PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 

HARDVER

Kako to radi Compaq
Najjeftiniji model firme Compaq privlači najširi krug kupaca. Aleksandar Veljković je zavirio u Deskpro 166 MMX.
Četiri asa
Konačno je došlo vreme da Bojan Petrović oproba snagu sva četiri aktuelna Pentium kompatibilna procesora. Razlike u cenama su velike - koliko su opravdane?
Beskompromisni štampač
Lexmark-ov najnoviji laserski štampač Optra S1250 je toliko krcat inovacijama da je tehnološki oko dve godine ispred konkurentskih proizvoda. Milanu Četić ga je sa zadovoljstvom testirao.
Laserska kozmetika
Navikli smo da od Hewlett-Packard-a svake godine očekujemo značajno poboljšanje, ali je Milan Četić utvrdio da su LaserJet 6L i 6P samo doterane verzije prethodnika.
Planeta digitalnih boja
Kompanija LaserMaster, poznata po revolucionarnim rešenjima u oblasti DTP-a, promenila je ime u ColorSpan. Bojan Stojanović pokušava da sagleda razloge...
Duplo brže... 10 procenata
UltraDMA tehnologija dvostruko ubrzava komunikaciju IDE diskova sa računarom, ali je Bojan Petrović izmerio samo dobitak od 10% u realnom radu.
Vaš poslednji CD
U očekivanju šireg prodora DVD standarda, dr Majkl Mijatović je pregledao CD-ROM superpisač poslednje generacije.
Dobro i jeftino
Aleksandar Veljković predstavlja dva jeftina monitora firme Azura.
Dolby se preselio
Dejan V. Veselinović se seća pojave profesionalnih Dolby sistema. A sada je Dolby krenuo novim putem...
Prenosiva snaga
Iz bogate ponude notebook računara, Saša Krstić je odabrao dva koja odudaraju od konkurencije, prvi po performansama, a drugi po niskoj ceni...
Neobični papiri
Branko Nikitović je potržio specijalni papir ili folije za ink-jet štampače i ustanovio da je domaća ponuda sasvim solidna.
Digitalna štamparija
Počela je sa radom prva digitalna štamparija u Jugoslaviji - Xeicon DCP 32D. Darko Staničić je probao novu tehnologiju.
Prvi utisci
Vrednom Aleksandru Veljkoviću ovog meseca stiglo je nekoliko grafičkih kartica i džojstika.

SOFTVER

Drugi izlet u Memphis
Stigla je i druga beta verzija budućeg Windows-a 98. Dejan Ristanović je impresioniran njenom stabilnošću, ali ne i svim novitetima.
Animacija na četiri diskete
Nakon velikih paketa za 3D modelovanje i animaciju, Stevan Josimović priča o Martin Hash's 3D Animation Pro, malom programu velikog srca...
Novell za grupe
Novell GroupWise je jedan od najpoznatijih paketa iz kategorije groupware proizvoda. Vlada Ćalić smatra da će i kod nas uskoro biti popularan.
Na Web bez HTML-a
Nekada je za kreiranje Web prezentacija trebalo "samo" otvoriti tekst editor i imati pri ruci specifikaciju HTML-a. Ivan Ristić konstatuje da su današnji alati mnogo efikasniji...
Delphi 3: korak dalje
Borland je još održao obećanje da će svake godine predstaviti novu generaciju razvojnih alata. Jovan Bulajić pregledao je treće izdanje popularnog paketa.
Faks, glas, podaci...
Svima koji šalju faksove sa PC računara dobro je poznat WinFax Pro, koji je doživeo osmu verziju. O novim mogućnostima piše Branko Nikitović...
Napravite svoju Encartu
Možda ste, oduševeljeni nekom od multimedijalnih enciklopedija, poželeli da napravite sopstvenu multimedijalnu kreaciju? Zoran Maksimović i Miroslav Rašić objašnjavaju kako.
Baze pod "peticom"
Microsoft-ova statistika govori da preko 80% aplikacija generisanih pomoću Visual Basic-a radi sa bazama podataka. Ivan Sekulović govori o novostima koje je donela verzija 5.
Ispravno, a ne radi
Što su operativni sistemi moćniji, to ih je teže kontrolisati. Miljan Jovanović vam ukazuje na put kojim treba krenuti kada se Windows 95 neobično ponaša.
Mali veliki editor
Na skromnom tržištu domaćeg softvera najbolju prođu imaju baze podataka. Kristijan Lazić je naišao na jedan tekst editor...
NT i njegovi protokoli
Deo popularnosti Windows NT duguje činjenici da podržava veliki broj mrežnih protokola. Slobodan Ljubišić pomaže administratorima da se opredele za neki od njih
Dan posle 2000.
Sigurno ste više puta pročitali ponešto o zloglasnom "problemu 2000. godine". Emin Smajić se pita da li su za to čuli oni koje će problem pogoditi.
Novi WinZip
Jovan Bulajić i ovog meseca preporučuje nekolicinu malih, ali korisnih programa. Između ostalih, tu je i novi WinZip.
Multimedijalna kuhinja
Branislav Bubanja je organizovao pravi švedski sto: enciklopedija, univerzalni prevodilac, tri kuvara i dva CD-a za decu...

KOMUNIKACIJE

Vidimo se na Internetu
Video konferencije su donedavno bile naučna fantastika, a danas... Voja Gašić je montirao kamericu na svoj PC!
Telekom - od kosti do okosnice
Telekom Srbija ulazi u klub velikih davalaca Internet usluga na našim prostorima. Berislav Todorović analizira ono što će pošta ponuditi ostalim provajderima.
Za sve je kriv TCP
Vaši korisnici već par dana ne primaju elektronsku poštu? Berislav Todorović sumnja da ste žrtva hakera...
Jato komponenti
Nema ozbiljnog proizvođača razvojnih alatki koji nije predstavio svoje okruženje za Javu. Milan Maksimović i Aleksandar Petrović predstavljaju PowerSoft-ovu varijantu.
Najbrži download
Početkom septembra SezamPro je aktivirao još jedan satelitski link namenjen isključivo prenosu fajlova.
Internet za dobar let
Jelica Protić često leti avionom na međunarodnim linijama, a preko Interneta traži najpovoljniju varijantu...
D(r)uga šetnja cyber-rafovima
Za nastavak putovanja kroz rafove prodavnica računarskih informacija i znanja, Bojan Zanoškar je odabrao još jaču bateriju linkova.
Budite u formi
Provodite sate sedeći i surfujući Internetom? Rekreacije radi, Ana Mijušković je potražila mesta na kojima ćete naći informacije o dobrom izgledu...
Internet na Kopaoniku
PC Press početkom decembra organizuje Internet seminar na Kopaoniku - o čemu će se tamo pričati i kako da se prijavite?

PROGRAMIRANJE

Indikator progresa
Instalirajući novije programe, svakako ste primetili "kockasti" indikator obavljenog posla. Dražen Dotlić se potrudio da napravi nešto slično.
Java i baze podataka
Java Development Kit 1.1 je doneo ono što je ogroman broj Java programera nestrpljivo očekivao. Ivan Mitrović predstavlja ovaj paket.
Internet bez mnogo muke
Voleli biste da vaš novi program ima mogućnost povezivanja sa Internetom? Aleksandar Petrović kaže da za to nije potrebno previše truda.
MFC kuvar
Jeste li se u toplim danima rashlađivali ronjenjem po dubinama help-a u potrazi za glamuroznim sitnicama? Mira Andrić preporučuje male recepte iz MFC kuhinje.

AKTUELNOSTI

Sto najvećih kompanija
Bob Đurođvić analizira finansijske izvestaje i listu sto najvećih kompanija sveta. Zašto Microsoft toliko vredi?
Internet iza ogledala
Miloša Nikolića je jedan tekst sa Web-a naterao na razmišljanje - da li smo postali zavisni od Interneta?
Vesti
Oki simpozijum u Budimpešti
Milan Četić je početkom septembra posetio veliku promociju Oki-jevih novih proizvoda u Budimpešti.
Dug put do novog Windows-a
Dok Windows 98 (ne)očekivano kasni, naš dopisnik putuje svetom i Internetom tragajući za zanimljivim sadržajem. Ovoga puta pronašao ih je na neočekivanom mestu - jeste li znali da su neke tehnologije, koje se ugrađuju u novi Windows, nastale razvojem pornografskih sajtova?
Silicon Graphics za novu industriju
Silicon Graphics je prošlog meseca u Londonu lansirao novu poslovnu jedinicu, pod nazivom Telecommunications and Media Group, koja će se baviti isključivo digitalnom konvergencijom ove dve moćne industrije. Jelena Rupnik je prisustvovala promociji...

KOMENTAR


RUBRIKE

Balkanski špijun
Pojavom mikrokontrolera, digitalni sistemi za akviziciju podataka su postali neuporedivo manji i jednostavniji. Voja Antonić ih sada ugrađuje umesto tahometara.
Dugo putovanje u Jevropu
Naše firme su konačno izašle iz stadijuma u kome treba dokazivati da su računari korisne naprave - sada se uvode kompletni informacioni sistemi. Nenad Batoćanin je ključni svedok - pročitajte izvod iz njegovog Dnevnika.
Potpisani Windows 95
Emin Smajić će vam pomoći da se potpišete na svoj Windows 95, formatirate OSR2 disk bez OSR2 i rešite razne druge probleme na koje nailazite u svakodnevnom radu.
Modemom kroz 220 volti
Naglo je porasla potreba za komunikacijama između digitalnih sistema. Voja Antonić predstavlja jedan od manje poznatih načina, kroz gradsku mrežu napona 220 V.
Megabajt za Džemsa Bonda
Moćan kompjuter u Bosni, server sa opozicionim indikatorom, jeftin pristup Internetu, jezik tela na Internetu i doktor koji se razboleo su zvezde oktobarske vedre strane računara...

SPECIJALNI DODATAK

Kompletno uputstvo za upotrebu paketa Power Point 97 namenjeno je kako početnicima, tako i onima koji već imaju iskustva u pravljenju prezentacija. Dragan Sretenović je izlaganje propratio mnoštvom praktičnih primera i slika, kao i savetima koji će vam pomoći da gledaoci pažljivo prate vaše izlaganje i odu sa prezentacije bogatiji za nova znanja...

 


PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa