Domaća multimedija

Zoran Koš
Posle "Telefonskog imenika" i "Marki Jugoslavije", Centar Grup nam donosi još iznenađenja. Predstavili su izložbu posvećena Leonardu da Vinčiju kao i poznate ikone...

Nedavno se na tržištu našlo nekoliko CD ROM-ova iz veoma ambiciozno zamišljene serije od 86 izdanja firme Centar Grup . "Telefonski imenik" i "Marke Jugoslavije" smo već prikazali, a sada ćemo obratiti pažnju na "Leonardo" i "Poznate ikone". Isti autorski tim je uradio oba CD-a, pa su oni međusobno slični, što ne znači da nema i razlika. "Leonardo" je potpuno multimedijalna prezentacija, dok "Poznate ikone" ne bi mogle da zasluže taj epitet.


Leonardo

"Leonardo" je posvećenom sjajnoj izložbi "Leonardo, naučnik i pronalazač", koja je održana u Beogradu u maju i junu 1996. Organizatori su bili Muzej nauke i tehnike iz Beograda i Muzej nauke i tehnike Leonardo da Vinči iz Milana.
Instalacija softvera protiče korektno, a posle instalaciji samog programa (koji je očito rađen u Visual Basic -u) postoji opcija za instalaciju Microsoft video for Windows . Pristup CD-u je veoma zanimljiv, pošto je CD potpuno multimedijalno koncipiran i liči na neke strane publikacije iste vrste. Kad pokrenete program kliknuvši na ikonu Mona Lize, naći ćete se pred vratima galerije SANU. Strelica menja izgled kada pokažete na vrata muzeja, kao i ubuduće, kad pokažete na neki aktivni objekat. Pošto prođete kroz vrata, naći ćete se u virtualnom prostoru koji je po unturašnjem uređenju i položaju eksponata identičan stvarnoj galeriji. Možete da "šetate", kretate i pregledate eksponate i čitate natpise na zidu. Kretnje prati prijatna, renesansna MIDI muzika.
Pet standardnih ikona: podešavanje, pomoć, povratak na prethodnu stranu, vraćanje na početak pregleda i izlazak iz programa, nalaze se na svim ekranima, što kretanje i listanje čini sasvim jednostavnim. Kompletan tekst može da se prati na srpskom (ćirilicom i latinicom) ili engleskom jeziku.
Izloženo je tridesetak glavnih eksponata, koji predstavljaju Leonardove pronalaske i projekte. Može da se pogleda koncizan, ali jasan opis svakog eksponata, video snimak izvedbe projekta i originalni crtež. U "niši" skrivenoj od pogleda nalazi se prikaz 22 Leonardova umetnička dela, među kojima su crteži, studije, ulja, kao i čuvena Tajna večera, ulje na zidu, jedna od retkih Leonardovih grešaka. Jedan od eksponata je i poznati "Kodeks Hamer" koji predstavlja zbirku Leonardovih radova iz oblasti nebeske mehanike.
Na stolu kustosa je prikaz Leonarda kao naučnika, katalog eksponata i video katalog. Kroz katalog eksponata videćete sve predmete izložene u virtuelnoj galeriji, kao i snimke izložbe. Posle pažljivog pregleda CD-a bićete "u prednosti" čak i nad posetiocem "stvarne" izložbe, pošto su mnoge makete prikazane iz raznih uglova, u pokretu i funkciji. Prikaz Leonarda kao naučnika, upakovan kao poslastica, pod nazivom: "Leonardo Da Vinči, renesansni mislilac i inženjer", otkriva nam istoriju Leonardove zaostavštine, kao i interesantan subjektivan osvrt na neke aspekte njegovog stvaralaštva, talenta i karaktera. Pokreće se klikom na plavi paket sa mašnom.
U zanimljije objekte izložbe spada tekst "Drugi o Leonardu" u kome je, od strane njegovih savremenika, na poetičan način prikazan karakter velikog umetnika, njegova ogromna radoznalost, grandiozna mašta i nestvarna moć kreacije, ali i izvesna nestalnost. Leonardov karakter se prikazuje i kroz njegovu biografiju, koja je skrivena iza portreta na jednom od zidova galerije. Biografija je iscrpna i sadrži linkove na njegova najznačajnija dela.
Jedan od eksponata je i kompjuter - klikom na njega dobija se pregled Da Vinčijevih radova u ulju, nažalost bez objašnjenja. Slike mogu da se zumiraju i do 500%, ali zum preko 200% nema smisla, pošto je rezolucija skromna.
Letopis je poseban objekat koji uporedno daje važne datume iz života Da Vinčija i značajne događaje tog vremena, posebno iz oblasti umetnosti, istorije i tehnike. Tako Leonarda sagledamo u njegovom okruženju, a ne kao izolovanu istorijsku figuru.
CD je izrađen dosledno i pruža dosta informacija, ali pre u edukativne, nego u umetničke svrhe. Koncepcija virtualne galerije je zanimljiva, tekstovi su lako čitljivi, a CD obiluje animacijama i video sekvencama. Šteta je takođe što se tekst i slike ne mogu kopirati ili eksportovati. Ipak, gledan kao samostalan proizvod, CD je vredan preporuke.


Ikone

CD-ROM "Ikone" je prikaz najvrednijih i najpoznatijih srpskih ikona koje ilustruju razvoj ove umetnosti od 12. do 18. veka. Prikazano je 59 ikona koje se nalaze u Skoplju, Ohridu, manastirima Hilendaru, Dečanima, Morači, Pećkoj patrijaršiji, zbirkama u Beogradu i Novom Sadu.
Instalacija CD-a je identična kao i kod prethodnog i teče glatko. Program je namenjen Windows -u 3.11, ali radi i pod "devedeset peticom". Po pokretanju programa pojavljuje se prozor koji pokriva ceo ekran i nema title bar, meni i druge Windows komponente. Umesto toga, pozadina je zatamnjena, a u sredini je kvadratni prostor koji je s leve i gornje strane oivičen ikonama koje označavaju funkcije programa. Sva objašnjenja data su na srpskom i engleskom jeziku.
Ikone mogu da se pregledaju po više kriterijuma: naziv, godina nastanka, mestu na kome se nalaze ili autorima; tu je i poseban pregled dodatnih ikona. Listanje može da teče unapred i Ikone unazad, uz mogućnost skoka na prvu ili poslednju ikonu po određenom kriterijumu. Opisi ikona su iscrpni: govore o vremenu njihovog nastanka, školi kojoj pripada autor kao i samoj temi ikone, objašnjavajući ulogu te teme u crkvenom učenju i bogosluženju.
Sve slike mogu da se zumiraju do 500%, a kasnije i da se kopiraju u clipboard . Ako je zvuk uključen, tokom cele prezentacije u pozadini se čuje prijatna, mada monotona muzika. Glas spikera, koji čita tekstove na srpskom, je muški i na momente nejasan, dok je ženski glas koji prati engleski tekst mnogo jasniji.
Pored objašnjenja ikona, postoji i uvodni tekst, help i kratki video materijal. Uvodni tekst se odnosi na ulogu ikona u vizantiskom carstvu i zemljama pod njegovim uticajem. Help bi samo uslovno mogao da nosi to ime, pošto je štur i sadrži samo nekoliko rečenica teksta koje ne olakšavaju snalašenje. Sreća je što je sam program jasan i intuitivan i što sa pokazivanjem na neki objekat u dnu prozora dobija njegovo objašnjenje, pa help nije mnogo potreban. Video materijal predstavlja snimak dela bogosluženja u Sabornoj crkvi. "Video" ne može da se premotava unapred i unazad, što je prava šteta jer bi se tako bolje uočili detalji.
Ovo je pionirski korak u multimedijalnom prikazivanju našeg kulturnog blaga, koji se ističe velikim brojem ikona i lepim objašnjenjima koja idu uz njih. Mane programa su u nemogućnosti pretraživanja teksta i ilustracija i u nedostatku video materijala. Šteta je što nije moguće automatsko listanje ikona po unapred utvrđenom ili izabranom redu. Video materijal o bogosluženju pruža strancima neku sliku o pravoslavnom obredu, ali nedostaje snimak položaja ikona u crkvi i prikaz upotrebe ikone u bogosluženju.
Oba navedena programa firme Centar Group pokazuju da domaći autori uvek pristupaju problemu na razne načine. Osnovna primedba bi mogla biti: uneti više živosti i bolje integrisati multimedijalni sadržaj, što važi i za ostale domaće CD-ROM-ove. U svakom slučaju oni su korisni naslovi u CD-teci svakog ko se interesuje za kulturnu baštinu.Korisna adresa:
Centar Group

PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa