne kartice, SCSI kontroleri, adapteri za spoljne periferijske jedinice... Type 3 uređaji su duplo deblji od Type 2 - to su najčešće ATA hard diskovi. Svi ovi "podstandardi" su vertikalno kompatibilni, pa u jedan Type 3 slot mogu da stanu dve Type 2 kartice.
Moderniji notebook računari imaju po dva Type 2, odnosno jedan Type 3 PCMCIA slot, a u poslednje vreme mogu se naći i multifunkcijske PCMCIA kartice, kao što su modem i mrežna kartica ili SCSI kontroler integrisan za zvučnom karticom. Svi uređaji koje smo testirali bili su u Type 2 formatu, a među njima se našla i jedna multifunkcionalna kartica - modem/mrežna karta AT&T Lucent. Kao što ćemo videti, cene PCMCIA kartica su 2-3 puta veće nego za stone računare.

   

USR WorldPort 14400

Da krenemo od najsporijeg - US Robotics 14400 WorldPort, koji spada u stariju generaciju modema: godina dana je u ovim oblastima dug period. Poznato je da se US Robotics prošle godine pripojio firmi 3Com, u nameri da zajedno naprave jednu od vodećih svetskih komunikacionih kompanija. Od tada su USR modemi promenili nazive i prodaju se kao 3Com, ali se i dalje može naći modem pod starim nazivom, verovatno preostao iz lagera. Naravno, podrška za kupljeni USR modem i dalje postoji na 3Com sajtu (www.3com.com).
Zašto smo uzeli 14.4K faks-modem kada svi domaći Internet provajderi imaju najmanje 33.6K? Odgovor je da ne treba svakom "mobilni" Internet priključak - mnogi vlasnici notebook računara koriste svoje portabilce za slanje i prijem faksova (gde je i dalje gornji limit 14.4 K), zatim za pristup domaćim sistemima gde nema velike razmene podataka (skupljanje pad-a, čitanje pošte...), dok mnogim korisnicima loša centrala sa mnogo šuma jednostavno ne omogućava brže veze. Još ako niste pri parama, 14400 modem, koji košta ispod 100 DEM, može da predstavlja pravi izbor.
WorldPort je najbolji 14400 modem koji sam probao. Njegova osnovna odlika je velika stabilnost u radu - veza nikad nije "pukla", niti se desilo da se modem "zaglupi", posle čega je jedini lek reconnect. Za potrebe koje sam već nabrojao predstavlja pravi izbor, a poslužiće i za surf Mrežom, dok ne dođe do download-a većih slika. Windows 95 sadrži drajver za WorldPort, pa on predstavlja dobar izbor i sa te strane - šta vredi što ste uz modem dobili drajvere na disketi, ako vaš notebook nema flopi?
Još da pohvalim pakovanje - ogromna šarena kutija sa gomilom knjiga, propagandnog materijala, disketa sa softverom... Mana ostaje brzina, ali sve ima svoju cenu: ovaj model je prava stvar za vlasnike skromnijih notebook-ova koji još nisu "zavisni" od Interneta. A takvi nisu retki!

   

Simple Communicator 28.8

Firma Simple Technologies nije poznata u našim krajevima, ali ako prelistate neki od specijalizovanih časopisa za Internet, videćete gomilu reklama i testova gde su proizvodi ove firme postigli zavidne rezultate. Simple Communicator 28.8 modem pokazuje ozbiljnost firme koja ga je napravila - to je jedini od svih modela koje smo testirali sa voice funkcijama, jedini koji ima priključak za celularni telefon i tzv. Simple jack, koji omogućava direktno guranje standardnog telefonskog RJ11 priključka u karticu. Drugim rečima, nije vam potreban neki od onih kablića-adaptera, koji je tako lako izgubiti. Kada se koristi simple jack, modem mora biti utaknut u donji PCMCIA slot, a gornji mora biti prazan, jer simple jack inače fizički ne može da se otvori.
Ovaj modem ima i flash BIOS, sa mogućnošću upgrade-a na 33600, kao i MNP-10 protokol za celularnu telefoniju. Što se tiče samog rada, nemam posebnih zamerki, ali sam primetio da modem slabije podnosi loše veze. Ako linija imalo šušti, nema šanse da se ostvari brzina veća od 12000 CPS - sa moje centrale (354*) sam uspeo da dobijem punu 33600 vezu jedino sa Telefonijom (334*), dok se sve ostalo kretalo između 22.4 i 28.8.
Obzirom da je ovaj modem prilično skup, jedva nešto jeftiniji od 56 K modema o kojima ćemo tek govoriti, nema ga smisla kupovati ako ste na nekoj starijoj centrali, koja ne obezbeđuje dovoljno kvalitetne veze sa vašim provajderom.

   

Konkurent bez imena

Na sledećem modemu, koji smo dobili od firme Šutlić, nije pisalo ništa osim V34+ 33.6 faks-modem, što je dovoljno da zaključimo da je u pitanju čuvena firma No Name. Modem dolazi u kesici, sa kablom i disketom; Windows ga je detektovao kao 33.6 faks-modem i zatražio drajver, koji je inače napisala firma Rockwell; dobar putokaz.
Ponovilo se ono što sam iskusio sa USR 14.4: izuzetno stabilan rad, 33.6 ili 31.2 veza sa svim domaćim provajderima, bez "zaglupljivanja". (r)ak i posle podizanja i spuštanja slušalice telefona dok je veza u toku, modem nastavlja da radi, a kod naleta krčanja modem zastane, pa posle izvesnog vremena nastavi.
Modem nema flash BIOS, ali ugrađeni BIOS nosi datum 11.97, što je prilično "sveže". Cena (koja je nešto niža od 300 DM) je na samoj gornjoj granici, ali treba imati na umu da se radi o dobrom proizvodu. Izgleda da je politika firme Šutlić stabilan proizvod uz nešto višu cenu i konstantan lager (setimo se Asus-a). Iako ne najjeftiniji, ovaj modem je moj favorit, jer obezbeđuje sve što je korisniku prenosivog računara potrebno za udobnu komunikaciju.

   

Dualna kartica

AT&T 28.8 / Ethernet 10 je jedina dual-funkcionalna kartica koju smo mogli da pronađemo. Njena upotreba otklanja do skoro najveće mane notebook-ova, dakle proširivost i umrežavanje. U mreži ste, imate faks-modem i još jedan slobodan PC Card slot za dalja proširenja, a uz sve to štedite i novac: ova kartica košta primetno manje od zbira cena modema i mrežne kartice, dakle oko 350 DEM. U firmi Bel Computers smo saznali da je lager ovih kartica na izmaku, ali da će se ubuduće (po nešto nižim cenama) prodavati DTK kartice sličnih karakteristika.
Modem je proizvela firma Lucent (www.lucent.com), ogranak AT&T koncerna. Modem je brzine 28800, bez mogućnosti upgrade-a na 33600, a Ethernet kompatibilna mrežna karta donosi standardnih 10 megabita u sekundu. Uz karticu se, pored oba kabla, dobija i CD sa pratećim softverom i drajverima. Resursi se određuju automatski, pa instalacija traje kraće od minuta; kasnije se po potrebi može isključiti bilo koji segment, npr. napustiti mreža i raditi samo sa modemom. U mrežnom okruženju brzina sa 32-bitnim PCMCIA drajverima pod Windows 95 dostiže 700 KB/s (svi ostali čvorovi mreže imali su PCI mrežne kartice), što je više nego solidno.
Mana ovog modela je nešto sporiji modem: 28800 je samo 20% manje od 33600, ali nekako "bode oči". (r)udi potez Lucent-a da ne stavi flash BIOS i mogućnost dogradnje na 33.6, kao kod Simple modema. Što se tiče stabilnosti u radu, situacija je između Simple i Šutlić modema: ako imate mogućnost, probajte modem na vašoj centrali pre kupovine.

   

Rešenje za download

Na kraju, Eigercom 56K flex, prava "poslastica", zalutala u Beograd i firmu Merit - u pitanju je PC Card faks-modem brzine 56K tajvanske firme Eiger Labs (www.eigerlabs.com). Danas se vodi "rat" između dva polustandarda: flex K56 i x2. Prvi su osmislile firme Lucent i Rockwell, a drugi US Robotics-3Com; otprilike u trenutku pisanja ovog teksta, pojavio se i zvanični, kompromisni standard, ali će biti potrebno neko vreme da on zaživi na tržištu. Dobro je što se sadašnji 56K modemi isporučuju sa flash BIOS-om, pa je moguća kasnija dogradnja. Sema rada
Ovaj modem je 56K flex kompatibilan, što znači da 56K vezu može da uspostavi samo sa provajderom koji podržava takav standard. Za one koji nisu pratili priču o najnovijim modemima, dodaćemo da se 56K transfer postiže samo kod download-a, prenosa podataka od provajdera (za koga se podrazumeva da je digitalno vezan na centralu) ka vama - nema šanse da se povežete direktno sa prijateljem koji ima isti modem i prenosite fajlove velikom brzinom. Tehnički rečeno, dosadašnji protokoli, zaključno sa V34+, rade "podrazumevajući" da su na oba kraja modemi analogno povezani, pa se dva puta radi tzv. kvantizacija (AD-DA konverzija). Posle duple kvantizacije, signal mora biti kvalitativno "osakaćen", a "obogaćen" šumom - nečim što ograničava gornji protok na 33.6 Kbps.
Pošto je i kod nas došlo vreme digitalnih centrala, Internet provajderi se povezuju digitalno, što 56K protokoli "pametno" koriste, eliminišući nepotrebnu kvantizaciju, što povećava kvalitet signala i brzinu rada. Telefonija, SezamPro i EUnet podržavaju 56K flex modeme, pa neki pretplatnici sa Alcatel ili Siemens centrala mogu drastično da ubrzaju rad. Kako da saznate da li spadate u te srećnike? Jedino probom - meni je samo par puta uspelo da dobijem cps preko 5000, uglavnom noću i po lepom vremenu. Kod prijatelja čiji broj telefona počinje na 311* situacija je bila bolja. Ako ništa drugo, povezivanje na 33600 sa svim provajderima bilo je kvalitetno, mada se nailaskom nekih smetnji-šumova modem nepovratno "zaglupljivao". U uputstvu se ne navode proširene AT komande, pa treba pažljivije potražiti neki S registar kojim bi se moglo uticati na relevantne parametre.
Pošto sam posetio Eiger-com Web strane i preuzeo noviji BIOS, stvari su se poboljšale, naročito kada sam pročitao o forsiranju 56K flex protokola - tajna je u S38 registru. Ipak, par sati kasnije me je dočekalo neprijatno iznenađenje: veza je počela da "puca" iz čista mira, dok nisam iznerviran ugasio računar i izvukao modem. Bio je prilično vruć, pa sam pomislio da bi to moglo biti uzrok. I zaista: ohlađen, modem je ponovo dobro držao vezu. Razlog većeg grejanja leži u blizini 166 MMX procesora, ali se postavlja pitanje kako su ostali modemi radili zagrejani?
Zaključak je da je Eiger modem osetljiviji na grejanje, te da sami procenite da li je vaš računar pogodno mesto za njega. Ukoliko vam se ukaže povoljna prilika za kupovinu ovog modema, a pritom se nalazite na novijoj centrali, vredelo bi razmisliti... zamislite sebe kako download-ujete 6.1 kilobajt u sekundi? Lepo zvuči, u očekivanju ISDN-a!


Korisne adrese:
Eigercom:
Merit, tel. 011/552-340
Lucent:
Bel Computers, tel. 011/3540-938
V34+ 33.6 faks-modem:
Šutlić, tel. 011/419-277

  


PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa