Najbrži download

Dejan Ristanović
Početkom septembra SezamPro je aktivirao još jedan satelitski link namenjen isključivo prenosu fajlova. Poručivanje fajlova, realizovano kroz Web interfejs do koga se dolazi na adresi sezam.sezampro.yu, predstavlja ubedljivo najefikasniji način da dođete do datoteke iz sveta koja vas interesuje...


Domaća telekomunikaciona infrastruktura obezbeđuje prilično komforan surf Internetom, ali sa prenosom fajlova nije lako: propusna moć do inostranog odredišta je standardno manja od propusne moći kanala od korisnika do provajdera, što znači da, i uz 33600 bps modem koji bi teorijski obezbedio prenos 3600 bajtova u sekundu, podatke često preuzimate uz cps 2000, 1800 ili čak manji. Nevolje dopunjava mogućnost neželjenog prekida veze, kada download treba nastavljati ili čak, ako sistem sa koga preuzimate fajl ne podržava nastavak prenosa, u celini ponavljati. Sve u svemu, na vezi provodite više vremena nego što je neophodno, a nerviranje da i ne računamo...


Naručivanje fajlova

U želji da učinimo prenos datoteka iz sveta efikasnijim i komfornijim, početkom septembra smo realizovali novi servis - naručivanje fajlova. Da biste ga isprobali, "odsurfujte" do adrese sezam.sezampro.yu i unesite vaše korisničko ime i lozinku. Pojaviće se segment Sezamove Web prezentacije dostupan samo korisnicima sistema: tu možete da vidite ko je trenutno na vezi, proverite statistiku svojih poziva i vreme koje vam je preostalo za danas, bacite pogled na TV program i druga obaveštenja... ili da kliknete na Get File i dobijete masku za naručivanje datoteka sa Interneta.
Da biste naručili datoteku, treba da znate njen tačan URL, koji možete da otkucate u odgovarajućem polju, mada to svakako nije način koji ćete rado koristiti jer su imena veoma dugačka i pri njihovom unosu je lako pogrešiti. Mnogo je jednostavnije otvoriti još jednu kopiju browsera (Ctrl N u Internet Explorer-u), "odsurfovati" do mesta na kome se datoteka nalazi i, umesto levim tasterom miša, kliknuti na nju desnim tasterom i izabrati opciju Copy shortcut odnosno Copy Link Location. Sada se vratite na Sezamovu stranu za naručivanje fajlova i, pritiskom na Ctrl V, paste-ujte URL u odgovarajuće polje, a onda kliknite na Pošalji.
Na istoj strani vidite i spisak datoteka koje ste naručili, kao i ikone koje pokazuju status narudžbina. Ako ste nestrpljivi, klikom na Osveži listu dobijate trenutni status narudžbina, a kada se uz neki od fajlova pojavi ikona koja pokazuje da je prenos gotovo, dovoljno je da kliknete na nju, pogledate izveštaj o operaciji i prenesete datoteku na svoj računar klikom na njeno ime. Taj prenos teče maksimalnom brzinom koja je određena vašim modemom: bez obzira gde se fajl u svetu nalazio, na vezi ćete provesti samo onoliko vremena koliko je apsolutno neophodno za njegov prenos. Pristigle datoteke možete da prenesete i FTP protokolom - koristeći FTP Explorer ili neki sličan program, prijavite se na ftp.sezampro.yu, unesete korisničko ime i lozinku i preuzmete datoteke iz direktorijuma GetOrder.
Na ovaj način možete da naručite bilo šta: sliku, HTML stranu ili, što će biti najčešći slučaj, datoteku. Ako pristup udaljenom serveru zahteva korisničko ime i lozinku, podatke možete da navedete u obliku ftp://ime:lozinka@adresa/staza/fajl (isto važi i za HTTP protokol), mada ovakav oblik nije preporučljiv ako vam neko gleda preko ramena - lozinka se u "čitkom" obliku pojavljuje u listi poručenih datoteka.
Sezam na naučnom skupu
 Početkom septembra je, na konferenciji EUROMICRO 97, prezentiran naučni rad: Jelica Protić et al - The Effects of User Behaviour and Internet Provider Policy on the Accessibility of SezamPro Online System. U radu je izložen model on-line sistema koji uključuje navike korisnika, broj raspoloživih dial-in linija i vreme dobijanja veze. U skladu sa tim modelom, izvršena je simulacija koja demonstrira efekat raznih planova pristupa na efikasnost korišćenja ulaznih linija i komfor korisnika. Rezultati dobijeni simulacijom upoređeni su sa realnim parametrima dobijenim analizom sistemskih dnevnika SezamaPro.
 Euromicro (europub.ict.tuwien.ac.at) svakako spada u najznačajnije evropske računarske konferencije. Održava se jednom godišnje, već 23. godine, u nekom od velikih evropskih gradova. Konkurencija je veoma oštra, tako da je ove godine iz Jugoslavije prihvaćen samo jedan rad.

Naručivanje fajlova dostupno je svim korisnicima Sezama, bez doplate i povećanja pretplate - Classic korisnici mesečno na ovaj način mogu da prenesu 20 MB fajlova, dok za Internet korisnike u test fazi limita nema.


Jednosmerna antena

Čim je servis krenuo u probni rad, mnogi korisnici su se zainteresovali za tehničke aspekte njegove realizacije: fajlovi od 20 i više megabajta stizali su za petnaestak minuta, što prevazilazi kapacitet Sezamovog Internet linka.
"Tajna" je u tome što je početkom septembra aktiviran dodatni asimetrični satelitski Internet link brzine 400 kbit/s, koji se koristi isključivo za prenos fajlova. Link je realizovan pomoću DirecPC prijemne antene montirane na krov zgrade u kojoj je Sezam (o DirecPC tehnologiji pisali smo u "PC #26"). Ovaj link nije zamenu za osnovni, već predstavlja njegovu dopunu, prilagođenu očitom interesovanju korisnika za brz i efikasan prenos fajlova sa Interneta.
DirecPC antena je povezana sa novim računarom koji je uključen u lokalnu mrežu i zadužen za naručivanje fajlova - na njemu se izvršava specijalno pisani softver koji komunicira sa Windows NT i Novell NetWare serverima, opslužuje zahteve korisnika i obezbeđuje prenos podataka do njih željenim protokolom (HTTP ili FTP). Iako su oprema i softver i dalje u test fazi, korisnici su se veoma pohvalno izrazili o njima: dodatnih 400 kbit/s čini rad daleko komfornijim, a fajlovi iz sveta su sada pristupačni bez obzira na njihove dimenzije i performanse servera koji ih isporučuje.
Ove lepe vesti završavamo informacijom da je Sezamov provajder, BeoTelNet, polovinom septembra ubrzao vezu sa Internetom sa 512 na 768 kbit/s, što se osetilo i na Sezamu kroz brži odziv i udobniji surf.
PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa