PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 

HARDVER

A sada, Pentium II
Prvi primerci novog Intel-ovog procesora već su krenuli u svet, a testovi dr Majkla Mijatovića pokazuju nešto neočekivano: korak koji Klamath čini nije usmeren uvis, već ustranu...
Disketa umesto diskete
Konkurs za naslednika diskete je i dalje otvoren, a a:drive je na dobrom putu da se nametne: čita obične diskete, ali i 120 MB kartridže, kaže Aleksandar Veljković.
I bi slika
Ako želite da uložite najmanje novca, a da razliku u radu vašeg računara odmah osetite, menjajte grafičku karticu! Šta se trenutno nudi i koliko vredi, pokušali su da otkriju Voja Gašić i Aleksandar Veljković.
Četvrta lasta čini proleće
Pojavom MMX procesora, SDRAM memorija, AMD K6 i CxP200 procesora, morao je da se širi i I430 FX/VX/HX set čipova. Tako je nastao TX, "novi Triton". Saša Krstić je isprobao jedan od prvih primeraka.
Pritiskom na dugme
Hewlett-Packard-ov ScanJet 5p, namenjen kućnoj i poslovnoj upotrebi, iznenadio je Branka Nikitovića ne samo novim dizajnom i pristupom radu, već i izuzetnim softverom.
Ponovo na stazi slave
Pre nekoliko godina, Apple PowerBook je bio jedan od glavnih modnih detalja poslovnog čoveka. Josip Modli je dočekao nove modele, a čekanje se isplatilo...
Miro Adventure Set
Računarske igre se odavno moraju posmatrati kao veoma ozbiljna stvar i značajan segment tržišta. Dejan Veselinović je isprobao paket koji je spakovala nemačka firma Miro.
Kako uslikati fajl
Testirali smo jedan slide maker, a pored ocene, Voja Antonić se potrudio da nam objasni šta su slajd mejkeri i kako oni rade.
Ništa bez zvuka
Nemata previše iskustva sa zvučnim (i raznim drugim) karticama, a želeli biste da vaš PC "propeva"? Miljan Jovanović će vam pomoći da izaberete i montirate Sound Blaster... ili nešto bolje.
Mreže bez žica
Reč mreža mnoge obično asocira na beskrajnu šumu kablova kojima su računari povezani. Berislav Todorović tvrdi da može i bez tih kablova...
Na sledećoj stepenici
Dva procesora koja su se ovog meseca našli na stolu Bojan Petrovića su, na neki način, klonovi Pentiuma, ali se njihova sličnost tu završava: uporedimo rezultate koje su postigli AMD K5 PR166 i Pentium 200 MMX.
Prvi utisci
Voja Gašić sa saradnicima vodi vas kroz novosti na našem hardverskom tržištu. Ovaj put posebno će se obradovati serviseri...

SOFTVER

One 4 You
Septembra prošle godine, Autodesk je počeo da testira Release 14 čuvenog programa AutoCAD. Nakon šest meseci, konačna verzija stigla je u ruke Slobodana Lazića.
Reprizna premijera
Na tržištu postoji nekoliko paketa za DVE (Digital Video Editing), a od onih koji ne zahtevaju dodatni hardver, najpoznatiji je Adobe-ov Premiere, čiju je verziju 4.2 pregledao Voja Gašić.
Na trećem spratu
Pripremljene "vitaminske injekcije" marke Level 3, nemaju za cilj samo da učvrste poziciju PostScript-a. Bojan Stojanović piše šta nas čeka na sledećem spratu?
Viri li ko kroz prozor?
Postoji li neki način da se podaci na "svakodnevnom PC-ju" zaštite od radoznalih očiju i zlonamernih prstiju? Taj način proverio je Slobodan Ljubišić, na primeru Windows NT-a.
GreenRiver je stigao
Posle mnogo nagađanja, pred Vladom Ćalićem konačno se pojavio Novell-ov GreenRiver, Netware 4.11 ili, kako Novell voli da ga zove, IntranetWare.
YU slova po meri Prozora
Dok Unicode ne zaživi, pitanje "kako da dobijem YU slova" i dalje je aktuelno. Ovog puta Bojan Stojanović je pokušao da pronađe univerzalno rešenje za Windows 95 i NT 4.0.
Domaća multimedija
Zoran Koš pregledao je najnovija izdanja Centar Group-a. Posle "Telefonskog imenika" i "Marki Jugoslavije", na redu su CD-ovi o izložbi posvećenoj Leonardu da Vinčiju kao i o poznatim ikonama.
Uslužni programi
Jovan Bulajić vas u ovom broju štiti od virusa, čisti "otežali" registry, ubrzava pregled slika ili traženje neuobičajenih simbola u fontovima.
U čvrstom okruženju
Visual Basic je izrastao u moćan razvojni sistem, sasvim sličan tradicionalno "ozbiljnijim" jezicima. Nenad Veljković pregledao je verziju 5.0 i uočio "tačku na i - optimizacioni kompajler.
Kućni CD bioskop
MPEG standard za kompresiju pokretnih slika sa nama je već nekoliko godina, ali se tek sada našim cedetekama šire diskovi sa filmovima. Aleksandar Veljković pogledao je neke od njih.

KOMUNIKACIJE

Windows i Web zajedno
Nakon mnogo špekulacija o odlaganju i kašnjenju, Microsoft je objavio preview verziju Internet Explorer-a 4.0, označenu kao developers-only release. Prve utiske prenosi Vlada Ćalić
Pristup nove generacije
Došlo je vreme da Sezam načini poslednji korak prema 32-bitnoj platformi. Na svih 26 linija sada može da se pristupa bilo klasičnom Sezamu, bilo Internetu...
Za efektan nastup
Web izdavaštvo napreduje, ali i nameće nove zahteve: treba biti primećen u moru informacija i prezentacija. Nenad Rogić upoznaje nas sa nekim od alata koji će Web strane učiniti efektijim.
Za ljubitelje konferencija
Internet News, 18 godina star servis, ne gubi na aktuelnost. Milan Maksimović vas uči kako da učestvujete u globalnim Usenet diskusijama.
Tražite i naćićete
Web je prava džungla koja se sastoji od miliona dokumenata razbacanih na stotinama hiljada računara u svetu. Dejan Foro objašnjava kako naći podatak koji vam je potreban.
Domaće vesti
Ovoga puta Aleksandar Petrović usmerio je pažnju prema Web stranama na kojima možete da pratite domaće vesti, političke i druge nedeljnike i mesečnike...
Pajtonovci i društvo
Uz razne ozbiljne teme, na Mreži se nalaze i prezentacije najvećih svetskih komičara. Smeh je, kaže Vesna Milošević, preduslov mentalnog zdravlja...

PROGRAMIRANJE

Napredne optimizacije
Zoran Budimlić stalno istražuje i unapređuje algoritme - iako su mnoge stvari davno "izmišljene", pronalaženje efikasnijih načina da se problemi reše dovoljno je da vam donese zvanje doktora nauka na nekom od američkih univerziteta.
Crtanje MFC prozora
Najčešća pitanja koje postavljaju C programeri glase: "koje su prednosti izrade Windows programa uz pomoć C++-a" i "gde mogu da pročitam nešto o tome". Odgovor nudi Vladimir Ilić...
Upotreba svemirskog broda
Početne teškoće u radu sa kompleksnim alatom kakav je MS Developer Studio mogu da budu više nego dovoljan razlog za odustajanje od Windows programiranja. Vlada Klisić je uporan...

AKTUELNOSTI

Vesti
Servisi važniji od fabrika
Bob Đurđević analizira godišnji izveštaj IBM-a za 1996... šta se krije iza 27 milijardi potpisanih ugovora?
Intranet EXPO '97
Englesko kompjutersko tržište je poslednjih godina toliko napredovalo da je izložbena scena potpuno promenjena. Umesto nekoliko gigantskih sajmova namenjenih velikom broju posetilaca, sve je više specijalizovanih izložbi koje se obraćaju precizno definisanom profilu korisnika. Intranet Expo, koji je posetila Jelena Rupnik, predstavlja odgovor na veliko interesovanje ovdašnje publike za sve što se tiče Intraneta.
YU Info '97: Protiv lavine
Početak aprila domaći informatičari pamte po simpozijumu YU INFO koji se već po treći put održan na Brezovici. Sve je bilo besprekorno pripremljeno: unapred odštampan zbornik, ugledni strani gosti, zanimljiv program... a onda je pao neverovatan sneg, priredivši neslanu prvoaprilsku šalu. Jelica Protić piše o svemu što je viđeno na Brazovici - posebno su je impresionirali strani gosti...
Čekajući velike promocije
Sledećih meseci na tržištu će se pojaviti više Oracle-ovih proizvoda, ideja i projekata nego u nekadašnje četiri mirne računarske godine. Bojan Zanoškar je prisustvovao početku "vatrometa" u Beču, na najvećem evropskom Oracle skupu...
Virtuleni valcer u Beču
Niz utisaka sa Oracle OpenWorld skupa doneo je i Dragan Sretenović - on pre svega piše o mrežnom računaru, koji predstavlja jednu od osnova Oracle-ove strategije za naredne godine.
U saradnji sa IBM-om
Comtrad je ovih dana postao Business Partner IBM-a, najvećeg proizvođača računar na svetu. Milan Bašić je o tome razgovarao sa Veselinom Jevrosimovićem, predsednikom Comtrade Group...
Predikcija procesora
Zvezda ovogodišnje konferencije YU INFO bio je Yale Patt, profesor sa Univerziteta Mičigen. Dejan Ristanović je sa njim razgovarao o sadašnjim i budućim mikroprocesorima.

KOMENTAR


RUBRIKE

Potraga za crnim šeširom
Šta su White Hat Bits i Black Hat Bits? Voja Antonić predstavlja instrument koji će vam pomoći da ih razlikujete.
Odabrani bajtovi
U ovomesečnim bajtovima Voja Antonić vam predlaže kako da primenite optokaplere, a Emin Smajić izlaže uobičajeni koktel Windows i Internet trikova...
PC na razne načine
Večiti hit našeg tržišta su knjige za računarske početnike - ovoga puta Duško Savić predstavlja nekoliko raznovrsnih naslova iz te grupe, ne zaboravljajući ni knjigu posvećenu poznatoj igri...
Stručnjaci oko nas
Do sada smo nekako živeli sa džamperima i kratkospojnicima - kome su samo i zašto bili potrebni skočni kontakti? Na vedroj strani ćete ovoga meseca pročitati i šta se sve traži u sarajevskim i drugim oglasima, čime ćemo zameniti disketu, koji je monitor najskuplji na svetu i još poneku sitnicu...

SPECIJALNI DODATAK

Excel 97
Excel, najpoznatiji i najprodavaniji program za unakrsna izračunavanja, deo je paketa Office 97. Branko Nikitović će vam pomoći da program upoznate i kreativno primenite - posebnu pažnju obratio je na novitete koje je verzija 97 donela.

PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa